Världen

Varmaste årtiondet som uppmätts

En termometer visar 34 grader i Malmö 2018.Foto: Johan Nilsson / TT
Artikel Världen 2010-talet var det varmaste decenniet som någonsin uppmätts, enligt bland andra Nasa.
– Det är här på riktigt. Det här händer, säger Gavin Schmidt, från Nasa:s Goddard Institute for Space Studies, till CTV News.

14,7 grader celsius. Så varmt var det om man tittar till medeltemperaturen i världen under 2010-talet, räknat till och med slutet av 2019, enligt såväl Nasa, Noaa och UK Met Office.

Det är 0,8 grader högre än den uppmätta medeltemperaturen de första tio åren av det nya seklet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tre döda i protester i Amazonas

Protesterna har inträffat i Loreto i Amazonas.
Utrikes
Utrikes

Tre personer har omkommit och sjutton har skadats i våldsamma protester i Loreto i nordvästra Peru.

Personer tillhörande ursprungsbefolkningen protesterar mot kanadensiska bolaget Petrotals utvinning av olja i området. Tidigt på söndagsmorgonen, lokal tid, drabbade omkring 70 personer beväpnade med spjut samman med polis i närheten av oljefältet, enligt Perus inrikesminister Jorge Montoya.

Petrotal har pausat produktionen vid anläggningen.

Utrikes

Svårt identifiera offer i Beirut

En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
En räddningsarbetare tar en paus i sökandet efter fler offer i explosionen i Beiruts hamn.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Många av de personer som är saknade och antas ha omkommit i explosionen i Libanons huvudstad Beirut i tisdags är utländska arbetare, bland annat lastbilschaufförer, uppger stadens guvernör Marwan Abboud. Syrien har uppgett att 45 av deras medborgare tillhör offren.

Att offren inte har anhöriga på plats som kan identifiera kropparna försvårar arbetet.

– Det är en svår uppgift som tar tid, säger Abboud i en tv-intervju.

Opinion

Öka trycket på Kina att frige Gui Minhai

Opinion
Opinion

I snart fem år har författaren och förläggaren Gui Minhai suttit inspärrad i Kina. Han kom till Sverige för att studera 1988 och är sedan länge svensk medborgare. Men Kina vägrar nu att låta Sverige företräda honom diplomatiskt.

Hösten 2015 kidnappades han i semesterlägenheten i Thailand och fördes på omvägar till Kina. Han har dömts till 20 års fängelse, i praktiken för sin förlagsverksamhet och sitt författande.

Sverige har krävt hans frigivande, och fängslandet har även fått internationell uppmärksamhet. Men Sverige måste, helst samordnat med hela EU, öka pressen på Kina att frige Gui Minhai.

Hans dotter Angela Gui har ägnat mycket kraft åt att väcka opinion för sin far. Före sommaren lät hon ge ut en bok med dikter av Gui Minhai, skrivna under de första åren i fångenskap, memorerade och nedtecknade under en tillfällig kommunarrest då han kunde träffa sin dotter och svenska diplomater.

Hans svenska identitet märks tydligt i några dikter, som Älgen som avslutas så här: ”Även om jag förnedras i den blöta sumpmarken/ Längtar jag efter att få springa i de svenska skogarna.” Han skriver om Lucia och om solen i Delsjö.

En av dikterna heter Ett oväntat möte med Oden. Där antyder han den tortyr han fått utstå: ”Jag längtar efter att få dö insvept i en filt av runor/ Även om jag ger upp andan och dör i ett asiatisk träsk.”

Han ska inte dö i Asien utan friges och få komma hem till Sverige!

Yngve Sunesson

Opinion

Det finns fördelar med en obligatorisk förskola

Opinion
Opinion

Omstartskommissionen, tillsatt av Stockholms handelskammare, kommer nu med sina förslag från olika enskilda ledamöter, experter på olika områden. Utbildningsexpert i kommissionen är nationalekonomen Susanne Ackum, tidigare bl a generaldirektör, statssekreterare åt Anders Borg och riksrevisor.

