Kultur

En annorlunda biroll utan sång lockade Edda Magnason

Edda Magnason spelar Lena Nordwall, som är gift med en kollega och vän till Ewert Grens (spelad av Leonard Terfelt). PRESSBILD
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Rollen som polisen Tobias Nordwalls fru Lena spelas av skånska Edda Magnason, som sedan sin huvudroll i Monica Z för sex år sedan tackat nej till alla film- och tv-erbjudanden.– Det var jättekul att få vara med i en helt annan grej, i en helt annan genre, säger hon.

Efter att ha hyllats i alla tonarter och dessutom vunnit en guldbagge för rollen som Monica Zetterlund i Monica Z 2013 har Edda Magnason konsekvent tackat nej till film och tv.

– Efter Monicafilmen var jag plötsligt jazzsångerska och fick jättemycket erbjudanden om att göra i princip Hasse & Tage-grejer, precis som om jag skulle fortsätta adoptera Monicas liv, vilket var jättekonstigt. Jag tycker att rollbesättarna har haft lite dålig fantasi, förklarar hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

TT-FLASH: Johnson intensivvårdas

Utrikes
Utrikes Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas för covid-19, rapporterar BBC.

Sport

Kris i Bollnäs: "För dyr spelartrupp"

Bandyklubben Bollnäs tvingas se över verksamheten för att rädda ekonomin. Arkivbild.
Bandyklubben Bollnäs tvingas se över verksamheten för att rädda ekonomin. Arkivbild.
Fotograf: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Kanslipersonal sägs upp och klubbchefsrollen försvinner.
Det är två åtgärder som bandyklubben Bollnäs gör för att rädda ekonomin.
– Enkelt uttryckt så är kostnaderna mycket större än intäkterna, man har haft för dyr spelartrupp, säger Jan Isaksson, adjungerad i styrelsen och tidigare ordförande till Hela Hälsingland

Jan Isaksson var ordförande i Bollnäs när klubben sade upp samtliga kontrakt och skar ner spelarlönerna.

Nu är han en del av styrelsen igen – efter valberedningens förslag – och uppgiften är liknande som 2014: att se över den ekonomiska situationen.

"Diger agenda"

– Det är värre än det var under min period, tyvärr. Personligen har jag haft insyn genom Bollnäs elitgrupp, och med facit i hand borde man ha dragit i vissa bromsar tidigare. Man hade kunnat säga till tidigare, säger Isaksson till Hela Hälsingland.

– Det är en diger agenda, det är först att få till ekonomin. Det är två på kansliet som får lämna (Ronny Persson, ungdomsansvarig, och Johnny Skoglund, marknadsansvarig) och där sparar vi in två löner direkt. Robert Lindgrens (tidigare klubbchef) roll får vi återkomma runt, det pågår diskussioner där.

Hela Hälsingland: Hur illa är det?

– Vi vill inte gå ut i förväg, vi har ansvar mot leverantörer, bokslutet kommer i slutet av maj. Men att det är illa behöver vi inte vara hemlighetsfulla om. Vi vet ganska klart vad det handlar om, säger Isaksson.

"Bråttom"

Tidningen skriver att klubbchefen Lindgren framöver kommer att få jobba med andra uppgifter, samt att alla spelarkontrakt är uppsagda.

Isaksson säger att klubben har ett år på sig för att få ordning på ekonomin.

– Sedan kommer ekonominämnden att vilja kolla på siffrorna en gång till. Så det är bråttom.

Kultur och nöje

Ingen Roskildefestival i år

Det populära nakenloppet på Roskildefestivalen 2015. I år blir det ingen vinnare – festivalen är inställd. Arkivbild.
Det populära nakenloppet på Roskildefestivalen 2015. I år blir det ingen vinnare – festivalen är inställd. Arkivbild.
Fotograf: Jens Nørgaard Larsen/NTB Scanpix/TT
Kultur och nöje

Den klassiska Roskildefestivalen blir inte av i år. Orsaken är att Danmarks statsminister Mette Frederiksen meddelat att förbudet mot stora folksamlingar förlängs till slutet av augusti.

Festivalen skulle ha hållits den 27 juni–4 juli. I början av mars var de 80 000 biljetterna för alla festivaldagar slutsålda, vilket var rekordtidigt.

Köpta biljetter gäller till nästa års upplaga, enligt arrangören.

Till festivalen – som i år skulle ha ägt rum för 50:e gången – var artister som Kendrick Lamar, Taylor Swift, Tyler the Creator, Thom Yorke och Faith No More inbokade.

