Svalöv

Liberalerna hoppade av – vill veta vad allt kostar

Artikel Svalöv Liberalerna är det parti som står utanför ”Svalövs kommun
– vision 2040”.Man valde helt enkelt att inte rösta för satsningen.

En av anledningarna är att man tycker allt blir för dyrt och vill därför ha klara besked från den styrande trojkan:

- Kostnaden är inte klarlagd, men det har hyrts in konsulter, anordnats möten med anställda och politiker och informationsfoldrar tryckets upp. Många skattekronor har blivit en vision i kommunen, konstaterar Liberalernas gruppledare Torbjörn Ekelund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Krogrestriktioner kan förlängas till sommaren

'Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen', skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringar fram till första juli nästa år, enligt socialminister Lena Hallengren.
"Pandemin är inte över. Viruset finns kvar och smittspridningen ökar i Sveriges grannområde", skriver ministern till TT.

Regeringen vill förlänga smittskyddsåtgärderna på serveringsställen fram till första juli nästa år, enligt en promemoria från socialdepartementet. Den nuvarande lagen ska egentligen löpa ut vid årsskiftet, men nu föreslås det alltså att de restriktioner som sedan i somras gäller för bland annat barer och krogar ska fortgå.

"Vi måste hålla i och hålla ut. Fortsatta åtgärder behövs för att dämpa smittspridningen", skriver socialminister Lena Hallengren (S) till TT. Hon fortsätter:

"Vi föreslår att nuvarande lagstiftning för serveringsställen ska förlängas – med samma regler som gäller nu för att motverka trängsel och smittspridning på till exempel restauranger och barer. Det är viktigt, eftersom serveringsställen annars är platser där man vistas länge och nära tillsammans med många andra, vilket ökar risken för smitta".

Redan i mars kom föreskrifter, vilka gjorde det möjligt för serveringsställen att fortsätta hålla öppet, samtidigt som trängsel motverkades. Det var en lösning som behövde komma snabbt på plats, enligt ministern.

"För att ge bestämmelserna mer uthållighet och ge krögare bättre vägledning, tog regeringen fram en lag som gäller sedan i somras. Den lagstiftningen går ut till årsskiftet men bedöms alltså behöva gälla till utgången av juni nästa år. Därför remitterar vi det här förslaget. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att lagen förlängs", skriver Hallengren.

Efter remitteringen kommer regeringen som vanligt att analysera inkomna synpunkter. Tanken är sedan att lägga fram en proposition med förslaget att förlänga lagen enligt ovan.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

Folkhälsomyndigheten har listat åtgärder som krogar måste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset:

• Motverka trängsel.

• Endast tillåta sittande sällskap.

• Erbjuda handtvätt och handsprit.

• Informera gäster och personal om hur smittspridning förhindras.

• Låta gäster ha minst en meter till andra sällskap

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ekonomi

Ras i Swedbank bromsade börsuppgång

Nedgångar i bankaktier höll tillbaka Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen steg svagt i veckans avslutande handel. OMXS-index ökade 0,3 procent.
Kursfall bland bankerna bromsade lyftet.

Storbankerna föll på bred front. Swedbank gick klart sämst med ett kursras på 5,3 procent. Beskedet om att Finansinspektionen inlett en ny utredning av bankens hantering av insideruppgifter i samband med den stora penningtvätthärvan i Baltikum sänkte aktien.

SEB föll samtidigt 3,5 procent, medan Handelsbanken och Nordea backade 2,1 respektive 1,9 procent.

Aktien i telekomjätten Ericsson lyfte 1,3 procent handel efter beskedet om ett förvärv av det amerikanska bolaget Cradlepoint för 1,1 miljarder dollar, vilket uppgavs stärka portföljen av 5G-produkter till företagskunder.

En annan vinnare var bilförsäljaren Bilia, vars aktie lyfte 9,6 procent efter en så kallad omvänd vinstvarning – där bolaget flaggade för ett oväntat bra resultat under tredje kvartalet i år.

Konsultföretaget Sweco har beslutat att dela ut den tidigare återhållna aktieutdelningen. Aktien backade 0,9 procent efter beskedet.

Oljepriset steg sedan oljekartellen Opec signalerat att det kommer att bli tuffare tag mot medlemmar som inte uppfyller sina åtaganden i kartellens system för produktionskvoter.

