Handboll

Sverige är klart för huvudrundan i Malmö

Sveriges Linus Arnesson gör mål under tisdagens match i handbolls-EM, grupp F, mellan Polen och Sverige i Scandinavium. Foto Björn Larsson Rosvall / TT
Artikel Handboll Man hade råd att förlora med tio mål mot Polen i gruppavslutningen i Göteborg och det var inte oväntat aldrig nära. Sverige vann med 28-25 (14-13) och går vidare som grupptvåa efter Slovenien.

Sverige gjorde en bättre match än mot Slovenien, men fortfarande har man under för många och långa stunder svårt att få fart och tryck i anfallsspelet.

Den vänsterhänte Jack Thurin fick chansen och hans bössa talade några gånger från högerniopositionen. Han är nu den ende vänsterhänte niometersspelaren i Sverige sedan Albin Lagergren skrivits ur truppen på grund av skada.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Krock på väg 17

Svalöv
Billeberga Två personbilar kolliderade på väg 17 vid Monumentvägen vid lunchtid på torsdagen. Trafiken på vägen stoppades tillfälligt.

Greger Edberg, yttre befäl på räddningstjänsten i Landskrona, berättar vid 12-tiden att ingen av de inblandade personerna kommit till skada i olyckan.

– Det var mest plåtskador och inga personskador. Det var stopp i trafiken ett litet tag men nu har vi släppt på igen. De skadade bliarna står vid sidan av vägen, säger han.

Larmet inkom 11 46.

Sport

"Stark kvartalsrapport" för AIK trots pandemin

Coronakrisen har än så länge inte slagit lika hårt ekonomiskt som befarat för AIK – men stora utmaningar väntar framöver, påtalar klubben. Arkivbild
Coronakrisen har än så länge inte slagit lika hårt ekonomiskt som befarat för AIK – men stora utmaningar väntar framöver, påtalar klubben. Arkivbild
Foto: Rickard Nilsson/TT
Sport
Sport Den ekonomiska smällen blev lindrigare än befarat för AIK, visar siffror från årets andra kvartalsrapport.
Stockholmsklubben kan dock inte pusta ut.
– Problemen kvarstår för de kommande kvartalen och där vill vi lyfta ett varningens finger, säger AIK:s finansdirektör Håkan Strandlund.

Börsnoterade AIK Fotbolls intäkter föll till 32,6 miljoner under årets andra kvartal, ned från 40,3 miljoner ett år tidigare.

"Minskningen beror på pandemin", konstaterar klubben, vars rörelseresultat dock blev positivt – bland annat tack vare statligt stöd.

– Tittar man på kvartalet så har det varit en tuff period för AIK och andra klubbar. Vi gick in i en väldigt oviss period och stod för ganska mycket åtgärder i början under mars och april för att ha kontroll på ekonomin. De här åtgärderna har gett en bra effekt och vi har också fått stöd av RF (Riksidrottsförbundet) och regering för att ta oss igenom den här perioden, säger Håkan Strandlund.

"Bättre än vi trott"

Faran är långtifrån över men Strandlund konstaterar ändå:

– - Sammantaget får man säga att det här är en ganska stark rapport för den här perioden. Men vår utmaning är ju de kommande kvartalen, Q3 och Q4, där vi inte har några tecken på att vi kommer få några intäkter från publik, eller några sponsorintäkter heller.

TT: Det var inte så mörka siffror som ni hade befarat?

– Vi hade befarat en väldigt tuff situation, men det har landat bättre än vad vi har trott. Men problemen kvarstår för Q3 och Q4 och det är där vi vill lyfta ett varningens finger. Det är svårt att göra någon slutsats för AIK:s ekonomi för helåret baserat på den här rapporten.

AIK är den enda klubben i herrallsvenskan som är ett börsnoterat aktiebolag och måste således kvartalsvis redovisa en ekonomisk delårsrapport. Håkan Strandlund tror dock att resultatet inte skiljer sig mycket från övriga allsvenska föreningar generellt.

