Kultur

Södergrans poesi smyckas av Kruse

Anna Kruse. Pressfoto
Artikel Kultur och Nöje Jazzsångerskan Anna Kruse och skådespelaren Stina Ekblad tar sig an Edith Södergrans poesi när de gästar Mejeriet.

Det var på en teaterskola i Köpenhamn 2004 som Anna Kruse tonsatte Edith Södergrans poesi för första gången. Kruse gjorde det som ett skolprojekt och även om Södergrans dikter alltid hade haft en särskild plats i hennes hjärta fångades hon ännu mer av Ediths ord nu när hon fick smycka dem med toner. Det här var bara början på något som skulle bli ett livsprojekt för henne.

– Några år senare var jag medarrangör till en Edith Södergran-kväll med foto, finska piroger, musik, videokonst och samtal mellan Ebba Witt-Brattström och en dansk litteraturforskare på Literaturhaus i Köpenhamn. Och det var då när vi planerade den här kvällen som jag kom att tänka på att jag hade hört en skiva där skådespelaren Stina Ekblad läste just Södergrans dikter. Någon i arbetsgruppen föreslog att man kunde spela upp den, men då tänkte jag nej nej nej, hon ska vara med på riktigt ju! säger Anna Kruse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

46 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Inrikes
Inrikes Ytterligare 46 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige. Dödssiffran stiger därmed till 4 266 personer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Sedan utbrottet startade har totalt 35 727 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 032 personer har fått eller får intensivvård. För närvarande vårdas 335 covid-sjuka på IVA, enligt Socialstyrelsen.

– I IVA-vården ser man en utplanande kurva, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, vid dagens pressträff.

Hon talar vidare om regionerna, speciellt Västra Götaland där ett trendbrott setts:

– Vi kan se att de hade en tydligt nedåtgående trend som bröts runt den 18 maj och där det blev det en utplaning. Man har den här veckan sett en liten uppgång, säger Sara Byfors.

– Men det är relativt få patienter som läggs in per dygn, säger hon.

Gotland har däremot ett stabilt läge. Antalet sjukdomsfall per 100 000 invånare ligger på 117,3.

– Vi ligger strax över Skåne och Blekinge i antalet fall per 100 000 invånare, säger Maria Amér, smittskyddsläkare vid Region Gotland.

– Vi har haft en fördel av pandemins långsamma utveckling som har gjort att vi har kunnat förbereda oss, säger hon.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen säger att Socialstyrelsens statistik inte stödjer bilden att äldrevården skulle vara dålig överallt.

– Vi ser att det är en variation mellan olika boenden och olika kommuner och det är ett problem i sig, säger han.

– Vi vänder oss emot det kraftigt överdrivna ordbruket kring dödshjälp. Jag finner att det är direkt stötande, säger Lindén.

Thomas Lind n, avdelningschef, Socialstyrelsen (Till vänster), Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19.
Thomas Lind n, avdelningschef, Socialstyrelsen (Till vänster), Heidi Stensmyren, ordförande, Läkarförbundet, Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Sara Byfors, enhetschef, Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om Covid-19.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi

SAS jagar pengar hos ägarna – aktien rasar

Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Sedan den 18 maj måste all personal och alla över sex år som reser med SAS bära munskydd. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi SAS vädjar till ägarna om kapital för att överleva krisen. "Intensiva och konstruktiva" diskussioner förs med svenska och danska staten.
– Vi pratar om ett betydande belopp, säger Rickard Gustafson, vd för SAS till TT.

Omfattande åtgärder för att minska kostnader som korttidspermitteringar och storvarsel räcker inte. För SAS är det nödvändigt att söka stöd hos ägare för att hålla i gång verksamheten på den låga nivån som råder.

– Ska vi överleva och skapa en långsiktigt fungerande affär då måste vi inte bara få tillgång till lån, utan också återställa vår balansräkning. Vi behöver rekapitalisera bolaget. Det klarar inte vi utan stöd från våra huvudägare, säger Rickard Gustafson.

Bolaget får tummen ned på börsen och SAS aktie rasar över elva procent i eftermiddagshandeln.