Utvecklingen på de ledande Europabörserna var negativ. Bolag i besöks- och resenäringen tyngde. Oro för ökade fall av coronavirus i Frankrike och Storbritannien och ökade geopolitiska spänningar till följd av en kinesisk militärövning nära Taiwan präglade stämningen.

FTSE100-index i London och DAX-index i Frankfurt backade både 0,7 procent, medan CAC 40-index i Paris sjönk 1,2 procent.

Inrikes

AF: Kriminella infiltrerar Arbetsförmedlingen

Kriminella har infiltrerat Arbetsförmedlingen, uppger myndigheten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Personer med koppling till organiserad brottslighet har infiltrerat Arbetsförmedlingen för att lära sig verksamheten inifrån och utnyttja välfärdssystemet, uppger enhetschefen Eva-Lena Edberg för Sveriges Radio.

Bland annat handlar det om felaktiga lönebidrag och upphandlade förmedlingstjänster såsom stöd och matchning.

– Där det finns pengar att hämta finns det risk att utsättas för organiserad brottslighet, säger Edberg till radion.

Flera gånger har anställda dessutom agerat infiltratörer åt kriminella nätverk som ägnar sig åt brott mot välfärdssystemet, enligt Edberg.

Vilken omfattning denna infiltration har vill hon inte gå in på, men hon uppger att brottsuppläggen blivit allt mer organiserade och avancerade.

Huruvida några polisanmälningar gjorts vill Arbetsförmedlingen inte kommentera.

– Vi kommer inte uttala oss mer än vad vi sagt till radion. Det råder sekretess kring myndighetssamverkan, säger pressekreteraren Hans G Larsson till TT.

Sport

Ny dansk etappseger i Tour de France

Søren Kragh Andersen vann den 19:e etappen i Tour de France.
Foto: Benoit Tessier/AP/TT
Sport
Sport

Søren Kragh Andersen var snabbast på den 19:e etappen i Tour de France, en drygt 16 mil lång färd från Bourg-en-Bresse till Champagnole.

Dansken var med i en klunga som gick loss med runt tre mil kvar och stack kort därefter i väg i ensamt majestät. Det räckte till andra etappsegern i årets upplaga av den franska cykelklassikern.

– De sista kilometerna skrek jag om de kunde bekräfta att jag ledde med en minut. Jag kunde inte tro det. Två segrar i samma Tour de France gör mig mållös. Jag kunde inte ha drömt om mer, säger 26-åringen i segerintervjun.

Primoz Roglic har fortsatt 57 sekunders försprång till sin slovenske landsman Tadej Pogacar i tourtotalen. På lördagen väntar ett 36,2 kilometer långt tempolopp men mål på toppen av stigningen till La Planche des Belles Filles. Sedan avslutas Tour de France traditionsenligt med målgång på Champs-Élysées i Paris på söndag.

Lagfarter SkD

Ny ägare till gård i Rydsgård

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Oliver Lööw, 24 år, har tagit över fastigheten på Beden 413A i Rydsgård från Ingela Solbritt Börjesson. Ägarskiftet i form av en gåva blev klart i september 2020. På gården finns ett hus med en boyta på 190 kvadratmeter, 4 hektar betesmarker, 38 hektar åkermark och 15 hektar skogsmarker. Dessutom står två ekonomibyggnader på fastigheten.

Lite mindre än en kilometer därifrån såldes i november förra året ett hus, på Villie 6016. Där landade priset på 2 610 000 kronor för det 115 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker om företagslån för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Sjöbo

Dagcentraler och restauranger öppnar inte

Solkullens äldreboende i Vollsjö.
Sjöbo
Sjöbo Dagcentraler och restauranger på äldreboendena i Sjöbo kommun kommer inte att öppna när besöksförbudet hävs den 1 oktober.

Sedan i mars har anhöriga inte kunnat besöka sina äldre som bor på äldreboende på vanligt sätt på grund av coronapandemin. I början av sommaren införde kommunen dock möjligheten att boka besök där mötena kunde ske utomhus med plexiglas mellan anhörig och boende för att minska smittorisken.

– Det har varit för att skydda de äldre, att inte få in corona på våra boenden. Men många äldre behövde också få träffa sina anhöriga, säger vård- och omsorgschefen Eva Gustafsson.

