Portugals spelare firar segern och utklassningen under fredagens handbollsmatch i EM mellanrundan grupp 2 mellan Portugal och Sverige i Malmö Arena. Foto Johan Nilsson / TT
Simon Jeppsson bombade in tre mål mot slutet av matchen - men det kunde han inte glädjas åt. Han fick dessutom chansen för sent. Foto: TT
Lukas Nilsson fick en smäll i ögat - och kom bort ur matchen helt i den andra halvleken. Foto; TT
Depp på den svenska bänken. Foto: TT

Blekt Sverige överkört av Portugal

handboll Rödvitt byttes mot blågult i Malmö arena – men resultatet blev detsamma. Besvikelse. Ett mycket blekt Sverige blev fullständigt överkört av Portugal i EM-handbollens mellanrunda. 25-35.

– En total kollaps. Katastrof. I dag var det inte acceptabelt av oss, det vi visade för våra fans. Det gör jätteont, sa Linus Arnesson direkt efter matchen.
Han inedde själv positivt med ett par riktigt snygga mål i matchinledningen, när hoppet fortfarande levde och den gulfärgade publiken var i full feststämning.
Men både Arnesson och det svenska laget gick in i väggen helt i takt med att portugiserna fortsatte att trycka på i sitt envisa sju mot sex-spel samtidigt som de stängde igen ganska rejält bakåt.
Sverige var egentligen i underläge hela matchen. Vid ett enda tillfälle var det svensk ledning, efter att Kim Ekdahl du Rietz och Lukas Nilsson gjort tre raka mål till svenskt 7-6.

Resten var totalt mörker.
Sverige misslyckades med allt. En extra spelare i numerärt underläge – då gjorde Portugal två i tom kasse. Fem-ett i försvaret – då löste portugiserna det med utspel till fria kanter. Målvaktsbytena gav ingen effekt. Frilägen missades av alla, såväl kanter som niometersspelare. Daniel Pettersson missade sin första straff under EM.
Detr var egentligen bara en enda spelare som höll sin nivå, Andreas ”Stycket” Nilsson visade världsklass på linjen.

Men han var på tok för ensam.
Den andra halvleken var rena rama lidandet för den svenska hemmapubliken
Mot slutet av matchen fick dock Simon Jeppsson till slut chansen i den här turneringen och bombade in tre mål.
– Men det kan man förstås inte glädjas åt, det blir ingen tröst när det går så här. Vi vinner och förlorar som ett lag, sa Jeppsson sammanbitet efter matchen.
– Det var mycket som inte gick enligt plan i dag och det är klart att det gör ont. Det var en härlig inramning och vi ville ge tillbaka till publiken, men det gick inte alls. Det svider absolut.

Jeppsson tyckte framför allt att det var försvarsspelet som brast i blågult:
– Vi fick inte stopp på dem, vi löser inte våra uppgifter i försvaret och hjälper inte våra målvakter. Jag vet inte när det hände senast att vi får 35 mål emot oss.
Det hjäklpte inte ens att Jesper Nielsen kunde spela igen.
– Portugal förtjänade att vinna i dag, det gjorde inte vi. Vi fick typ stopp på dem två gånger på 30 minuter i den andra halvleken. Vi läckte bakåt, sa Linus Arnesson.
Att det omskrivna krogbesöket skulle ha inverkat på energin dementerade han dock bestämt:
– Absolut inte. Vi hade full fokus på att vinna idag.

Nu väntar Norge på söndag, ett Norge som imponerat stort i turneringen hittills.
– Just nu känns det svårt. Men vi har 24 timmar på oss att ladda om, sa Linus Arnesson.
Simon Jeppsson var lite mer hoppfull:
– Det är tre matcher kvar. Vi vill komma tillbaka och visa att vi kan betydligt bättre. Visst blir det en tuff match mot Norge, men det brukar bli jämna matcher mellan oss, så det känns ganska öppet på förhand.

Sportresultat

Sport i dag