Några av förslagen är ganska okontroversiella, som förstärkt studie- och yrkesorientering och att lyfta fram gymnasieskolans yrkesinriktade utbildningar. Deras status förstördes av Jan Björklund när han tog bort de studieförberedande ämnena. Det ledde till att många avstod från dessa program. Även ungdomar med ett yrkesmål vill ha kvar möjligheten att studera vidare senare i livet. Även om det delvis rättats till har grundskoleeleverna inte kommit tillbaka i tillräcklig omfattning till yrkeslinjerna. Det behöver ändras.

Mer kontroversiellt är förslaget att göra förskolan obligatorisk från fyra år. Det har föreslagits för nyanlända, för att snabbare ge barnen kunskaper i svenska språket. Det kan finnas fördelar med att den i dag allmänna förskolan, som innebär att alla har rätt att gå i förskola, ska bli obligatorisk, för att även de barn som behöver förskolan bäst - av språkskäl eller för att de riskerar isolering i hemmet - också ska få den möjligheten. Studier visar att det ger fördelar i skolan att ha gått förskola.

Så varför inte ta fast på Susanne Ackums förslag och åtminstone utreda frågan

Inrikes

Två gripna efter rån i Kalmar

Två personer greps efter ett rån i Kalmar. Arkivbild.
Två personer greps efter ett rån i Kalmar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har gripits efter det att två pojkar i Kalmar rånats av ett flertal ungdomar under söndagskvällen, uppger polisen. Bland annat ska pojkarna ha blivit av med en elsparkcykel, en cykel och en mobiltelefon.

– Det har rört sig om en mycket hotfull situation där tio personer har gått på två unga pojkar, vilket fått pojkarna att lämna ifrån sig sina saker, säger Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral till Kvällsposten.

De båda pojkarna, som båda är under 15 år, är fysiskt oskadda. De gripna är en man i 20-årsåldern och en pojke under 18 år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Opinion

Partitaktiken fick ta över

Flyktingsituationen 2015 skrämmer än. Foto: TT
Opinion
Opinion Ledare. Partitaktiken har gjort det omöjligt att utforma en ny migrationslagstiftning med bred enighet. Nu hotas istället kaos efter varje val.

Migrationskommittén ledde inte till den breda överenskommelse som statsminister Stefan Löfven hoppades på. Istället slutar kommitténs arbete i närmast total oenighet. Hur en regering, som internt också är helt oenig ska kunna enas om en proposition är svårt att förstå.

För MP är det ett partitaktiskt problem. Ska MP stå för sina värderingar och lämna regeringen med de oöverblickbara konsekvenser det skulle få för såväl partiet som möjligheterna att bilda en ny regering? Eller ska MP svälja förtreten och tårarna som när den nu gällande tillfälliga lagen beslutades 2015 och då såväl M och SD krävdes som stöd för att få den igenom riksdagen? Att Löfven då förlitade sig på Jimmie Åkessons stöd har han kommit för lätt undan på grund av Åsa Romsons tårar.

Sakligt har S och M alltid stått varandra nära i migrationspolitiken, tills SD kom in i riksdagen och Fredrik Reinfeldt valde att göra upp med MP om en fortsatt liberal flyktingpolitik för att undvika att ge SD chansen att avgöra inriktningen på flyktingpolitiken.

Men nu agerar Ulf Kristersson enbart partitaktiskt för att inte förlora fler röster till SD. Därför har M vägrat kompromissa med S, vilket efter KD:s helomvändning till att tävla med SD om hårdaste villkoren för invandring, skulle gett en majoritet för en hård, ny migrationslag.

Även om den skulle blivit alltför restriktiv för att kallas humanitär skulle det varit att föredra framför den osäkerhet inför varje val som nu blir resultatet.

En humanitär flyktinglagstiftning kan ha tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel, om det finns tydliga undantag och rätten att söka asyl garanteras. Men det behövs en möjlighet att ge uppehålls tillstånd för särskilda eller synnerligen ömmande omständigheter, till exempel för barn som bott här hela sitt liv. Det måste också bli lättare att få återförenas med sin familj.

Med de grunderna borde det gått att sy ihop en mycket bred överenskommelse - om alla lagt partitaktiken åt sidan. Nu blev det tvärtom.

Yngve Sunesson

Opinion

”Billigaste matkassen” blir dyr

Lantbrukarna vet hur maten kan produceras hållbarare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Opinion
Opinion

Maten blir allt billigare och matsvinnet ökar. Det är ett hot mot svenska bönders möjlighet att införa miljö- och klimatförbättrande åtgärder.

