Kultur

Redo för mästerkocksköket

Artikel Kultur och Nöje Två skåningar bland de tolv deltagarna som ska göra upp om titeln som Sveriges mästerkock 2020.

Bland de tolv deltagarna som framöver gör upp i mästerkocksköket finns skåningarna Tetyana Martyn, 35 år, från Svedala och 56-årige Jens Kingborg från Helsingborg som båda imponerade på den minst sagt kräsna juryn med sina tävlingsrätter.

Programmet sänds onsdagar klockan 20.00 i TV4 och på TV4 play fram till och med den 1 april då vinnaren koras.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Persson tillbaka i SHL och Växjö

Joel Persson får ta på sig Växjötröjan igen. Arkivbild.
Joel Persson får ta på sig Växjötröjan igen. Arkivbild.
Fotograf: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport

Sejouren i Nordamerika och NHL är över för Joel Persson. Backen återvänder till den svenska hockeyligan och till Växjö.

"Jag känner mig oerhört taggad på att få spela i Vida arena igen", säger han.

Joel Persson stod för en strålande debutsäsong i SHL 2017-2018 när Växjö tog hem SM-guldet. Succén gjorde att han skrev på för Edmonton i NHL, varifrån han sedan lånades ut för fortsatt spel i Växjö under en säsong. Den senaste säsongen fick 26-åringen dock debutera i NHL där han noterats för 13 matcher.

"Det är självklart jättekul att ha Joel tillbaka i laget. Karriären har snurrat i hög fart för honom ända sedan han kom upp till oss 2017-18 men nu har han en plattform som en av de bästa offensiva backarna i Europa att stå på", säger Växjös sportchef Henrik Evertsson i ett pressmeddelande.

Kontraktet är skrivet över tre säsonger.

Inrikes

Här är ställena där du smittas

Hemma – det är smittan sprids. Om du inte ser upp, vill säga. Håll dig i din egen bubbla, och undvik nya kontakter, manar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Hemma – det är smittan sprids. Om du inte ser upp, vill säga. Håll dig i din egen bubbla, och undvik nya kontakter, manar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Inrikes
Inrikes Nästan 43 000 personer har hittills konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige. Den verkliga siffran är förmodligen mångdubbelt högre.
Men var någonstans smittas folk egentligen? Nyckelordet är "nära". En enda missriktad, virusspäckad nysning kan vara nog för att trilla dit.

Nästa helg släpps reserestriktionerna, men fortfarande sprids smittan i landet. Under den gångna veckan har mellan ett par hundra och över tusen nya sjukdomsfall konstaterats varje dag. Ändå sägs spridningen vara på väg ned, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är ändå så att färre läggs in för intensivvård nu. Att antalet nya smittade är på samma nivå beror nog på att vi testar fler nu, säger han.

Frågan är: Var smittas vi?

Hemma

– Internationellt, utifrån till exempel stora kinesiska studier, är det mycket som pekar på att det sker inom familjen, där ser man att det finns ett mönster. Det handlar om långa nära kontakter, inte bara att man springer förbi, säger Anders Tegnell.

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, är inne på samma linje.

– Därför är det extra viktigt att man inte träffar äldre, så att de inte får den där första nysningen på sig om man precis blir sjuk, säger hon.

Arbetsplatsen

Allt handlar om nära kontakt, förklarar Anders Tegnell.

– Riskkontakter etableras på avstånd mindre än två meter. Det händer på arbetsplatser, säger han.

– Man ska ha möten på håll, och inte vara för tätt inpå varandra. Det räcker sannolikt att bli nyst på en gång om det är mycket virus i nysningen, så man ska inte vara nära varandra, säger Maria Rotzén Östlund.

Kollektivtrafik

Avstånd gäller också i kollektivtrafik, som tunnelbanan eller bussen, förklarar hon. Fast det kan vara svårt i bland, när folk står packade i rusningstid.

– Om man märker att det är särskilt trångt i en vagn så är det bäst att byta, säger hon

Tåg, flygplan

Tåg och flygplan är också situationer då man riskerar att vara för nära varandra, om inte tillräckliga åtgärder vidtas. Nu när vi får resa igen är det extra viktigt att tänka på det.

– Distansen på två meter gäller fortfarande. Det kan dock vara svårt på flygplan, säger Maria Rotzén Östlund.