– Jag tror att klubbarna generellt har tagit sig igenom Q2 på ett hyfsat sätt. Till exempel så har RF-stödet varit till väldigt stor hjälp och för vår del har även transferintäkter hjälpt till under kvartalet.

Fortsatt extremt

Det finns dock skäl att tro att AIK kommer fortsätta blöda ekonomiskt den andra halvan av året.

– Korttidspermitteringarna har hjälpt oss men nu har de upphört för spelare och ledare, och vi går in i en verksamhet som är i full drift med resekostnader och arrangemangskostnader. Q3 och Q4 kommer därför vara mer kostnadstyngda kvartal, säger Strandlund.

TT: Det är inte direkt läge att fira än med andra ord?

– Nej, det är inte förrän det är över med pandemin som man kan dra en form av lättnadens suck. Den perioden är ju inte definierad i sin tidsomfattning, så fram till dess kommer vi att ha en situation som är ganska extrem.

Joakim Goksör/TT

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: AIK:s delårsrapport april-juni

+ Intäkterna har minskat med 7,6 miljoner kronor jämfört med ett år tidigare. Från 40,3 miljoner till 32,6 miljoner under årets andra kvartal.

+ Under kvartalet har det bara spelats två allsvenska hemmamatcher med ett publiksnitt på noll. Under motsvarande period i fjol låg snittet på 17 768 åskådare.

+ Rörelseresultatet blev en vinst på 4,2 miljoner, mot förlusten på 4,4 miljoner ett år tidigare. Bakom den positiva resultatutvecklingen ligger ett positivt så kallat transfernetto på 1,7 miljoner kronor. Under motsvarande kvartal i fjol låg transfernettot på minus 2,9 miljoner.

+ Exklusive engångsposter var resultatet under kvartalet en förlust på 8,7 miljoner kronor, mot 800 000 kronor i förlust ett år tidigare.

"Engångsposterna består av statliga stöd i form av ersättning för uppskjutna matcharrangemang med 8,0 miljoner kronor samt ersättning för korttidspermitteringar från Tillväxtverket med 3,3 miljoner kronor", skriver AIK Fotboll i rapporten.

+ För första halvåret i år gjorde AIK Fotboll en förlust på 16,2 miljoner kronor, vilket kan jämföras med förlusten på 3,7 miljoner ett år tidigare.

Malmö

Grova misshandlar på Lindängen filmades

org-f2d55605-0a3a-428b-9ea6-29a6ba957129.jpg
Malmö
Lindängen I maj, juni och juli inträffade tre grova misshandlar i Lindängen centrum. Ingen av dem polisanmäldes. Först nu har polisen fått kännedom om överfallen.
Med hjälp av övervakningsbilder tror polisen att gärningsmännen kan gripas och lagföras.
Får information
Ska inte vara trygga

– Vi har mycket goda förhoppningar om att kunna identifiera de misstänkta, säger Nils Norling, talesperson för Malmöpolisen.

I samtliga misshandelsfall rör det sig om flera personer som angriper en ensam unga man i Lindängen centrum. Ingen av misshandlarna har lett till en polisanmälan, vilket är vanligt förekommande, enligt Nils Norling.

– Det kan finnas olika skäl till att vi inte kände till dem. Vi kan ta ett exempel: vi får in samtal om bråk, vilket får högsta prioritet hos oss. Men det kan ta upp mot fem-tio minuter innan vi är på plats. Förbluffande ofta är det tomt på folk när vi kommer. Inga misstänkta, inga målsägande, och så vittnen som inte vill berätta.

Utan brottsoffer och vittnesmål finns inte mycket för polisen att gå vidare på - om inte överfallet fångats av en övervakningskamera.