”Sveriges billigaste matkasse” reklamförs av matbutiker och mathandlare online. En otidsenlig affärsidé. Matens låga pris är idag ett hållbarhetsproblem eftersom många lantbrukare inte har tillräcklig lönsamhet för att vidta önskade miljöåtgärder. Det är dags att införa ”Sveriges hållbaraste matkasse”.

Bra mat måste få kosta. Jordbruksverkets och LRF:s undersökning bland ett stort antal lantbruksföretag visade att ju större gård, desto fler genomförda hållbarhetsåtgärder. Inte för att gården är stor utan för att stora gårdar oftast är mer lönsamma. Det visar att lantbrukare använder ökad lönsamhet till att investera i hållbarhet.

En liten prishöjning för brödlimpan eller spaghettipaketet som kommer lantbrukaren till gagn skulle alltså gagna allas vår miljö. Då skulle lantbrukarna få råd med fossilfri mineralgödsel, ökat antal lärkrutor i vetefälten eller åtgärder för att lösa risken för övergödning av sjöar och hav. Exemplen är otaliga och behöver inte påverka kassakvittot nämnvärt. Men då är det viktigt att prispåslaget verkligen går dit det bäst behövs – till bonden.

Lantbruket har en påtagligt sämre lönsamhet än andra branscher, särskilt bland små och medelstora gårdar. Detta bekräftas av Havs- och vattenmyndighetens undersökning av företags betalningsförmåga för åtgärder för renare vatten. Undersökningen beskriver därtill att lönsamheten är god i andra delar av matproduktionens värdekedja. Det innebär att bonden, som har störst möjlighet att påverka hur hållbar matproduktionen verkligen blir, är minst lönsam. Att utredare konstaterar ett ”genomförandeunderskott av miljöåtgärder” på gårdarna är därför inte konstigt. Fördelningen av det som matkonsumenten betalar behöver förändras eller så behövs en prisjustering.

Ett litet påslag på matkvittot skulle öka möjligheten för bonden att använda:

o den modernaste tekniken för precisionsgödsling

o biobränslebaserade pannor för torkning av spannmål

o fossilfria biodrivmedel för traktorer och arbetsfordon

o bevattningsdammar och göra odlingarna mer robusta mot torka

Sedan 1970-talet har matkostnaden gått från 25 procent av hushållens disponibla inkomst till dagens 12 procent. Maten är nu så billig att svensken i snitt slänger var femte matkasse. Om vi ändrar beteende för att halvera matsvinnet till 2030 så klarar vi att betala för en verkligt hållbar matproduktion utan att det märks i hushållskassan.

Prispressade livsmedel påverkar miljön negativt och om inte fler börjar engagera sig för hur livsmedel produceras kommer ”Sveriges billigaste matkasse” att bli dyrköpt i längden.

Palle Borgström

förbundsordförande, LRF

Per Lindahl

styrelseordförande, Lantmännen

Sjöbo

Han lever med flyget som en ständigt närvarande vän

Andreas Hansson med döttrarna Amanda och Josefin Hansson.
Foto: Klas-Göran Bäc
Sjöbo
Sjöbo Andreas Hansson har en stor och högtflygande hobby och fritidssysselsättning
Han är utbildad lärare och lär elever att flyga gyrokopter vid Skånska Gyroklubbens vid Sjöbo-Sövde flygplats.

Det är måndagsmorgon, och Andreas Hansson och hans familj, med de två döttrarna Josefin sex år och Amanda åtta år och frun Kate Hansson, är som vanligt vid den lilla husvagnscampingen vid Sövde flygfält.

– Vi tillbringar sommarlovet här, säger han.

Han arbetar i Lund och bor i Malmö, men Sjöbo gillar han skarpt.

– Jag funderar på att köpa en lägenhet här.

Vid campingen är det likasinnade och flygälskande personer som bor. Det gemensamma intresset för att flyga gyrokopter binder gänget samman.

En gyrokopter är till delar lik en helikopter då det är en roterande rotor som skapar flygkraften. Gyrokopterns rotor drivs av av luftströmmen såsom på en vindmölla. Motorn som driver rotorn skapar drivkraft och rörelse framåt, och när det sker en rotation så lyfter gyrokoptern.

