Malmö

”Nästa stopp Köln, nästa Köln”

Artikel Malmö En svensk satsning på nattåg ut på kontinenten kan börja med en linje från Malmö.
– Som ett första steg föreslår vi att gå vidare med en förbindelse mellan Malmö och södra Tyskland, lämpligen Köln, säger Anna Fällbom, enhetschef på Trafikverket.

Den nya linjen är en del av regeringens vision om flera nya nattåg med destination Europa, vilket Trafikverket sedan i somras fått i uppdrag att utreda.

Flera linjer har diskuterats men hela satsningen ser nu ut att börja med tåg från Malmö till Köln.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Trafikverket: Tågen är i tid under pandemin

De svenska persontågens punktlighet har förbättrats. Arkivbild.
De svenska persontågens punktlighet har förbättrats. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Svensk persontågstrafik är punktligare än på länge. En sommar utan extremt väder och minskat resande på grund av coronapandemin är några av faktorerna som spelar in.

De svenska persontågen kommer i tid. Under juli månad kom 95 procent tågen i tid eller inom fem minuters marginal från utsatt tid, vilket är en förbättring jämfört med första halvåret 2020, då siffran legat på 93,8 procent. Det innebär att man för första når det målet för punktligheten som sattes upp 2013.

Trafikverket har jobbat bland annat med att planera banarbeten så störningarna blir så små som möjligt och med att planera tidtabellen bättre uppger generaldirektör Lena Erixon. Även godstrafiken har förbättrat sin punktlighet och når högsta siffran hittills – 88,4 procent av tågen anlände inom tidsmarginalen i juli månad.

Minskat resande

Att resandet gått ned när Sverige varit lamslaget av coronapandemin är en betydande faktor. Mellan april och juli har Trafikverket sett en minskning av trafikvolymerna på mellan 10 och 20 procent, i juli stannade minskningen av något, med 11,7 procent lägre trafikvolym jämfört med samma månad förra året.

– Det är lite mer luft i systemet och då är det mindre känsligt för störningar, säger Lena Erixon.

Nått gräns

Hon är tydlig med att kapaciteten för den svenska järnvägen måste byggas ut. På stambanorna, vid vissa regionala banor och på sträckor där det fortfarande är enkelspår är det trångt. Samtidigt förändras vårt resande, flygtrafiken är hårt begränsad på grund av coronapandemin och många vill se ökad tågtrafik av klimathänsyn.

– Vi har haft en fördubbling av persontrafiken sedan 1990-talet, samtidigt som utbyggnaden har varit begränsad. Vi har nått en gräns där det är svårt att få in fler tåg. Ska vi ha en punktlig och stabil trafik så behöver vi också bygga ut kapaciteten, säger Lena Erixon.

Josefin Silverberg/TT

FAKTA

Fakta: Så punktliga är tågen

Så många procent av tågen kom i tid eller max fem minuter för sent i juli månad, uppdelat på tre distanser av persontåg.

Källa: Trafikverket

Ekonomi

Blandat på ledande Asienbörser

Tokyobörsen stiger. Arkivbild.
Tokyobörsen stiger. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det var en spretig utveckling på ledande asiatiska börser, sedan börserna på Wall Street vänt nedåt kraftigt i tisdagens avslutande handel.

Tokyobörsen fick draghjälp av en svagare japansk yen, vilket stärkte aktier i exportsektorn och drog upp Nikkei 225-index med 0,4 procent och det bredare Topix-index med 1,2 procent.

Osäkerheten har ökat kring förutsättningarna i USA:s kongress för en uppgörelse om nya stimulanser till den av coronakrisen hårt drabbade amerikanska ekonomin. Men samtidigt tar marknaden fasta på positiva nyheter på vaccinfronten, vilket får allt fler investerare att sälja av defensiva positioner i guld och statsobligationer för att satsa på mer riskfyllda placeringar i aktier som tagit stryk i coronakrisen.

Taiwanbörsen föll 0,9 procent, medan Shanghaibörsen låg på minus 1,2 procent i den avslutande handeln.

Hongkongbörsen låg samtidigt på plus 0,2 procent, medan Seoulbörsens Kospi-index låg på en uppgång på 0,4 procent.

Kultur och nöje

"Glädjande om Lovecraft snurrar i sin grav"

Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett-Bell rymmer från rasistiska bonnläppar och kosmiska monster i HBO:s 'Lovecraft country'. Pressbild.
Courtney B Vance, Jonathan Majors och Jurnee Smollett-Bell rymmer från rasistiska bonnläppar och kosmiska monster i HBO:s "Lovecraft country". Pressbild.
Foto: HBO
Kultur och nöje
Kultur och nöje HBO:s nya storsatsning "Lovecraft country" handlar om en svart familj på roadtrip genom 50-talets Jim Crow-Amerika. De försöker överleva den våldsamma rasismen men också monster och magi ur skräckmästaren HP Lovecrafts litterära verk.