I de här fallen, som inte är kopplade till varandra på annat sätt än att de alla skedde i Lindängen centrum och fångades av samma övervakningskamera, har polisen i efterhand fått tips om att det skett grova misshandlar som inte anmälts.

– Det vanliga är att vi fått information om att misshandel skett på en viss plats, säger Nils Norling.

Ingen tvekan

Efter att ha gått igenom filmmaterialet från övervakningskameran har polisen nu inlett förundersökningar i samtliga tre fall.

– Vi har kommit fram till att det utan tvekan rör sig om grova misshandlar. De sker på ungefär samma plats i Lindängen centrum.

Utredningsläget är gott. Filmerna visar hur flera män slås omkull. På marken fortsätter misshandeln med slag och sparkar. Gärningsmännen syns tydligt på bilderna, vilket gör att polisen har goda förhoppningar om att kunna identifiera och gripa de inblandade.

Vet ni vem de är?

– Det går jag inte in på. Ingen är delgiven misstanke än, säger Nils Norling.

Övervakningskameror har på senare år blivit ett betydande hjälpmedel för polisen, konstaterar Nils Norling. Malmö stad har placerat ut kameror runt om i staden, och polisen har egna kameror.

– Det här visar på att om man är en person som utsatt någon annan för grovt våld och tror sig kommit undan med det, så ska man definitivt inte vara säker. De här tre ärendena är typexempel på att man inte ska kunna känna sig trygg att komma undan med det om utsatt andra för grovt våld.

Ekonomi

KI spår ljusare ekonomi

KI, med generaldirektör Urban Hansson Brusewitz, räknar med finanspolitiska stödåtgärder på 140 miljarder kronor eller 3 procent av BNP i år. Arkivbild.
KI, med generaldirektör Urban Hansson Brusewitz, räknar med finanspolitiska stödåtgärder på 140 miljarder kronor eller 3 procent av BNP i år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Ekonomin ljusnar och statens kriskostnader bedöms bli betydligt lägre än befarat.
– Det värsta är bakom oss, säger Konjunkturinstitutets (KI) prognoschef Ylva Hedén Westerdahl.
Och det kan bli ännu bättre än så.

Men även om KI tecknar en ljusare bild av svensk ekonomin än i försomras kommer lågkonjunkturen fortsatt att vara djup långt in i nästa år. Och enligt Hedén Westerdahl dröjer det till slutet av 2022 innan vi är i konjunkturell balans igen.

Arbetslösheten kommer att stiga till över tio procent till början av 2021.

Men korttidspermitteringarna har dämpat krisen, enligt Ylva Hedén Westerdahl.

– Men trots permitteringarna har sysselsättningen fallit, säger hon på en pressträff.

Arbetslösheten fortsätter stiga

Hon konstaterar att många har blivit av med tillfälliga anställningar och att de som har tillfälliga arbeten främst är de unga. Den minskade sysselsättningen trycker upp arbetslösheten.

– Den ligger nu på drygt nio procent och kommer fortsätta stiga under hösten och går upp till tio procent i början av nästa år, säger Hedén Westerdahl.

Men Nordeaekonomen Susanne Spector, specialiserad på arbetsmarknaden, är mer optimistisk och tror det vänder tidigare.

Toppar i höst

– Jag tror på en förbättring redan under hösten, säger hon och tror arbetslösheten toppar snarare under tredje än fjärde kvartalet.

Den snabbare återhämtningen i ekonomin gör att KI drar ner statens jättelika kostnader för krisåtgärderna och statsskulden ökar inte lika mycket som befarat.

– En del pengar når inte fram, men utvecklingen är också bättre, säger Spector.

Men ändå räknar KI inför Harpsund, där regeringens prognos och budgetramar ska presenteras, med att det blir ytterligare stödåtgärder på 16 miljarder för 2020 och att det därtill kommer cirka 80 krismiljarder till under nästa år, bland annat med fortsatt permitteringsstöd till företag och anställda.