Behov av miljarder

I slutet av april hade SAS 4,2 miljarder kronor i sin kassa. I början av maj fylldes den på med hjälp av ett treårigt lån på 3,3 miljarder kronor, med garantier från den svenska och danska staten som också är huvudägarna i SAS. Rickard Gustafson bedömer likviditeten som god i nuläget men bolaget blöder varje dag merparten av flottan står på marken.

Det är därför nya diskussioner har inletts med ägarna under senare tid. Målet är enligt vd att kunna presentera en mer detaljerad rekapitaliseringsplan för marknaden i juni. Rickard Gustafson vill inte säga mer än att diskussionerna handlar om betydande belopp som behövs för att överleva.

SAS har också vänt sig till norska staten, som sålde sitt ägande 2018, med hopp om ytterligare en kreditfacilitet.

– Vi är i en aktiv diskussion med norska staten och försöker finna lösningar på hur vi ska kunna få tillgång till en sådan facilitet på ett sätt som fungerar för SAS. Och jag har en stor tro på att vi kommer att finna en lösning, säger Rickard Gustafson.

Långsam återhämtning

SAS kvartalsrapport för perioden februari till april, andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår visade som väntat på en brakförlust, minus 3,7 miljarder före skatt. Det som började med reserestriktioner till Kina blev snabbt en global kris för flygbranschen när coronapandemin drog ner efterfrågan på resor till nära noll.

SAS som under senare tid främst trafikerat ett fåtal inrikeslinjer i Sverige och inrikestrafiken i Norge, öppnar under juni några fler linjer. Det betyder att man då går från 15 flygplan i trafik till 30. Men återhämtningen beräknas ta flera år. Inte förrän 2022 tror Rickard Gustafson att efterfrågan på flygresor är tillbaka på samma nivåer som före krisen.

– Sommaren kommer inte att bli den sommar vi hade förutsatt när vi startade det här året. Ett visst resande kommer att komma upp men det kommer att vara en bråkdel av vad vi hade tänkt oss, säger han.

FAKTA

Fakta: SAS delår i siffror

Siffror i miljoner kronor om inget annat anges.

Källa: SAS

Kävlinge

Tjuv tog guldsmycken

Kävlinge
LÖDDEKÖPINGE

Guldsmycken stals vid ett villainbrott i Löddeköpinge någon gång mellan lördagen och onsdagen.

Okända gärningsmän bröt upp ett fönster och tog sig in i en villa på Domherrevägen i Löddeköpinge. Där stals bland annat guldsmycken.

Utrikes

Ryssland bjuder in Macron till militärparad

Segerparaden 2019 på Röda torget i Moskva. Arkivbild.
Segerparaden 2019 på Röda torget i Moskva. Arkivbild.
Fotograf: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssland har skickat ut nya inbjudningar till en stor militärparad i Moskva i juni som högtidlighåller 75-årsminnet av Nazitysklands kapitulation och segern i andra världskriget. Paraden skulle ursprungligen ha hållits på segerdagen den 9 maj, men fick skjutas upp på grund av coronapandemin.

Bland de inbjudna dignitärer som tackat ja finns Frankrikes president Emmanuel Macron och Kinas president Xi Jinping.

– Inbjudningar skickas ut på nytt till alla deltagare, däribland Frankrikes president, säger Alexej Paramonov, chef för det ryska utrikesdepartementets Europaenhet, till nyhetsbyrån Ria.

President Vladimir Putin meddelade i tisdags att den årliga paraden ska hållas den 24 juni. Då är det exakt 75 år sedan den första segerparaden hölls på Röda torget 1945, efter den tyska kapitulationen den 9 maj.

Inbjudningar har även skickats till bland andra Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump.

Inrikes

Frias från mord på ung kvinna i Vällingby

Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Minnesplatsen i Fisksätra för kvinnan som sköts till döds genom ett fönster i en bostad i Vällingby natten till den 28 augusti 2019. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes En 18-årig kvinna träffades av 19 skott och avled i en lägenhet i Vällingby förra året. Nu frias de två män som stått åtalade för mordet på henne.

