Foto: TT/Wikimedia

Blomman som skapade en depression

I dag hålls Tulpanernas dag. I bland annat Malmö kommer floristelever att dela ut tulpaner till förbipasserande.
Så kan man fira en blomma sprungen ur en lök som orsakade tidernas första spekulationsbubbla och på den följande finanskrasch och depression.

Det var goda tider i Nederländerna en bit in på 1600-talet. Man hade gjort uppror mot Spanien och Amsterdam hade seglat upp som den stora hamnstaden. Nederländska ostindiska kompaniet hade bildats och en del människor blev på kort tid mycket rika. Holland blev Europas finansiella centrum. Sötebrödsdagarna skulle dock få ett abrupt slut i februari 1637. Och det på grund av en oskyldig blomma.

Under hösten 1636 och den påföljande vintern var det som att folk hade blivit galna. Priset på tulpanlökar tycktes bara stiga och stiga. En enda lök av sorten Semper Augustus kosta lika mycket som ett hus i centrala Amsterdam och folk spekulerade till och med i framtida lökar som ännu inte ens fanns.

Tulpanen kom ursprungligen från Centralasien men hade färdats till Europa under det föregående århundradet och funnit god jordmån i Holland. Från början odlades de i vetenskapligt syfte men vintern 1596 stals en stor del av den franske botanisten  Claude de l’Ecluse (mer känd som Carolus Clusius) samling av tulpanlökar. Det blev startpunkten för den holländska tulpanindustrin.

Tulpanen var blomman på modet, och det inte bara i Holland. I Paris var det 1610 högsta mode för en ung ädling att uppvakta sitt hjärtas dam med en tulpan att fästa i dekolletaget. Detta ledde till att priserna på lökar steg eftersom det var omöjligt att snabbt öka tillgången.

Gott om pengar i omlopp, modet och brist på varan det spekuleras i. Alla ingredienser fanns på plats för en finansbubbla och en finansbubbla blev det. Och som alla sådana kommer det till en punkt där det spricker, när varan som alla ena dagen ville ha den nästa inte gick att sälja.

Det var den 3 februari 1637 de rusande priserna till slut rusade in i väggen. I staden Haarlem ville köparna inte längre betala de astronomiska priserna – inga nya handlare vågade ge sig in på marknaden. Och det spred sig. Det blev säljpanik över hela landet och några veckor senare hade 90 procent av marknadens värde raderats ut.

Det blev naturligtvis en katastrof för människor som spekulerat i handeln och i många fall kanske till och med lånat pengar för att göra det. Många människor blev ruinerade och Holland gled ned i en depression.  Hela historien om tulpanmanin blev till en sedelärande berättelse som häcklades redan i sin samtid.

Inte för att mänskligheten verkar ha lärt sig så väldigt mycket av den. Det är inte som att det inte förekommit spekulationsbubblor senare …

Källor: Populär historia, EFN.se, Trade Venue, Wikipedia.

Dagens fråga

Har du märkt av att det finns fler poliser i Malmö denna veckan?

Loading ... Loading ...