Den som inte vinner på ett extra val

Många kommuner befinner sig i en besvärlig ekonomisk situation, vilket hamnade i centrum för årets första partiledardebatt. Det är rimligt: den kommunala verksamheten påverkar alla och underskott blir kännbara i vardagen. Att diskutera hur mycket extra pengar bör skjutas till för att hålla välfärden på en acceptabel nivå är en viktigt. Stefan Löfven fick press på sig från både höger och vänster, då Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna alla krävde mer pengar till kommunerna och hotade med ytterligare samarbete för att få det att hända.
Ulf Kristersson menade att det behövs extra val. Kristdemokraterna och Vänsterpartiet kan tänka sig att fälla regeringen på vissa villkor. Vänsterpartiet skulle kunna gynnas, även om skillnaden från valresultatet nog inte skulle bli gigantisk. De som däremot sannolikt inte skulle gynnas av extra val är Moderaterna. Partiet har fallit i opinionen och 2019 var ett kämpigt år. Sverigedemokraterna har passerat dem på högerkanten och är i flera mätningar största parti. Som Moderaternas före detta allianskamrater kan intyga är det inte roligt att vara andra fiol i en politisk allians och få vika sig för ett dominant större parti. Självklart måste partierna tillåta sig vapenskrammel: det är Moderaternas jobb att hota med att avsätta socialdemokraterna. Men man ska vara försiktig med vad man önskar sig: det kan bli verklighet.

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...