Inrikes

Teknikmagasinet på väg mot konkurs

Artikel Inrikes Teknikmagasinet lämnade på onsdagen in en ansökan om konkurs samtidigt som bolaget begär att rekonstruktionen avbryts.

Teknikmagasinet gick in i företagsrekonstruktion första gången under perioden 2017 till 2018. Peter Gyllenhammar AB kom då in som ny ägare och satsade mer kapital i företaget och genomdrev förändringar som skulle rädda bolaget.

I juni 2019 gick företaget åter in i rekonstruktion. Som ny vd i juli i fjor tillträdde Ulrika Göransson. Hon har lett företagets lansering av mobilreparationer. Satsningen på mobilreparationer räckte dock inte för att vända den negativa utvecklingen. Under 2019 har Teknikmagasinet, enligt dem själva, utvecklats till ledande i Norden på området.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Svensk EU-avgift kan öka med 10 miljarder

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på vägen till veckändans toppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven (S) besökte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på vägen till veckändans toppmöte i Bryssel.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den svenska EU-avgiften ökar med 10 miljarder per år i det bud som lagts fram inför EU-toppmötet.
– Det krävs ändringar, säger statsminister Stefan Löfven (S) om förslagen till långtidsbudget och återhämtningsfond som omspänner flera tusen miljarder euro.

Bataljen i Bryssel kan avgöra hela unionens närmaste framtid. Motsättningarna är stora.

För Sverige är rabatt på medlemsavgiften, att hålla nere storleken på långtidsbudgeten och att se till att återhämtningsfonden minskas och i huvudsak består av lån viktigast.

Riksdagen och Löfven vill också att EU-stöd ska villkoras med att medlemslandet lever upp till EU:s grundläggande principer. Vid statsministerns samråd med EU-nämnden tryckte en majoritet av partierna hårt på att det verkligen blir så.

– Det går inte att vika på, sade Löfven.

Statsministern har med sig ett krav från riksdagen om att medlemsavgiften inte ska öka som andel av Sveriges bruttonationalinkomst, men eftersom EU-budgeten växer liksom Sveriges BNI kan ökningen i kronor bli stor ändå.

Räcker inte

– Förslaget håller tillbaka den svenska avgiften, men det räcker inte. Därför pratar vi om att vi behöver mer rabatter, det är det vi siktar in oss på, säger Löfven.

Enligt Löfven ökar den svenska avgiften till EU med knappt tio miljarder kronor i det som nu ligger på bordet. Det motsvarar en ökning på 23 procent räknat i kronor. Då är den föreslagna rabatten på drygt 8 miljarder per år avräknad.

Med början på fredagen får statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor träffa varandra på riktigt igen, för första gången sedan slutet av februari.

Mycket i potten

I potten ligger både långtidsbudgeten för de närmaste sju åren och hela det enorma coronastöd som EU-kommissionen föreslagit för att få ekonomin på fötter igen efter pandemin.

– En överenskommelse måste vara acceptabel för alla. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger statsministern som väntar sig ett långt möte.

"Det är dags nu. En uppgörelse är nödvändig. Vi måste hitta fungerande lösningar och nå en överenskommelse, för våra medborgares bästa", skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i sin inbjudan till mötet.

Michel lade fram ett kompromissbud i förra veckan, med aningen mindre budget än vad som tidigare föreslagits.

Sannolikt blir nu ytterligare kompromissförslag framlagda under fredagen. I så fall väntas ledarna få natten mot lördagen på sig att låta sina underlydande bedöma innehållet innan det verkliga förhandlandet kan komma igång.

Löfven i Paris

In i det sista gör de olika länderna försök att påverka varandra. Löfven gjorde visit hos Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på vägen till Bryssel. Enligt ett skriftligt uttalande från Löfven var det ett bra samtal.

"Det är fortfarande långt kvar tills vi kan nå en överenskommelse i EU. Vi vill båda se en stark koppling mellan budgeten och respekten för rättsstatens principer och att klimatinsatser ska stå i fokus för investeringar." säger Löfven

Sverige tillhör EU:s "frugala fyra" tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna. De fyra vill ha en försiktig budget och manar till lån snarare än bidrag till de coronadrabbade länderna. I EU-nämnden lovade statsministern att de fyra, som enligt honom har en mycket stark sammanhållning, ska driva på för mer rabatter, mindre budget och att återhämtningsfonden ska handla om lån, inte bara bidrag.

