”Nästa stopp Köln, nästa Köln”

Malmö En svensk satsning på nattåg ut på kontinenten kan börja med en linje från Malmö.
– Som ett första steg föreslår vi att gå vidare med en förbindelse mellan Malmö och södra Tyskland, lämpligen Köln, säger Anna Fällbom, enhetschef på Trafikverket.

Den nya linjen är en del av regeringens vision om flera nya nattåg med destination Europa, vilket Trafikverket sedan i somras fått i uppdrag att utreda.
Flera linjer har diskuterats men hela satsningen ser nu ut att börja med tåg från Malmö till Köln.
– Som ett första steg föreslår vi att gå vidare med en förbindelse mellan Malmö och södra Tyskland, lämpligen Köln. Restiden på sträckan är rimlig och det finns goda möjligheter till fortsatta anslutningar från Köln, säger Anna Fällbom.

Upprättandet av den nya linjen sker dock inte över en natt. Det krävs att överenskommelser med berörda länder finns på plats, att avtal med en tågoperatör har tecknats samt att den juridiska processen inte drar ut på tiden.
Framförallt sätter frågan om lämpliga fordon käppar i hjulet, uttrycker Trafikverket i ett pressmeddelande. På grund av skillnader i de tekniska förutsättningarna kan nämligen inte svenska tåg användas på den europeiska kontinenten.
– Det går givetvis att beställa nya tåg, men en sådan lösning tar tid. På kort sikt förordar vi därför en upphandling som bygger på att operatören själv tillhandahåller fordonen, säger Anna Fällbom.

Tidigast sommaren 2023 kan ressugna malmöbor räkna med att kunna slå sig ner på tåget mot Rhenlandets kulturella och ekonomiska huvudstad.
Hur det blir meddelas när Trafikverket slutredovisar uppdraget den sista april i år.

Läs mer:

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...