Malmö

Man greps för hot i källare

Malmö
Malmö Limhamn En 18-årig man greps vid 20-tiden på tisdagskvällen misstänkt för försök till grov misshandel och olaga hot.

En 18-årig man greps vid 20-tiden på tisdagskvällen misstänkt för försök till grov misshandel och olaga hot. Brottet ska ha skett när en boende i ett flerfamiljshus i Limhamn kom ner i källaren och upptäckte flera unga män som befann sig där.

När mannen frågade vad de gjorde där och bad dem lämna källaren, utsattes han för verbala hot. 18-åringen ska dessutom försökt slå honom med ett tillhygge. Han greps av polis 20 minuter senare, och anhölls senare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Rånoffer tvingades söka vård

Malmö
Malmö En man i 25-årsåldern rånades i tisdags eftermiddag på Heleneholm av tre för honom okända killar.

Mannen var ute och promenerade på Kullavångsstigen när tre killar i 18-21-årsåldern konfronterade honom.

Medan två av rånarna höll fast honom slog den tredje honom i ansiktet. Därefter tog de hans mobil, hörlurar, klocka och plånbok.

Efteråt sökte mannen vård för att få sina skador omsedda. Det finns i nuläget ingen misstänkt för rånet.

Malmö

Våldsam rånare greps på Triangeln

Malmö
Triangeln En 30-årig man greps natten till torsdagen misstänkt för två rån i centrala Malmö under samma natt.

Mannen greps vid tvåtiden på natten. Tio minuter tidigare hade en man i 60-årsåldern utsatts för ett rånförsök utanför hotellet på Triangeln. Han slogs i ansiktet för att förmås att lämna ifrån sig sina tillhörigheter.

Mannen fördes till sjukhus för kontroll.

Rånad och slagen

En timme innan rånförsöket rånades en man i 20-årsåldern i korsningen av Amiralsgatan och Bergsgatan. Han fick ta emot flera knytnävsslag och fick skador i ansiktet. Mannen tvingades lämna ifrån sig sin plånbok och mobiltelefon.

Rånoffret kunde lämna ett signalement till polisen som stämde överens på den gripna 30-åringen, som nu misstänks för rån och rånförsök.

Malmö

Grova misshandlar på Lindängen filmades

org-f2d55605-0a3a-428b-9ea6-29a6ba957129.jpg
Malmö
Lindängen I maj, juni och juli inträffade tre grova misshandlar i Lindängen centrum. Ingen av dem polisanmäldes. Först nu har polisen fått kännedom om överfallen.
Med hjälp av övervakningsbilder tror polisen att gärningsmännen kan gripas och lagföras.
Får information
Ska inte vara trygga

– Vi har mycket goda förhoppningar om att kunna identifiera de misstänkta, säger Nils Norling, talesperson för Malmöpolisen.

I samtliga misshandelsfall rör det sig om flera personer som angriper en ensam unga man i Lindängen centrum. Ingen av misshandlarna har lett till en polisanmälan, vilket är vanligt förekommande, enligt Nils Norling.

– Det kan finnas olika skäl till att vi inte kände till dem. Vi kan ta ett exempel: vi får in samtal om bråk, vilket får högsta prioritet hos oss. Men det kan ta upp mot fem-tio minuter innan vi är på plats. Förbluffande ofta är det tomt på folk när vi kommer. Inga misstänkta, inga målsägande, och så vittnen som inte vill berätta.

Utan brottsoffer och vittnesmål finns inte mycket för polisen att gå vidare på - om inte överfallet fångats av en övervakningskamera.

I de här fallen, som inte är kopplade till varandra på annat sätt än att de alla skedde i Lindängen centrum och fångades av samma övervakningskamera, har polisen i efterhand fått tips om att det skett grova misshandlar som inte anmälts.

– Det vanliga är att vi fått information om att misshandel skett på en viss plats, säger Nils Norling.

Ingen tvekan

Efter att ha gått igenom filmmaterialet från övervakningskameran har polisen nu inlett förundersökningar i samtliga tre fall.