Återhämtning

För hela 2020 räknar KI nu med en BNP-minskning med 4,8 procent, vilket är 0,6 procentenheter högre än i senaste KI-prognosen från juni.

Under årets tredje och fjärde kvartal väntas en återhämtning på strax under två procent per kvartal, efter BNP-raset på 8,6 procent under andra kvartalet.

För pessimistisk, enligt Nordeaekonomerna som tror på storleksordningen minus fyra procent för BNP helåret 2020 och en mer V-formad återhämtning.

Orosmoln under hösten

Men samtidigt som KI säger att det värsta finns bakom oss, flaggar Hedén Westerdahl för att flera orosmoln tonar upp sig till hösten. Det mest överhängande är utvecklingen av corona.

– Hur kommer det gå nu när folk kommer tillbaka från semestrarna? Vi har haft vissa kontaktmönster den senaste tiden och man kanske umgås med färre personer under sommaren. Nu återgår man till arbete, skolor, gymnasier och universitet. Blir det en andra våg och hur kommer regeringar då att reagera?, säger hon.

– Det är mycket som vi inte vet men vi antar att covid-19 inte kommer att blossa upp på samma skala igen, för vi ser att det har kulminerat, i Sverige åtminstone, fortsätter Ylva Hedén Westerdahl.

Joakim Goksör/TT

Åsa Johansson/TT

Olle Lindström/TT

– Det är mycket som vi inte vet men vi antar att covid-19 inte kommer att blossa upp på samma skala igen, för vi ser att det har kulminerat, i Sverige åtminstone, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Utrikes

Libanons parlament debatterar omstritt nödläge

Demonstranter under protester i måndags vid en gata som leder fram mot parlamentsbyggnaden i Beirut.
Demonstranter under protester i måndags vid en gata som leder fram mot parlamentsbyggnaden i Beirut.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spänningarna är starka när Libanons parlament samlas för första gången sedan den katastrofala explosionen i förra veckan. Bland annat debatteras ett kontroversiellt undantagstillstånd, medan demonstranter samlas i protest mot politikerna.

– De är alla brottslingar, det är de som har orsakat den här katastrofen, säger 60-åriga Lina Boubess, medan hon försöker ta sig fram mot den byggnad i utkanten av Beirut där parlamentet sammanträtt under coronapandemin.

Vägarna som leder fram till byggnaden har spärrats av inför de väntade protesterna från människor som är rasande på hela den politiska eliten, som de anser bär ansvar för att katastrofen överhuvudtaget kunde ske.

"Är det inte nog?"

171 människor dog, omkring 6 000 skadades och runt 300 000 människor förlorade sina hem i explosionen den 4 augusti. Den inträffade i en lagerlokal i Beiruts hamn där explosiva ämnen förvarats under flera år utan tillräckliga skyddsåtgärder, trots upprepade varningar.

– Är det inte nog att de stulit våra pengar, våra liv, våra drömmar och våra barns drömmar? Vad mer ska vi behöva förlora? säger Lina Boubess.

Vreden över explosionen har lett till omfattande och våldsamma protester i Libanon, som redan lider under en svår ekonomisk kris.

Kan kväsa protester

Regeringen har utlyst ett två veckor långt undantagstillstånd som nu ska debatteras av parlamentsledamöterna. Om det godkänns ges bland annat militären omfattande befogenheter att kväsa protester, vilket kritikerna befarar kan användas för att krossa den proteströrelse som tog form redan i oktober i fjol med krav på djupgående politiska reformer och krafttag mot korruptionen.

Premiärminister Hassan Diab meddelade i måndags att hans regering avgår till följd av explosionen. Åtta av parlamentets 128 ledamöter har också lämnat in sin avskedsansökan.