Krigsveteranen Atticus Black, hans väninna Letita och hans farbror George arbetar med en guidebok till frizoner från rasism (en så kallad "greenbook") i den amerikanska södern. Snart startar en jakt efter Atticus försvunne far Montrose, spelad av Michael K Williams. En resa där de stöter på rabiata rasister, övernaturliga monster och ett hemligt sällskap av dubiösa magiker.

Svart magi är i högsta grad närvarande även i dagens samhälle, menar Michael K Williams.

– Jag ska ge ett exempel på svart magi. Att du kan ta in ett barn i ett förhörsrum och ljuga för honom, och säga "din kompis sade att du gjorde det", det är en sorts trolldom där du använder din makt och manipulerar sanningen för att få ett särskilt resultat. Vi ser de egenskaperna spela ut i "Lovecraft country" och det ger oss en inblick i hur vi har kommit dit vi är i dag, säger han.

Rasism i en skräckspegel

Familjen Blacks bakgrund ger också ett slags tidslinje över USA:s rasistiska historia: när publiken träffar dem har de redan överlevt en massaker i Tulsa, Oklahoma, de har bott i södra Chicago som på den tiden var en krigszon och de fortsätter att navigera genom Jim Crow-södern.

Jonathan Majors, som spelar huvudrollen som Atticus, menar att serien har blivit speciellt relevant i dagens USA där protesterna mot rasistiskt polisvåld har pågått i flera månader.

– Räkenskapen för vårt lands största synd är här, det som är avhumaniseringen av många olika grupper. Om vi slår på tv:n nu ser vi hur det avslöjas på många sätt: Orättvisorna och systemen som det här landet har byggt upp och fortfarande propagerar. Det vackra med serien är att vi också avslöjar det, men på ett konstnärligt sätt med mycket integritet och autenticitet, säger Jonathan Majors.

Mörka familjehemligheter

Michael K Williams växte upp i New York och säger att han inte upplevde särskilt mycket rasism där. Däremot kan han relatera till familjehemligheterna som uppdagas i "Lovecraft country".

– Vi låste in mörka hemligheter från vårt förflutna i ett rum på övervåningen och satte dit en skylt med texten "tillträde förbjudet". Ingen pratade om den där hemska dagen eller händelsen, säger Michael K Williams men vill inte gå in på några detaljer om familjetraumat.

– Det var skönt att se familjen i "Lovecraft country" gå in i det rummet, och gå igenom alla de där smärtsamma soporna. Ta reda på vilka de är, hur deras arv ser ut och vad de betyder för varandra som en familj, fortsätter han.

TT: Många rädslor formas i barndomen, var du själv rädd för något övernaturligt som liten?

– Nej, vi uppfostrades inte i den sortens kultur. Däremot kunde min mamma ge mig rent övernaturligt med stryk om jag inte gjorde som jag blev tillsagd, säger Michael K Williams med ett stort skratt.

Skräck- och science fiction-författaren HP Lovecraft är en av de mest inflytelserika genreförfattarna någonsin. Han var också rasist. Det faktum att han postumt lånat sitt namn till "Lovecraft country" slår an ett visst mått av ironi som uppskattas av seriens ensemble, inte minst av Jurnee Smollett-Bell som spelar Atticus vapendragare Letita.

TT: HP Lovecraft var som bekant rasist, tror du att han snurrar runt i graven nu när hans namn används för en serie som är så tydligt antirasistisk?

– Bilden av att han snurrar i sin grav glädjer mig, det kan jag inte förneka. Men jag har inte tänkt på vad hans respons hade varit på historien vi berättar. En sak som är så radikal med "Lovecraft country" är att den omskapar och sätter svarta röster i centrum i en genre där de stängts ute så länge, säger Jurnee Smollett-Bell.

Kristoffer Viita/TT

Jonathan Majors spelar krigsveteranen Atticus Black i HBO:s övernaturliga splatterfest 'Lovecraft country'. Pressbild.
Jonathan Majors spelar krigsveteranen Atticus Black i HBO:s övernaturliga splatterfest "Lovecraft country". Pressbild.
Foto: HBO
Michael K Williams har spelat med i serier som 'Boardwalk empire' och filmer som 'Vägen' och '12 years a slave'. Men Williams är mest känd som Omar Little i 'The wire', där han rånade knarklangare i Baltimore. I 'Lovecraft country' spelar han huvudpersonen Atticus Blacks pappa Montrose Freeman. Pressbild.
Michael K Williams har spelat med i serier som "Boardwalk empire" och filmer som "Vägen" och "12 years a slave". Men Williams är mest känd som Omar Little i "The wire", där han rånade knarklangare i Baltimore. I "Lovecraft country" spelar han huvudpersonen Atticus Blacks pappa Montrose Freeman. Pressbild.
Foto: HBO

FAKTA

Fakta: "Lovecraft country"

Genre: Skräck

Skapare: Misha Green

Skådespelare: Jonathan Majors, Jurnee Smollett-Bell, Courtney B Vance med flera.