Beskedet om att det nationella besöksförbudet nu ska hävas den 1 oktober är efterlängtat av många, säger hon.

– Vi vet att många av våra kunder och deras anhöriga längtar efter beslutet, vilket är förståeligt.

Inte öppna som tidigare

Dock tror hon inte att besöken kan ske som de gjort innan corona.

– Även om besöksförbudet hävs tror vi inte att våra äldreboendena kan vara öppna så som de varit tidigare. Vi kommer till exempel inte att öppna dagcentralerna och restaurangerna i steg ett. Då hamnar vi en okontrollerad situation.

– Vi kommer i stället att fokusera på hur besöken ska gå till för att vara så trygga som möjligt. Vi vill inte få in smitta på våra boenden, vi har klarat oss bra hittills.

Skånskan har tidigare berättat om att två personer som bor på äldreboende i kommunen blivit smittade av covid-19.

– Flera personer har testats men vi har inte haft några fler konstaterade fall bland personal eller boende vad vi vet.

Eva Gustafsson, vård- och omsorgschef i Sjöbo kommun.
Eva Gustafsson, vård- och omsorgschef i Sjöbo kommun.
Foto: Caroline Stenbäck/Arkiv

Nu tas också fler coronatester. Till exempel får alla som vistas på sjukhus genomgå testning.

Hur besöken ska kunna gå till är dock oklart. Eva Gustafsson säger att de inväntar tydligare besked från Socialstyrelsen och Smittskydd Skåne.

– Man uppmanar till försiktighet men man har varit rätt så kryptiska om hur detta ska gå till. Vi hoppas att vi snart kan få besked om hur rekommendationerna ser ut och vad det innebär för Sjöbo.

Ska diskutera upplägg

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska träffar de andra kommunerna i sydöstra Skåne på måndag samt Region Skånes vårdhygienenhet på tisdag för att diskutera upplägg.

– Vi återkommer så fort vi vet mer men beskeden kommer inte förrän under nästa vecka, säger Eva Gustafsson och fortsätter:

– Kanske behöver vi begränsa antalet besökare per kund och kanske måste besöken ske i lägenheterna. Och hur ska vi ta in folk för att undvika kontakt med andra? Det är några saker som vi funderar på. Men vi vet inte hur detaljerade riktlinjerna kommer att vara.

– Ska besöken ske med plexiglas eller räcker det med att hålla distans och inte kramas? Det är mycket som är oklart än.

Dialog med boendet först

Eva Gustafsson tror att det kan vara många anhöriga som vill komma och hälsa på sina äldre på boendena när förbudet släpps.

– Men dialog måste ske med boendet först. Vi kommer troligen att få fortsätta med bokade besök.

– Skulle det komma fem besökare till tjugo kunder på ett boende så skulle vi ju komma över maxantalet som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Och att samlas femton personer i våra gemensamma utrymmen för att ha födelsedagskaffe kan bli svårt.

Kultur och nöje

”Cyrano är en bra pjäs att komma tillbaka med”

Regissören Johannes Schmid och skådespelaren Johannes Wanselow inför premiären av Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen På lördag 19 september är det premiär för Cyrano de Bergerac på Hipp i Malmö - en drömpjäs för regissören Johannes Schmid och en drömroll för skådespelaren Johannes Wanselow som spelar huvudrollen som Cyrano. - Jag vill åt den äkta känslan i att inte våga älska sig själv och därför inte heller kunna älska någon annan. Det är det som driver min Cyrano, självhatet och att han därför döljer sig bakom sånt som poesi och fäktning, säger Johannes Wanselow om sin roll.

På Hipps scen har ett klassiskt, svenskt bibliotek byggts upp. Höga bokhyllor är fyllda med lockande bokryggar och här finns också en spricka i väggen där en hel lite orkester med piano, cello och violin får plats. I biblioteket är det dags för bokcirkelträff när Johannes Schmids Cyrano de Bergerac inleds. Publiken i Hipps salong får sedan följa cirkelmedlemmarnas resa in i berättelsen om Cyrano.

- Cyrano görs ofta i komprimerade versioner men vi ville köra hela pjäsen. Samtidigt måste den vara spelbar, det är hundra roller i verkligheten. Då kom idén om läsecirkeln och biblioteket, förklarar Johannes Schmid. Cyrano handlar om fantasin och att ordet har så mycket makt. Alla de här personerna på biblioteket dyker mer och mer in i fantasin och texten blir verklighet för dem. Det erbjuder en stor lekfullhet också när det är en pjäs där man går in genom en port och plötsligt landar i den riktiga Cyrano.