Roskildefestivalen har sedan 90-talet varit norra Europas största musikfestival.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Kultur och nöje

Alla festivaler i Danmark ställs in

Kultur och nöje
Danmark Under måndagskvällen kom beskedet från den danska regeringen att alla festivaler i Danmark ställs in fram till och med augusti. Den omåttligt populära Roskildefestivalen är ett av de drabbade eventen.

Statsminister Mette Frederiksen meddelade under måndagskvällen att det kommer att råda fortsatt förbud för stora folksamlingar, marknader och festivaler i Danmark fram till och med augusti.

Beslutet betyder att Roskildefestivalen, som i år och skulle har firat sin 50:e upplaga, inte kommer att bli av.

Festivalen meddelade själv under måndagskvällen det tråkiga beskedet.

Årets biljett kommer att gälla till nästa år, 2021.

https://www.facebook.com/orangefeeling/posts/10156577004921706?__tn__=K-R

Sport

Fotbollstränaren Radomir Antic död

Serbiske fotbollstränaren Radomir Antic är död.
Serbiske fotbollstränaren Radomir Antic är död.
Fotograf: Darko Vojinovic/AP/TT
Sport

Radomir Antic har avlidit 71 år gammal. Den serbiske tränaren går till fotbollshistorien som den förste och hittills ende att ha basat för Atlético Madrid, Barcelona och Real Madrid.

Antic hade en 17 år långa proffskarriär som spelare. Åren 1991 och 1992 tränade han Real Madrid. Tre år senare tog han över hos rivalen Atlético, där han stannade fram till 2000. I Barcelona var han verksam 2003, som tillfällig ersättare för sparkade Louis van Gaal

Som förbundskapten ledde han Serbien i VM-slutspelet i Sydafrika 2010.

Inrikes

Man häktad misstänkt för mord på kvinna

En mordmisstänkt man har häktats i Malmö. Arkivbild.
En mordmisstänkt man har häktats i Malmö. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En 49-årig man har häktats misstänkt för att ha dödat en kvinna i Malmö. Han är skäligen misstänkt för mord, en lägre misstankegrad, skriver Sydsvenskan.

– Min klient förnekar och han är bedrövad över situationen, säger mannens advokat Sven-Eric Ohlsson till tidningen.

Kvinnan, som var i 40-årsåldern, hittades död i stadsdelen Nydala i fredags. Den misstänkte mannen greps samma dag.

Utrikes

Grundskolor öppnar i Danmark efter påsk

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Arkivbild.
Fotograf: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau/AP/TT
Utrikes
Utrikes Statsminister Mette Frederiksen tror att låg- och mellanstadieskolor i Danmark kan börja öppna från den 15 april, men förbud mot stora folksamlingar kvarstår över sommaren.
Beskedet kom sedan antalet sjukhusinlagda patienter minskat för femte dagen i rad.

Frederiksen (S) säger att skolor upp till femte klass och även förskolor ska öppnas om antalet som smittas samt antalet nya dödsfall fortsätter att vara stabila. Däremot ska restriktioner mot större folksamlingar vara kvar fram till och med augusti.

Strax efter statsministerns besked meddelade Roskildefestivalen officiellt att den ställer in årets evenemang.

Förbud att samla fler än tio personer både i offentligheten och i privata hem och har varit i kraft sedan den 17 mars.

Restauranger, barer och frisörsalonger ska vara fortsatt stängda, åtminstone till "nästa fas" enligt Frederiksen.

Hon säger också att hon beklagar att det inte blir några slutexamina för grundskolorna denna termin.

Nya siffror

Beskeden kom sedan ny statistik rapporterats om dödsfall och smittade, vilket statsministern kommenterar:

– Då jag stod här för en vecka sedan så ingick vi ett avtal, sade Frederiksen på presskonferensen i Köpenhamn på måndagen.

– Om antalet inlagda med corona går den rätta vägen, och folk fortsätter att hålla avstånd, då ska vi efter påsk gradvis, försiktigt och kontrollerat åter öppna Danmark.

I dagsläget är omkring 500 patienter med konstaterad coronasmitta inlagda på danska sjukhus. Av dem får cirka 140 personer intensivvård.

Totalt har 1 322 personer med smittan vårdats på sjukhus, men av dem har cirka 600 återhämtat sig så mycket att de kunnat skrivas ut.

"Många restriktioner"

Dödsfallen fortsätter att öka – enligt den senaste sammanställningen är antalet nu uppe i 187.

