Johanna Nilsson säger att anklagelserna mot kultur- och solidaritetsföreningen Kontrapunkt är falska. Foto: TT

Anklagas för falska äktenskap och fusk

Malmö Föreningen Kontrapunkt har på senare tid anklagats för att ha arrangerat ett skenäktenskap och bidragsfusk.
Samarbetspartnern ABF har nu inlett en internutredning.
– Vi ser allvarligt på anklagelserna och vill dementera, säger Johanna Nilsson från Kontrapunkt.

Kontrapunkt är en ideell kultur- och solidaritetsförening som tillsammans med systerföreningar driver kulturhus och sociala center i Malmö. Före detta medarbetare, eller personer på annat sätt varit involverad med föreningen, har i olika media sagt att föreningen sysslat med skenäktenskap, bidragsfusk och utnyttjande av svart arbetskraft. Flera menar även att Kontrapunkt är toppstyrt.
För Åsa Sandström, chef för ABF i Malmö, är anklagelserna som kommit fram de senaste dagarna helt ny information. För studieförbundet handlar det främst om att utreda anklagelserna som en före detta medarbetare på Kontrapunkt framfört om att man ska ha manipulerat deltagarlistorna på olika kurser för att på så vis få mer pengar från ABF. Enligt uppgift kan det röra sig om hundratusentals kronor i månaden.
– Vi uttalar oss inte om vad som hänt än så länge. De externa utvärderarna måste kunna bygga upp granskningen från grunden, säger Åsa Sandström.
ABF och Kontrapunkt har samarbetat under en längre tid. Kontrapunkt omsätter 3,5 miljoner om året och ABF är den största finansiären.

Johanna Nilsson på Kontrapunkt säger att samma anklagelse framfördes för ett och ett halvt år sedan. Och att det då inte kunde påvisas något fusk med deltagarlistorna.
– Vi är förstås ledsna och tycker att det är tråkigt med de falska anklagelserna som sprids, säger Johanna Nilsson.
– Det är frivilligt att engagera sig i vår verksamhet. Den bygger ju på volontärkraft. Vi sysslar inte med bidragsfusk eller svart arbetskraft. Och vi följer hela tiden upp det vi gör.

När det kommer till arrangerade äktenskap så har företrädare för Kontrapunkt medgett att de varit inblandade vid ett tillfälle 2012.
– Det var en tidigare medarbetare som ville ha hjälp med att få sin bror till Sverige. Vi kände sympati med hans livssituation och det finns inga lagliga och säkra vägar in i Europa. Vi hjälpte till med råd och stöd, och kvinnan som ingick skenäktenskap var en gemensam vän som ville hjälpa till. Men bröderna blev ovänner och efter ett tag ville kvinnan avsluta äktenskapet, säger Johanna Nilsson.
Ingen ansökan lämnades således in. För att lösa situationen blev brodern godkänd för ett europeiskt volontärprojekt och fick på så sätt visum.
– Efter projektet avslutades 2018 vet vi inte var han är, säger Johanna Nilsson.

Att det skulle handla om en överenskommelse mellan Kontrapunkt och den före detta medarbetaren, som gick ut på att han och hans bror som motprestation till skenäktenskapet skulle arbeta för Kontrapunkt tills brodern fick medborgarskap, menar Johanna Nilsson är en ren lögn. Liksom påståendena om att föreningen skulle hålla på med svart arbetskraft och bidragsfusk.
– Vi skulle aldrig villkora något, säger hon.
– Till saken hör att personen som anklagar oss nu är samma person som tidigare gått bakom ryggen på oss i en rättstvist med fastighetsägaren, säger Johanna Nilsson.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...