Andreas Nilsson på torsdagens pressträff inför mellanrundan i handbolls-EM. Foto: Johan Nilsson/TT

Skarpt läge för blågult i Malmö

HANDBOLL Portugals fräcka framfart i EM överraskar många. Men inte Andreas Nilsson.
– De har byggt upp ett starkt landslag i ett par år, säger ”Stycket” inför fredagens ödesmatch i Malmö arena.

Förutsättningarna är glasklara för Blågult. Det är seger som gäller när mellanrundan i EM drar igång mot skrällgänget Portugal.
– Vi är väl medvetna om hur det ser ut. Vi går in i mellanrundan med noll poäng, och alla måste steppa upp ett par, tre snäpp inför matcherna som väntar oss här i Malmö, konstaterar Andreas Nilsson.
Skånskan träffar den avspände men likväl fokuserade Trelleborgssonen i en frimurarloge vid Stortorget i Malmö dagen före avkast.

Det svenska spelet har inte hittat rätt balans ännu för bli vägvinnande.
– Hittills har vi inte fått till det som vi önskar framåt,.Vi har saknat det rätta ”flowet” i anfallsspelet, som har blivit för stillastående, betygsätter han insatsen i det inledande gruppspelet i Scandinavium i Göteborg.
– Bakåt har det däremot sett stabilt ut, och vi släppte till exempel bara in 21 mål mot Slovenien. Då vinner man ofta en handbollsmatch, men vi fick inte till offensiven alls, konstaterar ”Stycket”, som han populärt kallas för.

Vad ska ni då göra för att få fart på ert anfallsspel, som sett statiskt och stelbent ut?
– Det finns inga hemligheter, utan det är bara en sak som gäller, att nöta och åter nöta på träningarna. Det har vi också gjort.

Det har varit skrällarnas EM, där favoriterna Danmark och Frankrike redan är ute ur turneringen.
Andreas Nilsson är sedan många år proffs i den ungerska storklubben Veszprém, och att Ungern tog sig vidare kom som en stor överraskning för honom.
– De har lyckats att få ihop allt på ett fantastiskt sätt, framförallt har de varit taktiskt smarta, det visade de inte minst när de slog Island, konstaterar ”Stycket”, som har tre klubbkompisar i Ungerns EM-lag.

Fredagens motståndare Portugal besegrade Frankrike och tog sig vidare i EM-slutspelet. Det har förvånat många, men Andreas Nilsson har den största respekten för portugiserna.
– De är fysiskt starka och samspelta. Jag har mött flera av deras bästa klubblag i Europacuperna, och de har imponerat på mig.
Benfica, Sporting Lissabon och Porto är tre storklubbar som har praktiserat 7–6-spelet med framgång. Lagen plockar ut målvakten för att kunna sätta in en extra utespelare när de går till full attack.
– I och med att de tränat mycket på det i klubblagen i några år, så har de blivit samspelta och trygga i 7–6-spelet. Så det här måste vi se upp med, understryker Andreas Nilsson, som är imponerad av publikstödet laget har fått hittills.
Hans sambo Ebba Ljungmark, höjdhoppsstjärnan, kommer från Göteborg så Scandinavium har känts lika mycket som hemmaplan för hans del som när landslaget spelar i Skåne.
Nu är frågan hur många som tar sig till Malmö arena sedan Danmark har åkt ur med buller och bång.
– Jag har redan fått ett par erbjudande från danskar om att köpa upp biljetter. Jag hoppas verkligen att svenskar kan köpa upp deras biljetter och fylla hallen, säger Andreas Nilsson.

Sportresultat

Sport i dag