– Vi har kommit fram till att det utan tvekan rör sig om grova misshandlar. De sker på ungefär samma plats i Lindängen centrum.

Utredningsläget är gott. Filmerna visar hur flera män slås omkull. På marken fortsätter misshandeln med slag och sparkar. Gärningsmännen syns tydligt på bilderna, vilket gör att polisen har goda förhoppningar om att kunna identifiera och gripa de inblandade.

Vet ni vem de är?

– Det går jag inte in på. Ingen är delgiven misstanke än, säger Nils Norling.

Övervakningskameror har på senare år blivit ett betydande hjälpmedel för polisen, konstaterar Nils Norling. Malmö stad har placerat ut kameror runt om i staden, och polisen har egna kameror.

– Det här visar på att om man är en person som utsatt någon annan för grovt våld och tror sig kommit undan med det, så ska man definitivt inte vara säker. De här tre ärendena är typexempel på att man inte ska kunna känna sig trygg att komma undan med det om utsatt andra för grovt våld.

Malmö

Bil brann vid Pildammsparken

Malmö
Malmö En bil brann på en parkeringsplats vid Pildammsparken i Malmö natten till torsdagen.

Larmet inkom 03.42, räddningstjänst åkte till platsen och branden kunde släckas.

– Det skedde ingen spridning, säger Nina Janowicz, teamledare på SOS Alarm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Moped brann i Malmö

Malmö
Malmö En moped brann vid Holmaskolan i Malmö natten till torsdagen.

Räddningstjänsten larmades till platsen 00.06 och branden kunde släckas.

Det fanns ingen spridningsrisk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Malmö

Försvunnen man eftersöks med helikopter

Malmö
Malmö Polisen har satt igång en större sökinsats efter att en man försvunnit från sitt boende på onsdagen.

66-årige Giannis försvann från sitt boende i Bunkeflo mellan klockan 16.30 och 17 på onsdagseftermiddagen.

Giannis har kort, grått hår och använder glasögon. Vid försvinnandet var Giannis klädd i militärgröna pösiga shorts och en ljus t-shirt. 66-åringen har en demenssjukhus och har därför problem med minnet och kan verka förvirrad. Han talar endast grekiska.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Inspektör upptäckte livsmedelslager med råttspill

När råttor tar sig in på ett livsmedelslager kan de snabt förstöra maten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ I samband med en oanmäld livsmedelsinspektion i en fastighet på Sofielund upptäcktes ett okänt livsmedelslager, som tillhör en butik. Dessutom fanns det stora mängder med råttspillning i lokalerna.

Nu kräver miljöförvaltningen att ägarna till livsmedelsbutiken, som ligger i samma hus, ser till att livsmedelslagret hålls fri från skadedjur och spillning samt att dörrar och portar sluter tätt, så att skadedjur inte kan ta sig in i lokalerna och etablera sig.

– I först hand har vi tagit ett beslut om ett föreläggande för att få företaget att ta itu med skadedjuren. Sen får vi ta upp om det ska bli ett föreläggande på grund av att företaget inte har anmält att de har ett livsmedelslager, berättar enhetschef Arvid Nordland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Friades för inblandning i mordförsök – får 100 000 i skadestånd

Malmö
Malmö Malmöbon stod åtalad för att ha anstiftat ett mordförsök, men friades av hovrätten. Nu får han 100 000 kronor i skadestånd för tiden han satt häktad.
En kvinna som friades för anstiftan till grovt olaga hot i samma mål får drygt halva beloppet, 60 000 kronor.
Fel bostad
Får skadestånd

Den 23-årige Malmöbon anhölls den 3 juli förra året, och häktades några dagar senare misstänkt för anstiftan till mordförsök på ett par i Älvsjö utanför Stockholm i februari förra året. Han släpptes den 20 augusti, men häktades på nytt två månader senare.

I såväl tingsrätten som hovrätten friades Malmöbon för att ha gett den dömde uppdraget att skjuta Älvsjömannen. Samtidigt friades också en 23-årig kvinna från misstankarna om att ha uppmanat att hota offret och dennes familj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL