Dyra utsläpp för biltillverkarna

Europas tretton största biltillverkare kommer att missa EU.s utsläppskrav – vissa rejält. Det anser det brittiskt analysföretaget PA consulting, som gör en årlig prognos för om tillverkarna kan leva upp till kraven. Vissa riskerar enligt den så höga böter att det hotar lönsamheten.
En delförklaring är att utsläppen ökade förra året. Efterfrågan på stora, kraftfulla bilar ökade, vilket är beklagligt med tanke på klimatutmaningen. Utbudet av bensinsnåla bilar är dessutom för litet för att ge de utsläppsminskningar man behöver.
2021 blir 130 tillåtna gram koldioxid i snittutsläpp per kilometer 95 gram: en stor omställning. Redan i år borde biltillverkarna ha hunnit en bra bit på vägen för att klara det, vilket de enligt analysföretaget har misslyckats med. Toyota är den enda tillverkaren som ens kommer i närheten av målet. Jaguar-Landrover ligger sämst till: om PA consulting får rätt riskerar de böter på 93 miljarder euro, vilket skulle överstiga företagets vinst. Volvo cars får ”bara” 382 miljoner euro i böter.
Det är inte givet att PA consulting får rätt. Volkswagen säger till exempel till tidningen Ny Teknik att de känner sig säkra på att de kommer att klara målen, trots att utsläppen från biltrafiken har ökat. Det blir mycket intressant att se vem som har rätt. Tyvärr visade ”dieselgate” att biltillverkarna inte alltid talar sanning angående sin klimatpåverkan.

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

Loading ... Loading ...