Fem års fängelse för knark i oljeform

Malmö Nästan åtta liter amfetaminolja. Så mycket hade en man från Östeuropa i lasten när han stoppades vid Lernacken i september förra året.
Nu döms mannen till fem års fängelse och 15 års utvisning ur landet.

Den 37-årige mannen kom körande över Bron från Danmark ensam i en personbil, men stoppades av tullen i på Lernacken.
I bilen påträffades flytande vätska i åtta olika förpackningar packade i vakuumpåsar. De låg under en dubbel botten i reservhjulsbaljan i bilens bagageutrymme. Lönnfacket kunde nås från båda de bakre hjulhusen.

Vätskan visade sig efter teknisk undersökning vara amfetaminolja. Det är ingen färdig narkotika, utan ett slags halvfabrikat. Först när svavelsyra och lösningsmedel tillsätts omvandlas det till amfetaminpulver.
Amfetaminolja klassas däremot som narkotika, då det anses relativt enkelt att framställa amfetaminpulver ur den.
Enligt en analys som Nationellt Forensiskt Centrum (NFC) gjort av den beslagtagna oljan hade den som mest kunnat omvandlats till 7,6 kilo torrt pulver. Efter visst avdrag konstaterar NFC att oljan åtminstone kunnat ge 6,85 kilo pulver.

Mannens resa har troligen börjat i Lettland, där beslagtagna kvitton visar att mannen varit. Med hjälp av uppgifter i mannens mobiltelefon körde han sedan vidare till Polen, Tyskland och via Danmark till Sverige. Bilen med narkotikan säger sig mannen ha hämtat i Polen, men utan att känna till att den var lastad med amfetaminolja.
Tingsrätten anser dock att mannens berättelse har flera luckor, och dömer honom därför till fem års fängelse. Eftersom han inte har någon koppling till Sverige utvisas han också ur landet.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...