Frankrike är på näst intill helt motsatt sida och är en av de drivande bakom rejäla bidrag till de värst drabbade.

Pengarna i fonden ska EU-kommissionen låna upp och EU-länderna gemensamt betala av under lång tid. Enligt Stefan Löfven motsvarar Sveriges del av upplåningen 190 miljarder kronor.

Wiktor Nummelin/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Coronastödet och långtidsbudgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU:s permanente rådsordförande vill göra det från år 2026, bland annat med hjälp av intäkter från en gemensam plastavgift, en gränsavgift kopplad till klimatförändringarna samt en ny avgift för multinationella nätjättar.

När det gäller EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–27 har kommissionen föreslagit en summa på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. Permanente rådsordföranden föreslår i sin tur en kompromiss som landar på 1 074 miljarder. I förslagen ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.

Källa: Europeiska rådet.

Sport

Antonsson tillbaka i startelvan

Marcus Antonsson (t v) löper i träningskläder bredvid Jonas Knudsen.
Marcus Antonsson (t v) är tillbaka i MFF:s startelva.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Marcus Antonsson är tillbaka i startelvan i kvällens allsvenska drabbning mellan Östersund och Malmö FF.

Antonsson går in i stället för Jo Inge Berget och Bonke Innocent ersätter Fouad Bachirou i startelvan mot Östersund. I övrigt är det samma lag som spelade senast mot IFK Norrköping, vilket innebär att både Anders Christiansen och Ola Toivonen spelar, liksom förstås målskytten mot IFK Sören Rieks och Isaac Kiese Thelin.

Matchen börjar kl 19 och kan följas på Dplay.se.

MFF:s startelva: Johan Dahlin - Jonas Knudsen, Oscar Lewicki, Anel Ahmedhodzic, Eric Larsson - Sören Rieks, Ola Toivonen, Anders Christiansen, Bonke Innocent, Marcus Antonsson - Isaac Kiese Thelin

Bänken: Mathias Nilsson, Erdal Rakip, Behrang Safari, Guillermo Molins, Jo Inge Berget, Fouad Bachirou, Amin Sarr

Sport

Bejublad triumf för Åberg på Barsebäck

Ludvig Åberg efter segern i Barsebäck Resort Masters.
Ludvig Åberg efter segern i Barsebäck Resort Masters.
Foto: Frida Bräster
Sport
Golf Amatören Ludvig Åberg imponerade stort då han på torsdagen spelade hem Barsebäck Resort Masters. Eslövsgolfaren, som även segrade i Katrineholm, gick sista rundan på 68 slag och var fem slag före tvåan Mikael Lindberg.

– Det är andra gången på två veckor. Jag vet inte riktigt vad jag skall säga, men det är jättekul, konstaterade 20-åringen i Klubb-TV:s direktsändning.

– I dag var det ganska tufft med vinden så jag visste att en bra runda skulle sätta press på de andra klubbarna. Så det var vad jag tänkte i morse, att sätta press på de andra vilket jag också gjorde.

Jämnt med nio hål kvar

Med nio hål kvar att spela var det jämt i toppen.

Ludvig Åberg gjorde fem birdies på sex hål under avslutningen och avgjorde säkert till sin fördel. 68 slag på Barsebäcks Masters Course och sammanlagt 204 slag på tre rundor.

Segermarginalen blev till slut fem slag före AIK:s Mikael Lindberg och sju före Björn Hellgren.

– En prestation jag är jättenöjd med. Den golf jag spelat de sista två veckorna är absolut den bästa jag spelat, speciellt på tävling, sa Åberg i sändningen.

Ludvig Åberg i aktion.
Ludvig Åberg i aktion då han vann i Katrineholm.
Foto: Göran Söderqvist/arkiv

Får inte ta emot prispengar

Eslövsgolfaren är amatör och behöver vara det så länge som han studerar och spelar golf på Texas Tech University i USA.

Det innebär att 20-åringen inte får ta emot prispengar, däremot ramlar rankingpoäng in.

Ludvig Åberg är nu tvåa efter Mikael Lindberg på Moregolf Mastercards order of merit och han får även tillgodoräknas sig poäng på World Amateur World Ranking.

Segern i Katrineholm Open i början av juli tog Åberg upp från 38:e plats till 14:e plats på amatörernas världsranking. Nästa gång som rankingen uppdateras är på onsdag.