FAKTA

Bakgrund: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos – med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget (1975–1990), förlorat sina jobb eller tvingats gå ner i lön och de ekonomiska svårigheterna blir allt mer svåröverstigliga. Därtill har pandemin inte gjort situationen bättre.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten, en sekulär republik, bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Ekonomi

Vings flygbolag säger upp personal

Sunclass Airlines säger upp personal. Arkivbild.
Sunclass Airlines säger upp personal. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Sunclass Airlines, som ingår i Ving-koncernen, säger upp delar av personalen, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande. Beskedet kommer sedan förhandlingar om lönereduktioner strandat med svensk kabinpersonal.

"Unionens krav om enstämmighet gör dessvärre att förhandlingarna strandat och de svenska kabinanställda tvingas sägas upp, trots att en överväldigande majoritet ställt sig bakom de nya villkoren som presenterats", skriver Sunclass Airlines.

I Danmark har förhandlingar inletts. Där väntas 200 medarbetare sägas upp, tillägger bolaget.

Sunclass Airlines ingår i Nordic Leisure Travel Group, tillsammans med Ving, Spies och Tjäreborg.

Utrikes

Internetjättarna ska motverka desinformation

Både Twitter och Facebook lovar att vidta åtgärder mot desinformation inför valet. Arkivbild.
Både Twitter och Facebook lovar att vidta åtgärder mot desinformation inför valet. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Utrikes
Utrikes Facebook och Twitter lovar att göra nya ansträngningar för att hindra desinformation inför det amerikanska valet i höst.
Plattformarna har tidigare fått kritik för att ha antagit en alltför tillåtande ställning till falska nyheter och desinformationskampanjer.

Många tror att utgången i presidentvalet 2016 påverkades av de sociala plattformarnas bristande förmåga att begränsa felaktigt innehåll inför valet. Och nu vill båda internetjättarna göra sitt. Twitter skärper reglerna kring desinformation om förhandsröster och poströster.

"Vi riktar in oss på att stärka varje röstberättigad person att registrera sig och rösta genom samarbeten, verktyg och nya regler", skriver Jessica Herrera-Flanigan vid Twitter i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters. Twitters åtgärder ska införas under september månad.

Från Facebooks håll lanseras ett valinformationscenter för att hjälpa användare med korrekt och lättillgänglig information om att rösta, oavsett var de bor.

USA:s president Donald Trump har upprepade gånger uppgett att förhandsröstande, som väntas öka dramatiskt i år på grund av coronapandemin, är känsligt för att utsättas för omfattande bedrägerier. Flera experter har dock uppgett att det är svårt att mixtra med förhandsrösterna.

2016 röstade nästan en fjärdedel av de amerikanska väljarna i förtid.

Inrikes

Sexbrottsdömd läkare döms igen

Läkaren som begått sexbrott mot en rad barn ska nu betala skadestånd till ännu ett offer. Men det sjuåriga fängelsestraffet förlängs inte av Skaraborgs tingsrätt. Arkivbild.
Läkaren som begått sexbrott mot en rad barn ska nu betala skadestånd till ännu ett offer. Men det sjuåriga fängelsestraffet förlängs inte av Skaraborgs tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes

En läkare i 30-årsåldern som tidigare dömts till sju års fängelse för sexbrott mot fler än 40 barn döms nu för ytterligare ett övergrepp.

Hans fängelsestraff förlängs dock inte. Skaraborgs tingsrätt anser att det tidigare straffet, som utdömdes av Svea hovrätt i januari, kan gälla även för det grova sexuella övergrepp mannen nu döms för.

Däremot döms mannen att betala 70 000 kronor i skadestånd till det drabbade barnet.

Brottet i torsdagens dom ägde rum vid ett sjukhusbesök 2016. Misstankarna uppstod dock inte förrän flera år senare, när rättsprocessen mot läkaren redan pågick.

Mannen var åtalad för två övergrepp i det nu aktuella ärendet, men friades av tingsrätten i det ena fallet.

NÄSTA ARTIKEL