Mette Frederiksen fortsätter att uppmana medborgarna att inte resa för mycket runt om i landet i påsk. Det är dock inte förbjudet.

Hon säger också att danskarna måste fortsätta att leva med många restriktioner, och hålla fast vid beteenden:

– Vi ska fortsätta att tvätta händerna, hosta i armvecket och stanna hemma om vi är det minsta sjuka, säger hon.

Polis granskar påskregler

Dansk polis aviserar en satsning för att se till att smittskyddsreglerna efterlevs under påskhelgen.

– Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.

Han berättar att 700 personer har hört av sig till polisen om olika överträdelser av smittskyddsreglerna. Totalt finns 80 misstänkta fall. Det handlar om bland annat om kaféer, frisörsalonger och klubbar som misstänks ha brutit mot reglerna.

I gengäld har andra brottsanmälningar minskat, till exempel har inbrotten blivit färre.

– Det gör också att vi har de här extra resurserna att använda, säger Kim Christiansen.

Extra polispersonal kommer att skickas till sommarstugeområden på Syd- och Sønderjylland för att hålla ett öga på de många fritidshus som står tomma.

Inrikes

Fler falska sedlar – kan straffa dubbelt

På tre månader har polisen fått in 707 falska sedlar, samtliga 500-kronorssedlar. Arkivbild.
På tre månader har polisen fått in 707 falska sedlar, samtliga 500-kronorssedlar. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Spridningen av falska sedlar skjuter i höjden. Under årets tre första månader var anmälningarna nästan sju gånger fler än under samma period förra året.
Och den som blir pålurad en falsk sedel riskerar att bli dubbelt straffad.

Polisen tror att gärningsmännen är få.

– Det är ett begränsat antal personer, men ändå inte bara en grupp, säger brottsförebyggare Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Polisen bedriver utredningar i flera olika delar av landet, men än så länge har ingen person delgivits misstanke om brott.

Från januari till och med mars anmäldes 707 falska sedlar, vilket kan jämföras med 102 under motsvarande period 2019. En liknande trend finns i fler EU-länder, konstaterar Lotta Mauritzson.

Färre hanterar sedlar

Den minskande användningen av kontanter i hela samhället underlättar för den här typen av brottslingar, eftersom människor överlag är sämre på att skilja falska sedlar från äkta.

– Jag kan bara gå till mig själv, jag är jättedålig på det. Man har ju inte sedlar i dag, så man är ju liksom ovan. Tidigare kunde man kanske ana genom att känna på sedeln, men det kan man inte i dag, för man hanterar så lite sedlar till mans, säger Lotta Mauritzson.

De som får betalt med falska sedlar är ofta privatpersoner som säljer saker på begagnatmarknaden, till exempel elektronik eller fordon. Det har i vissa fall handlat om tiotusentals kronor.

Kan bli misstänkt

Den som drabbas riskerar att bli dubbelt straffad – först genom att få värdelösa papper i stället för pengar för den vara som säljs och sedan genom att bli brottsmisstänkt om man försöker använda den falska sedlar i en butik.

– Ja, brottsmisstänkt lär man bli, sedan huruvida det går vidare till åtal, det är upp till åklagarna, säger Lotta Mauritzson.

De falska sedlar som upptäcks är oftast tillverkade i avancerade skrivare, men saknar viktiga detaljer som finns på äkta sedlar. Det handlar dels om ett säkerhetsband med tre rektangulära fönster, dels en färgskiftande bild med anknytning till personen som finns på sedeln.

Bästa sättet att skydda sig mot falska sedlar är att lära sig hur dessa säkerhetsdetaljer ska se ut, tipsar Lotta Mauritzson.

– Vår uppfattning är att man borde ha kunnat se det om man hade varit lite uppmärksam.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Leta efter säkerhetsdetaljerna

Vanligen är det 500-lappar som förfalskas.

De falska sedlar som polisen får in för analys saknar i regel två säkerhetsdetaljer. Genom att vara uppmärksam på sedlarnas utseende minskar du risken för att råka ut för falska sedlar.

Alla högre sedelvalörer, från 100 kronor och uppåt, har ett säkerhetsband med tre rektangulära fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan "KR" och en kungakrona, om man vickar på sedeln. Bandet har olika färg beroende på sedelns valör.

På varje sedel finns också en liten bild som har anknytning till den person som porträtteras på sedeln. I bilden finns också sedelns valörsiffra. Om man vickar på sedeln skiftar bilden och valörsiffran gradvis mellan guld och grönt.

Källa: Polisen

NÄSTA ARTIKEL