Antal avsnitt: 10

Premiärdatum: 17 augusti 2020 (HBO)

Åldersgräns: 15 år

Bakgrundsfakta: Trots titeln är inte serien baserad på någon av skräckförfattaren HP Lovecrafts många berättelser. Istället ligger Matt Ruffs roman med samma namn från 2016 till grund för manuset för "Lovecraft country". Serien är en ny hajpad produktion från HBO, inte minst eftersom "Get out"-regissören Jordan Peele länge varit knuten till projektet som exekutiv producent tillsammans med JJ Abrams. Handlingen kretsar kring Atticus Black (Jonathan Majors), hans vännina Letita (Jurnee Smollett-Bell) och hans farbror George (Courtney B Vance). De letar efter Atticus försvunne far Montrose Freeman men måste fly från rasister som vill mörda dem och monster från Lovecrafts universum.

Utrikes

Gripen mediemogul manar till fortsatt kamp

Den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai lämnar en polisstation i Hongkong efter att han släppts mot borgen på onsdagen.
Den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai lämnar en polisstation i Hongkong efter att han släppts mot borgen på onsdagen.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den prodemokratiske mediemogulen Jimmy Lai, som släppts mot borgen efter att ha gripits tidigare i veckan, uppmanar journalisterna på sin tidning Apple Daily i Hongkong att "fortsätta kämpa".

71-årige Lai var en av tio personer som greps i måndags inom ramen för en polisinsats mot påstått samröre med utländska krafter. Brottsrubriceringen infördes i och med den nya säkerhetslag som Peking tvingade igenom i Hongkong i juni och som kritiker anser syftar till att kväsa demokratirörelsen i Hongkong.

Gripandet av Lai har väckt kritik från omvärlden, däribland USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

– Fortsätt kämpa! Låt oss fortsätta kämpa, sade Lai då han besökte Apple Dailys redaktion på onsdagen efter att ha suttit frihetsberövad i närmare två dygn.

– Vi har Hongkongbornas stöd. Vi får inte svika dem.

Efter gripandet av Lai har många Hongkongbor stödköpt tidningen Apple Daily, som därmed ökat sin upplaga rejält.

Utrikes

Tysk hälsominister skeptisk till ryskt vaccin

En anställd vid Gamaleya Institute som utvecklat det nya ryska vaccinet visar upp det på en bild från den statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet.
En anställd vid Gamaleya Institute som utvecklat det nya ryska vaccinet visar upp det på en bild från den statliga ryska fonden RDIF, som finansierar vaccinet.
Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tysklands hälsominister Jens Spahn är skeptisk till att Ryssland under tisdagen blev det första landet som godkände ett vaccin mot coronaviruset.

Godkännandet kom efter mindre än två månaders tester på människor, och kliniska tester för att säkerställa virusets säkerhet och effektivitet är fortfarande i sitt slutskede.

– Det handlar inte om att bli först, det handlar om att ha ett effektivt, testat och därför säkert vaccin, säger Spahn till Deutschlandfunk radio.

– För att kunna lita på ett sådant vaccin anser jag att det är väldigt, väldigt viktigt, även under en pandemi, att göra ordentliga studier, relevanta tester och framför allt att offentliggöra dem. Problemet är att vi vet väldigt lite om det eftersom de ryska myndigheterna inte är särskilt transparenta, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Inrikes

Räddningsinsats efter båtolycka i Västervik

Sjöräddningshelikopter deltar i insatsen. Arkivbild.
Sjöräddningshelikopter deltar i insatsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En båtolycka har inträffat öster om Rotsö i Västerviks kommun under onsdagsmorgonen.

– Det är två båtar som i högre fart har krockat med varandra. Det är oklart hur det har gått till, säger Johan Brunoson, biträdande räddningsledare för Sjö- och flygräddningscentralen, till Västerviks-Tidningen.

Räddningstjänst, ambulanspersonal och sjöräddningshelikopter från Visby är larmade till platsen. Enligt SVT Småland har en person skadats men det är oklart hur illa.

Ekonomi

En femtedel av brittisk BNP utraderad

Coronakrisen slog hårt mot den brittiska ekonomin under andra kvartalet, präglat av nedstängningar, restriktioner och produktionsstopp. Arkivbild.
Coronakrisen slog hårt mot den brittiska ekonomin under andra kvartalet, präglat av nedstängningar, restriktioner och produktionsstopp. Arkivbild.
Foto: Alberto Pezzali AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den brittiska ekonomin, världens sjätte största, har gått in i en djup recession med ett BNP-ras på 20,4 procent under årets andra kvartal.

Nedgången var värst i april och maj. En återhämtning noterades i juni, då BNP steg med 8,7 procent jämfört med månaden före. Detta var något mer positivt än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en ökning med 8 procent för BNP i juni.

Svedala

E65 avstängd efter olycka

Svedala
Svedala En singelolycka inträffade på onsdagsmorgonen på E65, i höjd med Börringe Bygdegård i riktning in mot Malmö.

Enligt initiala uppgifter har en personbil kört in i mitträcket och det ligger bråte på vägbanan.

Inga personskador rapporteras inledningsvis.

Vägen stängs av i båda riktningarna på grund av sanering av vägbanan.

NÄSTA ARTIKEL