Landskrona

Smällare kom in i ridhuset

Artikel Landskrona En smällare slängdes in i Landskrona ridklubbs stall i helgen.

Ett tilltag som kunde fått katastrofala konsekvenser, men som slutade med att smällaren slocknat och bara mindre skadegörelse.

På morgonen kom personal till platsen och då fann man brännmärken och spår av smällare, både på in och utsidan av byggnaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Bilförare omkom i krock med lastbil

En person har avlidit efter en krock mellan lastbil och personbil utanför Alingsås. Arkivbild.
En person har avlidit efter en krock mellan lastbil och personbil utanför Alingsås. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person omkom när en personbil krockade med en lastbil utanför Alingsås på förmiddagen. Olyckan hände vid en korsning på väg 190.

Personen som omkom var föraren i personbilen, som hade ett släp. En passagerare i personbilen fördes till sjukhus med lindriga skador.

Fordonen har tagits i beslag för teknisk undersökning, uppger polisregion Väst.

Hörby

Olycka söder om Hörby

Hörby
Hörby Det har inträffat en trafikolycka med flera fordon inblandade på Råbyvägen i höjd med Råby strax söder om Hörby.

Inrikes

SD vill ha asylinvandring på "nettominus"

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller presskonferens med anledning av de migrationspolitiska samtalen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller presskonferens med anledning av de migrationspolitiska samtalen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Sverigedemokraterna är klara med sitt helhetsförslag till migrationskommittén.
Målet är att fler asylinvandrare ska lämna Sverige än de som kommer hit.

Partierna i migrationskommittén misslyckades med att nå en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik.

Därför lämnar många partier nu in egna särskilda yttrande till kommittén på hur de vill att migrationspolitiken ska utformas.

I en debattartikel i Dagens Nyheter presenterar Sverigedemokraterna (SD) sitt alternativ. Partiledaren Jimmie Åkesson höll också en pressträff på torsdagseftermiddagen.

Under 2010-talet har 100 000 uppehållstillstånd per år beviljats, påpekar han. Åkesson uppger att det lett till bland annat ökad kriminalitet, enorma kostnader och sociala problem.

– Vårt förslag innebär kraftigt minskad invandring till Sverige, säger Åkesson.

Ligga på EU:s miniminivå

Han anser att de förslag som kommer att läggas fram av migrationskommittén, och som stöds av åtminstone Socialdemokraterna, är långt ifrån tillräckliga.

I debattartikeln skriver SD att asylsökande som passerat via ett säkert EU-land ska avvisas vid den svenska gränsen som huvudregel. Partiet vill begränsa rätten att söka asyl till första asylland.

SD föreslår också att rätt till anhöriginvandring ska läggas på EU:s miniminivå. Det innebär att anhöriginvandring inte ska vara möjligt för gruppen alternativt skyddsbehövande och att försörjningskraven skärps.

Partiet vill avskaffa permanenta uppehållstillstånd och införa lägsta tillåtna tidsgräns enligt EU-rätten.

Ytterligare ett förslag är att begränsa rätten till välfärdstjänster och bistånd för de som inte är medborgare.

Vill nå "nettominus"

Målet för SD:s migrationspolitik är att nå "nettominus". För att nå det vill partiet få fler asylrelaterade invandrare att lämna Sverige än de som kommer hit.

SD vill se åtgärder för att uppmuntra återvandring och för att verkställa fler utvisningsbeslut. Grovt kriminella utlänningar bör, enligt partiet, alltid utvisas även om det finns verkställighetshinder.

SD föreslår också "omfattande" satsningar på inre utlänningskontroll och på skärpta gränskontroller.

Sjöbo

Cyklist skadad på Skåneleden

En person som cyklar.
En cyklist skadades på Skåneleden. (Det är en annan person på bilden)
Foto: Terje Pedersen/TT
Sjöbo
Sjöbo När en man i 45-årsåldern körde in i ett viltstängsel när han befann sig på Skåneleden utanför Sjöbo.

I början av veckan cyklade mannen och några kompisar på Skåneleden utanför Sjöbo. När de höll en fart i cirka 30 kilometer i timmen dök ett viltstängsel plötsligt upp i en kurva och den 45-årige mannen hann inte bromsa utan körde rakt in i det.

– Han fick föras med ambulans till sjukhus, säger vikarierande kommunpolis Sara Schön.

Mannen har gjort en polisanmälan och händelsen rubriceras som vållande till kroppsskada.

Enligt anmälan fanns det inga skyltar uppe som varnade för stängslet.