Andreas Hansson arbeter på att bygga en tvåsitsig helihopter. tio timmar i veckan mekar han.
Foto: Klas-Göran Bäc

Den kan flyga upp till 3 000 meters höjd, och maxhastigheten ligger på runt 185 kilometer i timmen.

– Vi brukar ligga i 100-110 kilometer i timmen, betonar Hansson.

Klubben har två gyrokoptrar i sitt stall.

– Men den ena är avställd, och det vi sparar in på försäkring gör att vi täcker den förlust vi har fått genom coronapandemin.

– Men nu den senaste veckan har det börjat komma igång lite mer igen med flyglektioner och nöjesflygningar.

– Elevverksamheten har helt legat nere, och de presentkort vi lever på som man kan köpa och skänka till någon har legat stilla också.

Att ta en licens kräver runt 25 lektioner och en uppflygning med en annan instruktör.

– Kostnaden ligger på cirka 40 000 kronor, slår Hansson fast.

Elevavgiften per timme är 1 350 kronor och det är i princip självkostnadspris. Presentkorten kostar 1 950 kronor och då får man flyga i upp till en timme.

Den gyrokopter som är i drift är en öppen modell och kostar 700 000 kronor ny. En täckt gyrokopter kostar minst en miljon att köpa.

Och man räknar att de har runt tusen flygtimmar, samt att det sker en löpande kontroll och utbyte av detaljer på gyrokoptern.

Andreas Hansson, med döttrarna Amanda och Josefin.
Foto: Klas-Göran Bäc

Innan man får flyga ska en omfattande säkerhetskontroll genomföras. Allt måste var tipptopp.

Andreas Hansson smittades av flygbegäret 2006, då en kompis tog med honom till flygfältet, och han gick upp för första gången i ett segelflyg.

Den vane piloten gjorde loopar och annat, och Andreas Hansson svimmade av, bara för att var fast för alltid i det nya elementet.

– Herregud vad sjukt nöjd jag var med att flyga.

Han tog segelflygcertifikat, men riktade snart in sig på gyrokopter som köptes in till klubben 2009. sagt och gjort, han gjorde sina timmar och har varit instruktör och är nu lärare. Och han har helikoptercertifikat och flygcertifikat där han kan köra upp till fyrsitsiga plan.

Han flyger snart sagt vad som helst.

Skånska Gyrokopterklubben startade han och tre andra för tiotalet år sedan och nu är de 50 medlemmar, varav ett tiotal är mer aktiva.

– Men fler kommer tillbaka nu, och vi räknar med att vara 15-20 aktiva gyrokopterflygare här nästa sommar.

Ett nöje som är få förunnat är att köra slalom mellan molnen med gyrokoptern.

– Det är verkligen en upplevelse!

Döttrarna Amanda och Josefin Hansson är båda vana vid att följa med pappa upp i det blå.

– Det är jättekul, säger Amanda som är storasystern.

Andreas Hansson i gyrokoptern vid Sjöbo-Sövde flygplats.
Foto: Klas-Göran Bäck

För att få flyga och behålla sitt certifikat krävs läkarundersökning vartannat år, och att man flyger minst tolv timmar under ett år.

Det har inte inträffat några olyckor med personskador till följd.

– Kanske något blåmärke.

Det är främst gyrokoptrarna som tagit stryk när landningar inte genomförts på ackurat sätt.

Gyrokoptern klarar av ett motorstopp eftersom rotorn fortsätter att snurra av luftströmmarna, och håller man över 100 kilometer så landar man så småningom helt säkert.Så länge det finns öppen mark att nödlanda på.

– Vi tränar landningar med tomgångskörning nästa varje flygtur.

Amanda och Josefin Hansson i sin trädkoja med Kapten Kalsong på väggen.
Foto: Klas-Göran Bäc

Amanda och Josefin vill visa upp sin fina trädkoja, men först visar Andreas Hansson upp sitt byggprojekt. En tvåsitsig helikopter.

– Jag mekar med den i snitt tio timmar i veckan. Det kommer nog att ta ett år till innan den är färdig.

Då blir den tvåsitsig. Helikoptercertifikatet tog han i USA 2018.

Far och döttrar leker lite, och sen är det tid för att ta upp en elev upp på högre höjder i det vackra sommarvädret.

NÄSTA ARTIKEL