Restauranger och barer

– Restauranger kan vara ett ställe då man är nära, och sitter en längre tid, säger Anders Tegnell.

Köbildning utanför kan också vara ett problem, enligt Maria Rotzén Östlund.

– Jag vet att de flesta jobbar jättemycket med säkerheten. Men det händer att gäster flyttar runt bord. Där har man själv ett ansvar, säger Maria Rotzén Östlund.

Det händer att folk dricker ur vandras glas på krogen, konstaterar hon, men det måste absolut undvikas nu, understryker hon.

Nya kontakter

Anders Tegnell förklarar det som ska undvikas är nya kontakter, det vill säga att träffa sådana som man vanligtvis inte är nära.

– Då blir det färre smittkedjor. Fransmännen talar om att man ska leva kvar i sin bubbla. Då blir det ingen spridning vidare.

Fast smittan kan ju ändå komma in i bubblan via de kontakter med andra som man ändå har. Då gäller det att hålla den där, och inte umgås med nya människor, konstaterar han.

Utomhus

Utomhus är oftast bra, och det är ju dit vi hänvisas för att träffa andra, på avstånd. Men även här finns risker.

– I parkerna i Stockholm är det för tätt. Det innebär en risk det också, säger Maria Rotzén Östlund.

Johanna Cederblad/TT

Arbetsplatser kan vara smittställen, så se till att håll avståndet. Arkivbild.
Arbetsplatser kan vara smittställen, så se till att håll avståndet. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Tätt? Byt vagn råder smittskyddsläkaren. Arkivbild.
Tätt? Byt vagn råder smittskyddsläkaren. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Nu ökas kontrollerna på krogar och uteserveringar. Arkivbild.
Nu ökas kontrollerna på krogar och uteserveringar. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Stränga råd inför resor

Inrikes resor kan ske från och med den 13 juni, meddelade regeringen på torsdagen. Men inte hur som helst. Folkhälsomyndigheten ger ganska stränga råd på sin hemsida. Det är avstånd som gäller, liksom att avstå från nya kontakter. Regler och rekommendationer ska också ges till exempelvis campingplatser, restauranger och gallerior, och kontrollerna ska förstärkas. Dessutom ska utökad testning och smittspårning genomföras.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Utrikes

Bröllopsgäster anklagas för ny smittvåg i Iran

Irans president Hassan Rohani under ett tal i parlamentet i Teheran den 27 maj.
Irans president Hassan Rohani under ett tal i parlamentet i Teheran den 27 maj.
Fotograf: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Iran, som gradvis lättat på coronarestriktionerna sedan i mitten av april, har drabbats av en befarad ny smittvåg de senaste dagarna. Den ökade spridningen har bland annat sitt upphov i en bröllopsfest, säger president Hassan Rohani.

– Vi har sett en topp i epidemin vid en plats, och upphovet till den var ett bröllop som orsakat problem för flera människor, sjukvårdsarbetare och belastningar för ekonomin och landets sjukvårdssystem, säger Rohani i statlig tv, utan att gå in på var eller när bröllopet ägde rum.

Presidenten ser dock ingen möjlighet att strama åt restriktionerna.

– Vi måste arbeta, våra fabriker måste hållas i gång, våra butiker måste vara öppna och man måste kunna förflytta sig inom landet när det är nödvändigt, säger Rohani.

I torsdags rapporterades 3 574 nya fall av bekräftad coronasmitta i Iran, det högsta antalet sedan i februari. Fredagens siffror var dock lägre, 2 886. Totalt har över 167 000 människor bekräftats smittade i landet och 8 000 dött.

En anledning till ökningen i bekräftade fall är att testandet utökats.

Utrikes

Zuckerberg lovar se över regler för moderering

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Facebooks vd Mark Zuckerberg säger att han överväger förändringar av de riktlinjer som inneburit att kontroversiella inlägg från president Donald Trump lämnats okommenterade på plattformen. Utspelet kommer efter intern kritik.

"Jag vet att många av er anser att vi borde ha märkt presidentens inlägg på något sätt i förra veckan", skriver Zuckerberg.

Det gäller ett inlägg angående upploppen i samband med protester mot polisvåld och rasism i Minneapolis. Trump hotade att sätta in militären och tillade att "när plundrandet börjar, börjar skjutandet". Inlägget gjordes även på Twitter, som valde att flagga det med en varning om att det förhärligade våld.