Dessa segrar och fortsatt bra spela kan ta honom hela vägen till US Open på Winged Foot Golf Club i september. De sju högst rankade på amatörernas världsranking den 19 augusti som inte redan är kvalificerade får en plats i majortävlingen.

Lindberg i topp

Mikael Lindberg, som slutade tvåa för andra tävlingen i rad, leder touren där han även har en seger och en delad åttondeplats. Ludvig Åberg ligger tvåa.

Nästa tävling avgörs på Vidbynäs Golf mellan den 22 och 24 juli.

FAKTA

Prispallen i Barsebäck Resort Masters

1. Ludvig Åberg -15

2. Mikael Lindberg -10 -

3. Björn Hellgren -8

Inrikes

Kinesiska ambassaden kritiserar Linde

Utrikesminister Ann Linde (S) kritiseras av Kinas ambassad. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) kritiseras av Kinas ambassad. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes

Kinas ambassad i Stockholm riktar skarp kritik mot utrikesminister Ann Linde (S). Hon anklagas för att ha gjort "falska uttalanden" om den nya säkerhetslagen i Hongkong, rapporterar Expressen.

"Hongkongs angelägenheter är helt och hållet Kinas interna angelägenheter, vilket inte tillåter någon inblandning från utomstående på något sätt, med någon ursäkt", heter det i ett uttalande på ambassadens hemsida, publicerat i onsdags.

"Alla försök av utomstående att sätta press på Kina kommer att misslyckas, och bara skada dem själva."

Under EU:s utrikesministermöte i måndags anslöt sig Linde till ett förslag från flera EU-länder om åtgärder som svar på säkerhetslagen – bland annat ett eventuellt exportförbud på vissa produkter. Hon har tidigare sagt att säkerhetslagen "strider mot Kinas internationella åtaganden".

Ann Linde avböjer via sin pressekreterare att kommentera uttalandet.

Skåne

Skånskt sug efter Tysklandsbiljetter

Stor färja utmed Tysklands kust
TT-lines färja Nils Holgersson i Travemünde.
Foto: Jeanette Thelander
Skåne
Skåne Efter Tysklands slopade krav på karantän för svenska turister har det blivit rusning efter färjebiljetter i Skåne. De tre rederier som trafikerar tyska hamnar rapporterar om radikalt ökande antal bokningar.

– Det verkar som om det finns ett uppdämt behov av att få göra något, säger Erik Lewenhaupt som är presschef på Stena Line som bland annat trafikerar Trelleborg-Rostock. Sedan beskedet kom har det totala antalet bokningar på rederiets Tysklandslinjer, där även sträckan Göteborg-Kiel ingår, ökat med mer än det dubbla, från 1000 bokningar per dag till 2400.

Han betonar dock att ökningen sker från låga nivåer. De fartyg som trafikerar sträckan Trelleborg-Rostock har i normala fall en maxkapacitet på 600 passagerare och med tre turer om dagen innebär det alltså 1800 passagerare per dag vid full beläggning. Under tiden med krav på corona-karantän i Tyskland har man kunnat räkna in ungefär 400 passagerare per dag. Jämfört med det normala har alltså nästan fyra av fem passagerare uteblivit.

Särskilda åtgärder

– Vi välkomnar verkligen det tyska beskedet och våra besättningar tar emot våra svenska passagerare med öppna armar, säger Erik Lewenhaupt.

Bildligt talat alltså. I verkligheten har man vidtagit särskilda åtgärder för att minska smittspridning. Bland annat har man begränsat antalet passagerare till max 400 per avgång. Någon buffé serveras inte, men restauranger och barer håller öppet och utbudet anpassas efter passagerarantalet. Mer städning, plexiglasskivor som avgränsar och kontantlös betalning är andra åtgärder som satts in. Dessutom har man lagt om ventilationssystemet.

– I normala fall cirkuleras luften i systemet, men nu tar vi bara in ny, frisk luft utifrån berättar Erik Lewenhaupt som tror på ett ökat resande med färja under resten av semesterperioden.

Även TT-line märker av en kraftigt ökad efterfrågan på biljetter på sina sträckor Trelleborg-Rostock och Trelleborg-Travemünde.

Tyskar vill till Skåne

– Ja, både från svensk och tysk sida, många tyskar har heller inte vågat åka till Sverige eftersom man då har riskerat två veckors hemkarantän när man väl kommer tillbaka till Tyskland, säger Anette Wugk som är press- och HR-ansvarig.

Hon berättar att många tyskar har fritidshus eller favoritcampingplatser i Skåne som de gärna besöker under semestern. Beskedet från Tyskland kom lägligt i tiden, eftersom den huvudsakliga semesterperioden ligger något senare än i Sverige. Många bokningar från Tyskland rör sig om perioden augusti-september.

– Det här gör att vi har möjlighet att rädda hem lite av säsongen, även om det inte går att komma upp i normala passagerarsiffror i år. Vår styrka är att vi har en bra mix av både gods och passagerare. Visserligen har även godstrafiken haft en liten nedgång, men den har varit hanterbar, säger Anette Wugk.

Det tredje rederiet som trafikerar Tyskland från Skåne, Finnlines, kör sträckan Malmö-Travemünde.

– Vi har märkt av en väldigt tydlig ökning av bokningar, både från Sverige och Tyskland, säger Kielo Vesikko som är chef för rederiets passagerarservice.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Malmö

Barnsexhärva växer – man omhäktad

Mannen misstänks för flera grova sexbrott mot barn.
Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö En man i 30-årsåldern, hemmahörande i Malmö, har suttit häktad sen den 21 maj misstänkt för flera sexbrott mot barn. Nu begär åklagaren förlängd åtalstid för det växande fallet.

Kammaråklagare Henrik Nordquist benämner det som ett mycket omfattande ärende. Torsdagen den 16 juli, begärde – och fick – han förlängd åtalstid fram till den 13 augusti, efter att nya uppgifter i fallet framkommit.

– Vi har tittat i mannens teknik och sett att det rör enormt mycket fler brott. Det är mycket större omfattning än vad vi först trodde. Omfattningen var inte klar i första hand, säger han.

Mannen misstänks nu för 12 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han misstänks också för ett sexuellt övergrepp mot barn som ska ha skett 2011 och ett försök till våldtäkt mot barn i förra året.

– Det handlar mestadels om grooming. Det finns inget officiellt brott som heter så men man brukar benämna det när någon försöker få målsägande att skicka bilder och filmer på sig själv.

Henrik Nordquist vill inte uppge hur många barn som blivit utsatta, men uppger att det handlar om ”ett flertal.”

Vad är det för ålder på barnen?

– De är framförallt under 15 år.

Härvan började nystas upp i Stockholm i fjor, då en målsägande anmälde att hen skulle blivit utsatt. Polisen i Stockholm lyckades då genom internetspaning spåra mannen ner till Malmö, där han den 18 maj kunde gripas och anhållas samma dag.

Mannen sitter häktad med restriktioner på grund av kollusionsfara, att han ska förstöra bevis, och för att det finns en risk att han skulle fortsätta ”sin brottsliga verksamhet.”

Brottet innebär att en person utnyttjar att ett barn under 15 år utför eller medverkar i sexuell posering och som fotas eller filmas. Det kan ge böter eller fängelse i upp till två år. Om brottet är grovt kan det ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Inrikes

Gynnsamt virusläge i Sverige - värre globalt

Inrikes
Inrikes Trots rapportering om trängsel i kollektivtrafiken är virusläget i Sverige fortsatt gynnsamt med relativt få nya inläggningar på iva.
– Trenden håller i sig, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Det senaste dygnet har 21 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige är därmed 5 593 personer. Totalt har 76 877 personer bekräftats smittade, 385 fler än i onsdags.

Enligt Folkhälsomyndigheten faller något eller några av de nya dödsfallen som rapporteras under torsdagen ända tillbaka till den 23 juni.

"Görs mycket gott"

Under torsdagens presskonferens påminde Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, om råd inför sommaren. Bland annat tog han upp problematiken med trängsel i kollektivtrafiken.

– Det finns områden som fortsatt är problematiska där vi arbetar med Transportstyrelsen för tydligare underlag. Vi behöver också fundera på om vi ska uppdatera vår egen föreskrift på något sätt, säger han.

Trots tio miljoner invånare i Sverige så görs mycket gott arbete och många håller sig till de rekommendationer som finns, enligt Carlson.

Trenden håller i sig

Trots en del trängsel ser den svenska situationen fortsatt gynnsam ut och det är bara enstaka patienter som läggs in på iva. På torsdagen vårdas 73 patienter på landets intensivvårdsavdelningar och fem av landets regioner rapporterar noll inlagda patienter med covid-19. Fyra regioner har endast en inneliggande patient på intensivvården.