Inrikes

Anhållen 27-åring tidigare mordbrandmisstänkt

Vid branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen förstördes en stor, äldre förrådsbyggnad i trä.
Vid branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen förstördes en stor, äldre förrådsbyggnad i trä.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 27-åring som sitter anhållen efter branden på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp har varit misstänkt för anlagda bränder tidigare. Det handlar dels om en klubbstuga i Veberöd utanför Lund förra året, dels om bränder I Lomma 2011, rapporterar Sydsvenskan.

Mannen begärdes häktad för branden i klubbstugan och domstolen kom fram till att han var på sannolika skäl misstänkt för att ha orsakat branden. Men eftersom han inte bedömdes ha haft uppsåt att bränna ner lokalen släpptes han på fri fot.

2011 satt han däremot häktad som misstänkt för att ha anlagt fyra bränder i Lomma, men släpptes senare och blev aldrig åtalad.

Vid branden i Alnarp tidigt på onsdagsmorgonen förstördes en stor, äldre förrådsbyggnad i trä. Den nu anhållne 27-åringen greps i en personkontroll efteråt och är enligt åklagaren på sannolika skäl misstänkt för att ligga bakom Alnarpsbranden.

Lund med omnejd har drabbats av ett stort antal misstänkt anlagda bränder under våren och sommaren och polisen inledde därför i juli Operation gnista.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sjöbo

Försökte stjäla fyrhjuling

En fyrhjuling
En man i Blentarp kunde ha blivit av med sin fyrhjuling, men tjuven lyckades inte starta den. (Bilden visar en annan fyrhjuling.)
Foto: ADAM IHSE / TT
Sjöbo
Blentarp Natten mellan onsdag och torsdag försökte någon stjäla och köra iväg med en fyrhjuling från en villatomt i Blentarp. Men tjuven lyckades inte starta den.

Det var natten mellan onsdag och torsdag som tjuven tog sig in på Blentarpsvillans tomt. Tjuven lyckades få loss en fyrhjuling som stod fastkedjad vid ett träd och flytta den cirka trettio meter.

Men där blev det stopp.

– Tjuven fick inte igång motorn, säger vikarierande kommunpolis Sara Schön.

En man i 70-årsåldern har anmält händelsen som rubriceras som försök till stöld.

Utrikes

Finlands regering rekommenderar munskydd

Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Finlands statsminister Sanna Marin. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Utrikes
Utrikes

Finlands regering och landets motsvarighet till Folkhälsomyndigheten uppmanar nu till att bära munskydd i kollektivtrafiken och på allmänna platser där det är svårt att hålla avstånd till andra människor. Beskedet kom under en pressträff med statsminister Sanna Marin och Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd.

Rekommendationen gäller till personer över 15 år. Riskerar man att vara nära andra personer i mer än 15 minuter så bör munskydd bäras på allmänna platser.

– Munskyddet ersätter inte sådana saker som god handhygien. Det är ett komplement, säger Mika Salminen, enligt Hufvudstadsbladet.

Inrikes

Så ska regeringen korta vårdköerna

Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att regeringen tillsätter en delegation som ska se över hur vårdköerna kan kortas.
Socialminister Lena Hallengren (S) meddelar att regeringen tillsätter en delegation som ska se över hur vårdköerna kan kortas.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen tillsätter en delegation som ska utreda hur vårdköerna ska kortas och tillgängligheten förbättras inom vården.
– Alldeles för många har fått vänta alldeles för länge, säger socialminister Lena Hallengren (S).

En generalplan ska tas fram för att korta köerna inom vården. Därför tillsätter regeringen i dag en delegation som ska se över hur det ska genomföras och hur tillgängligheten inom vården ska kunna förbättras, berättar Hallengren under en pressträff.

– Alldeles för många har fått vänta alldeles för länge. Så vill jag inte att vi ska ha det i Sverige. Att människor ska få den vård man behöver när man behöver den är en grundbult i samhället, säger Hallengren.

Samverka med regioner

Beslutet är en del av överenskommelsen med samarbetspartierna i januariavtalet. Delegationen ska samverka med regionerna för att ta fram regionala planer för kortare väntetider, den ska också stödja ett mer effektivt resursutnyttjande i vården samt utreda om och lämna förslag på en nationellt samordnad sjukvårdsrådgivning via 1177. Den ska även utreda för och nackdelar med en ny, utökad vårdgaranti.

Erfarenheter av pandemin

Gunilla Gunnarsson, läkare och specialist i tumörsjukdomar och tidigare nationell cancersamordnare vid SKR, ska leda arbetet.

– Tillgängligheten måste förbättras och köerna måste kortas. Pandemin har gett oss en rad erfarenheter och det har skett en utveckling som vi bör använda oss av framöver, säger Gunilla Gunnarsson, som medverkar via länk på pressträffen.

Hon nämner bland annat digitaliseringen inom vården. Delegationen ska delredovisa uppdraget den 30 juni nästa år och slutredovisa det den 15 maj 2022.

NÄSTA ARTIKEL