Det var den 28 augusti förra året som skotten avlossades med två automatvapen mot lägenheten i Råcksta i Vällingby i västra Stockholm. Två män, 23 och 30 år gamla, åtalades för mordet på den unga kvinnan. De åtalades också för försök till mord på hennes 33-årige make, som också befann sig i samma lägenhet. Han var, enligt åklagaren, den egentliga måltavlan.

Båda frias för mordet och för mordförsöket.

Den yngre mannen fälls däremot för medhjälp till försök till mord på kvinnans make, i Nacka utanför Stockholm den 8 september i fjol.

En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby den 28 augusti förra året. Arkivbild.
En 18-årig kvinna sköts ihjäl i en lägenhet i Vällingby den 28 augusti förra året. Arkivbild.
Fotograf: Marko Säävälä/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Sport

La Liga visas gratis på spanska sjukhus

Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Alexander Isak och hans Real Sociedad återvänder snart till ligaspel. Arkivbild.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Sport
Sport

Den 11 juni återstartar La Liga. Nu har bolaget som äger sändningsrättigheterna i Spanien, MediaPro, meddelat att ligan ska visas gratis på många sjukhus i landet.

– Det här är till för att hjälpa människor som är isolerade. Det görs i solidaritet med alla som slitit sig igenom covid-19-krisen på alla sjukhus, skriver La Liga i ett pressmeddelande.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset. Hittills har över 27 000 människor avlidit.

När den spanska fotbollen pausades i mars toppade Barcelona tabellen med 58 poäng efter 27 omgångar. Alexander Isaks Real Sociedad ligger på fjärde plats med 46 poäng.

Sport

Wislander lämnar Redbergslid

Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Magnus Wislander lämnar Redbergslid. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Handbollsikonen Magnus Wislander slutar som tränare i Redbergslid.

56-åringen lämnar Göteborgsklubben efter sammanlagt 29 år som spelare och ledare.

Efter tolv proffsår återvände landslagsstjärnan till Redbergslid 2002. Efter att ha avslutat spelarkarriären 2005 tog han direkt en plats i ledarstaben.

"Redbergslids IK kommer vara evigt tacksam för det som Magnus gjort för klubben. Inte bara på planen eller vid sidlinjen utan även som en ambassadör för klubben i media och i näringslivet i stort. Ett större RIK-hjärta är svårt att hitta", skriver RIK på sin webbplats.

Wislander var med och tog 13 mästerskapsmedaljer (bland annat två VM-guld och tre OS-silver) och utsågs vid millennieskiftet till 1900-talets bästa handbollsspelare i världen.

I höstas drabbades han av en stroke, men var tillbaka på jobbet (produktionschef på Postnord) och i handbollshallen redan efter en vecka.

Lund

Budgetsammanträdet skjuts upp efter protest

Lund
lund Efter protester från flera tunga politiker samt det socialdemokratiska partiet, beslutade Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, att skjuta upp det budgetsammanträde som skulle ha hållits under två dagar i juni.

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Helmfrid (M) hade tidigare meddelat att budgetsammanträdet skulle hållas som vanligt, och utan ett minskat antal kandidater. För att minska risken för smittspridning, beslutade han att sammanträdet skulle hållas i Arenan, där kandidaterna hade kunnat sitta med större avstånd.

Men protesterna lät inte vänta på sig. Både Lars V Andersson (C) och Lennart Prytz (S), som båda sitter i fullmäktiges presidium, uttalade sig kritiskt. Att samla över 100 personer, som skulle bli fallet under ett fulltaligt fullmäktigemöte, går emot myndigheternas rekommendationer, menar de. En rad politiker är också över 70 år och tillhör därmed riskgruppen.

Philip Sandberg skrev på torsdagen i ett brev till fullmäktiges ledamöter att han bestämt att budgetsammanträdet ska skjutas upp till oktober eller november.

Han uppger att han själv känt att det vore relativt säkert att hålla fullmäktigesammanträdet i Arenan, men att han förstått att att ledamöter från olika partier inte har känt sig tillräckligt trygga med den lösningen.

Han meddelar också att fullmäktiges presidium fått förevisat ett system som skulle göra det möjligt att ledamöter kan följa fullmäktigesammanträdena på distans redan i höst.

NÄSTA ARTIKEL