"Vi kommer att gå igenom våra regler angående diskussion om och hot om statlig våldsanvändning för att se över om vi bör göra några ändringar", skriver Zuckerberg. Det kan till exempel bli aktuellt att införa fler alternativ än att bara ta bort inlägg eller att låta dem stå kvar, tillägger han.

En av kritikerna, programmeraren Timothy Aveni, som valt att säga upp sig, skriver att Facebook "kommer att fortsätta flytta fram gränserna varje gång Trump skärper tonen" och "hitta ursäkt efter ursäkt för att inte agera mot alltmer farlig retorik".

Inrikes

Efter corona – färre nya poliser

Intresset för att bli polis har ökat, men det har ändå varit svårt att fylla alla utbildningsplatser. Arkivbild.
Intresset för att bli polis har ökat, men det har ändå varit svårt att fylla alla utbildningsplatser. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisutbildningen riskerar få många tomma platser även i höst.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) skyller på coronasmittan.

– Jag är helt övertygad om att vi hade klarat målet om inte rekryteringsmyndigheten tvingats totalstoppa all verksamhet i mars, säger han.

Målet är att fylla alla platser på polisutbildningen. Men den senaste prognosen tyder på att ungefär var fjärde plats kommer att stå tom när nya polisstudenter börjar sin utbildning i höst.

– Jag tror vi kommer upp i över 700 antagna, säger Damberg.

De senaste siffrorna från rekryteringsmyndigheten visar att 641 klarat prövningen och valt att börja utbildningen i höst.

Inför innevarande vårtermin klarade 651 sökande kraven och erbjöds någon av de 1 020 utbildningsplatserna.

Är optimistisk

Damberg hade stora förhoppningar på antagningen till höstens utbildning. Orsaken är att en ny mer flexibel antagningsprocess nu är helt införd. Innan prövningarna av sökanden stoppades i mars såg för första gången antalet antagna ut att nå tusen.

I den nya antagningsprocessen kan man registrera sin ansökan när som helst under året, välja olika dagar för de olika testerna och välja utbildningsstart tre terminer framåt. Dessutom gäller numera "först till kvarn"-principen för val av studieort.

Nu tar prövningsverksamheten åter fart. Från den 8 juni kommer båda prövningskontoren att vara öppna för boende i 14 av 21 län.

Trots att många utbildningsplatser kommer att ha stått tomma under 2020 räknar Damberg med att regeringens långsiktiga mål om fler poliser kommer att nås.

– Jag är optimistisk, säger han.

Antalet utbildningsplatser har tredubblats från 300 våren 2016 till drygt tusen nu. Damberg tror att de platserna kommer att fyllas från 2021.

Når målet?

Regeringens mål innebär att antalet polisanställda ska öka med 10 000 under perioden 2016–2024, till drygt 38 000. Ungefär två tredjedelar av tillskottet ska utgöras av poliser, resten av civilanställda.

– Polismyndigheten ligger före sin egen prognos när det gäller tillväxten mot 10 000 fler anställda, säger Damberg.

Sista april i år hade, enligt regeringens siffror, antalet polisanställda ökat med 4 194 jämfört med första januari 2016. Av dem var dock bara 451 poliser, resten civilanställda.

– Det är så det måste bli när man börjar en sådan här tillväxtresa. Det tar flera år att utbilda en ny polis, säger Damberg.

Han pekar även på att fler poliser som slutat nu återrekryteras och att färre slutar än tidigare.

Intresset för att bli polis har slagit rekord de senaste åren. Inför årets vårtermin sökte 17 500 till polisutbildningen och drygt 6 500 kallades till prövning. Av dem kom knappt 3 500, varav bara 651 klarade kraven och erbjöds plats.

– Polisen möter en tuffare vardag och fler olika utmaningar i jobbet. Vi måste ha en välutbildad polis, därför vill jag inte att man sänker kraven, säger Damberg.

Peter Wallberg/TT

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: Så gallrades poliselever ut

Totalt antal sökande vårtermin 2020: 17 500

– som besvarade webbformulär: 9 438

– som uppfyllde betygskrav: 6 577

– som inställde sig till prövning: 3 483

– godkända efter begåvningstest: 2 702

– godkända efter fys/muskeltest: 2 092

– godkända efter medicinsk test: 1 842

– godkända efter psykologsamtal: 673

– erbjöds utbildningsplats: 651

Källa: Rekryteringsmyndighetens rapport

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Pettersson om polisvåldet: "Blev illamående"

Vancouverspelaren Elias Pettersson. Arkivbild.
Vancouverspelaren Elias Pettersson. Arkivbild.
Fotograf: DARRYL DYCK/AP/TT
Sport
Sport Elias Pettersson reagerar starkt på rasismen i USA och det brutala polisingripande som gjorde att George Floyd dog.
På Twitter skriver den svenske NHL-stjärnan: "Jag blev illamående av att se en polis göra så mot en annan människa. Det är ju de som ska skydda oss."

Den svenska ishockeystjärnan inleder sitt inlägg med att skriva att han länge velat säga något, men inte varit säker på vad.

"Rasism är inte acceptabelt. Rasism har funnits bland oss under så lång tid och det måste få ett slut."

"Jag växte upp i en liten stad och hade en privilegierad barndom och nu lever jag min barndomsdröm. Jag behövde aldrig gå omkring och vara rädd för att bli dåligt behandlad för att någon annan människa hatade min hudfärg."

Elias Pettersson skriver att de senaste dagarna fått honom att inse att han kan lära sig mer om de svartas situation och även andra etniska minoriteter, för att nå en positiv förändring och för att stå upp för jämlikhet.

"Vi är alla unika på vårt eget sätt och bör bli behandlade med jämlikhet och respekt. Så det är dags att vara en del av lösningen, utbilda oss och hjälpas åt att få ett slut på rasismen."

Mängder av idrottsprofiler har uttryckt sitt stöd för protesterna i USA som blossat upp efter George Floyds död. Bland annat har Michael Jordan meddelat att han donerar nästan 1 miljard kronor till organisationer som arbetar med rättvisefrågor.

Inrikes

Tonårsflickor allvarligt skadade i bilolycka

Poliser bakom avspärrningsband. Arkivbild.
Poliser bakom avspärrningsband. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Två pojkar och två flickor, alla under 18 år, fick föras till sjukhus efter att en personbil kört av vägen och in i ett träd i Västervik under fredagsnatten.

– När vi kommer till platsen är det väldigt mycket folk där så vi har tagit upp en del vittnesmål men det är oklart om vi hunnit höra de skadade än, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen, och tillägger att fler förhör kommer hållas under lördagen.

Enligt Region Kalmar är de båda tonårsflickorna allvarligt skadade och inlagda på Västerviks sjukhus, medan de båda pojkarna klarade sig undan med lindrigare skador.

Av ännu okänd anledning ska bilen ha åkt av vägen och in i ett träd, men i nuläget har polisen ingen teori om vad som kan ha orsakad olyckan.

– Det är för tidigt att säga, men en förundersökning är startat och föraren är misstänkt för rattfylla och olovlig körning, säger Patric Fors.

En anmälan om rattfylleri har upprättats och enligt polisens hemsida kommer fler brottsrubriceringar att tillkomma.

Kultur och nöje

Skivbolag skrotar termen "urban"

The Weeknds skivbolag skrotar genrebestämningen 'urban'. Arkivbild.
The Weeknds skivbolag skrotar genrebestämningen "urban". Arkivbild.
Fotograf: Richard Shotwell/Invision/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skivbolaget Republic Records, vars artister bland annat inkluderar The Weeknd, James Blake, Taylor Swift och Ariana Grande, slutar att använda termen "urban" för att genrebestämma sin musik, skriver Concequence of sound.

"Vi uppmanar resten av branschen att följa efter eftersom vi måste börja forma framtiden så som vi vill ha den, inte efter gamla föråldrade strukturer från det förflutna", skriver skivbolaget i ett uttalande.

Termen "urban" har sina rötter i 1970-talet och det sound som exempelvis den svarte dj:n Frankie Crocker utvecklade. Men i dag anses termen vara något som slarvigt och okunnigt allmänt stämplas på musik med svarta utförare, vilket Tyler, the Creator tog upp på Grammy-galan tidigare i år:

– Jag gillar inte ordet urban. Det är bara ett politiskt korrekt sätt att säga n-ordet för mig. När jag hör det tänker jag, varför kan vi inte bara vara pop?

NÄSTA ARTIKEL