Flera kor har blivit innebrända i en brand på en gård vid Vreta utbildningscentrum utanför Linköping. Foto Jeppe Gustafsson / TT

Fler än hundra kor döda vid brand på skola

Sverige Ett stort antal kor har blivit innebrända vid en brand på en gård vid Vreta utbildningscentrum utanför Linköping.

Under natten mot onsdagen bröt en brand ut på Vreta utbildningscentrum, en gymnasieskola med inriktning mot lantbruk, en dryg mil nordväst om Linköping. På skolan går cirka 560 elever, varav cirka 160 bor på skolan.

Enligt lokaltidningen Corren mjölkas skolans kor mellan 00:30 och 01:00 på natten. De elever som utförde mjölkningen ska inte ha sett något anmärkningsvärt då.
– Det tyder på att branden fick ett mycket snabbt förlopp eftersom eleverna som mjölkade inte upptäckte något misstänkt, säger skolans rektor, Elisabeth Bringer Hallberg, till tidningen.

SOS-larmet om branden gick ut 03.33 och polisen i Östergötland skriver på sin hemsida att man under natten befunnit sig på platsen och då framförallt arbetat med att förhindra obehöriga att komma till platsen.

Vid femtiden på morgonen beskrev räddningstjänsten situationen vid platsen som ”ganska kaotisk”. Till Corren säger polisen att det i nuläget inte finns några misstankar om att branden ska ha varit anlagd men att man ändå kommer att göra en tekniska underökning för att utreda brandorsaken.

En stallbyggnad där det stod cirka 100 mjökkor och ett 30-tal kalvar gick inte att rädda och djuren brann inne. Ingen människa ska dock ha skadats.
”Vi försöker begränsa skadorna genom begränsningslinjer för att förhindra spridning till ytterligare byggnader” skrev Räddningstjänsten Östra Götaland i en händelserapport på sin hemsida.

Det skedde en stark rökutveckling från branden som syntes från långt håll och myndigheterna uppmanade invånarna i det närliggande samhället Ljungsbro med omnejd att hålla sig inomhus samt att stänga fönster och ventilation.

Strax efter klockan åtta skrev man att branden nu var under kontroll och att eftersläckning samt bevakning påbörjats.
”Vi har dragit ner på personalstyrkan på plats till tre räddningsfordon och fem man. Prognosen för detta arbete är ännu inte bestämd.”

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...