– Trenden håller i sig även under de här senaste två dygnen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

I Stockholm är förbättringen markant. Under torsdagen var det för första gången sedan början på mars färre än hundra personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Region Stockholm, enligt Per Follin, chef för smittskyddet i regionen.

– Det är 17 fall på intensivvård och totalt är 85 patienter inlagda på sjukhus i Stockholm. Under toppen i början på mars var över 1 100 personer inlagda samtidigt, och som flest var väl drygt 230 personer inom intensivvården, säger Per Follin.

Socialstyrelsen har också publicerat ny information om hur länge personer vårdas för covid-19.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 vårddygn eller fler vårddygn. Så när vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att det finns personal, säger Taha Alexandersson.

Globala läget värre

I resten av världen är i dag 13,5 miljoner bekräftade fall rapporterade och 584 000 personer är avlidna.

Det är en fortsatt bevärlig situation på många håll, bland annat i USA där man ser en kraftig ökning i antal fall. Även Brasilien har fortsatt stora bekymmer med smittspridningen.

– Vi har också sedan förra veckan fått ett antal nya utbrott i länder som tryckt ned smittan påtagligt. Vi har sett nya utbrott i Spanien och vi har en smittspridning på Balkan som inte kan sägas vara under kontroll, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi har en kraftigare ökningstakt när det gäller det globala läget.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Inrikes

Gynnsamt virusläge i Sverige - värre globalt

Inrikes
Inrikes Trots rapportering om trängsel i kollektivtrafiken är virusläget i Sverige fortsatt gynnsamt med relativt få nya inläggningar på iva.
– Trenden håller i sig, säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.

Det senaste dygnet har 21 personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det totala antalet smittade som har avlidit i Sverige är därmed 5 593 personer. Totalt har 76 877 personer bekräftats smittade, 385 fler än i onsdags.

Enligt Folkhälsomyndigheten faller något eller några av de nya dödsfallen som rapporteras under torsdagen ända tillbaka till den 23 juni.

"Görs mycket gott"

Under torsdagens presskonferens påminde Johan Carlson, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten, om råd inför sommaren. Bland annat tog han upp problematiken med trängsel i kollektivtrafiken.

– Det finns områden som fortsatt är problematiska där vi arbetar med Transportstyrelsen för tydligare underlag. Vi behöver också fundera på om vi ska uppdatera vår egen föreskrift på något sätt, säger han.

Trots tio miljoner invånare i Sverige så görs mycket gott arbete och många håller sig till de rekommendationer som finns, enligt Carlson.

Trenden håller i sig

Trots en del trängsel ser den svenska situationen fortsatt gynnsam ut och det är bara enstaka patienter som läggs in på iva. På torsdagen vårdas 73 patienter på landets intensivvårdsavdelningar och fem av landets regioner rapporterar noll inlagda patienter med covid-19. Fyra regioner har endast en inneliggande patient på intensivvården.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller pressträff om covid-19. Arkivbild.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

– Trenden håller i sig även under de här senaste två dygnen, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

I Stockholm är förbättringen markant. Under torsdagen var det för första gången sedan början på mars färre än hundra personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Region Stockholm, enligt Per Follin, chef för smittskyddet i regionen.

– Det är 17 fall på intensivvård och totalt är 85 patienter inlagda på sjukhus i Stockholm. Under toppen i början på mars var över 1 100 personer inlagda samtidigt, och som flest var väl drygt 230 personer inom intensivvården, säger Per Follin.

Socialstyrelsen har också publicerat ny information om hur länge personer vårdas för covid-19.

– Ungefär 950 av de 12 400 patienter som har vårdats och skrivits ut från slutenvården har vårdats i antingen 30 vårddygn eller fler vårddygn. Så när vi talar om lång vårdtid måste vi säkerställa att det finns personal, säger Taha Alexandersson.

Globala läget värre

I resten av världen är i dag 13,5 miljoner bekräftade fall rapporterade och 584 000 personer är avlidna.

Det är en fortsatt bevärlig situation på många håll, bland annat i USA där man ser en kraftig ökning i antal fall. Även Brasilien har fortsatt stora bekymmer med smittspridningen.

– Vi har också sedan förra veckan fått ett antal nya utbrott i länder som tryckt ned smittan påtagligt. Vi har sett nya utbrott i Spanien och vi har en smittspridning på Balkan som inte kan sägas vara under kontroll, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vi har en kraftigare ökningstakt när det gäller det globala läget.

NÄSTA ARTIKEL