Stor näsa

Pjäsen Cyrano de Bergerac skrevs av den franska författaren Edmond Rostand 1897 och är en fantasifull skildring av den verklige 1600-talsförfattaren Cyrano de Bergerac. Cyrano är framgångsrik både i strid och som ordkonstnär men också övertygad om att hans livs kärlek Roxane inte kan älska honom eftersom han är så ful med sin stora näsa. Han gör därför en överenskommelse med den vackra men korkade Christian, som Roxane är kär i, om att Christian ska förklara sin kärlek till Roxane med hjälp av Cyranos vackra ord. Frågan blir då så klart vem det egentligen är Roxane blir förälskad i?

- Jag pratade om olika projekt med Kitte (Wagner, chef på Malmö stadsteater, reds. anm) och hon frågade om det inte fanns någon klassiker jag hade lust att göra och då dök plötsligt Cyrano upp, berättar Johannes Schmid som tidigare satt upp den moderna ungdomspjäsen Paranoid park på Malmö stadsteater.

- Man har nog som regissör alltid en dröm om att sätta upp den och den har också så mycket med nutiden och vårt samhälle att göra, fortsätter han. Det här att spela en roll, att låtsas vara någon annan, att snygga till sin profil. Sedan är det så klart en maffig, stor och fin historia.

Josefin Iziamo och Johannes Wannselow i Cyrano de Bergerac på Hipp.
Foto: Emmalisa Pauly

Hjälte av futtighet

För skådespelaren Johannes Wanselow är Cyrano också den verkliga drömrollen.

- Jag älskar Cyrano, säger han med stort eftertryck. Han är hjälte av futtighet men också den största och ädlaste. Och jag tycker så mycket om den här futtigheten. Hela hans liv är ett misslyckande samtidigt som han kämpar för sina ideal in i det sista. Jag blir otroligt drabbad av pjäsen och av Cyranos öde och det är nog något i honom som påminner om mig själv. Sedan utspelas sista akten tjugo år senare och det är sällan man får spela en karaktär som inte bara är här och nu. Då kan man kosta på sig att vara naiv från början och klokare mot slutet.

Cyrano de Bergerac är välspelad genom historien som pjäs och även som opera, och det finns också ett antal filmatiseringar där den mest kända nog är den franska regissören Jean-Paul Rappeneaus version från 1990 med Gerard Depardieu som Cyrano.

- Visst har man mycket bilder med sig som Depardieus Cyrano och kanske också Steve Martin-filmen, men pjäsen är också jättespännande, säger Johannes Schmid. Just kombinationen av drama och komedi och att den har alla de här färgerna från slapstick till fånig komedi, jättemycket poesi och humor i språket och ett stort djup i känslorna. Den är på många sätt tre, fyra pjäser i en och har en enorm utveckling från första till femte akten.

- Det stora med den här pjäsen är också de här känslodjupen som ofta saknas om man jämför med till exempel en Moliérekomedi, lägger Johannes Wanselow till.

Nyskriven musik

Vi sitter i Hipps foajé under intervjun och mot slutet av samtalet tränger mjuka pianotoner från scenen genom väggarna. Det är den lilla orkestern som repeterar. Cyrano de Bergerac bjuder nämligen inte bara på bibliotekskänsla, läsecirkel, humor, poesi och olycklig kärlek utan också nyskriven musik av Toni Martin Dobrzanski som framförs live på scen.

- Musiken är en stor del av den här pjäsen, berättar Johannes Schmid. Det är många år sedan jag gjorde en pjäs utan levande musik, för mig är musiken ett stort teatralt medel och har för mycket makt för att man inte ska jobba öppet med den. På scen blir den ytterligare en medspelare som agerar med, stöder och kontrasterar.

- Man vågar verkligen vara ännu större i sina känslor om man har levande musik på scenen, konstaterar Johannes Wanselow.

Törstiga efter kultur

Cyrano de Bergerac är den första pjäs som spelas på Hipp efter att premiären av vårens stora föreställning Tartuffe fick ställas in när coronapandemin slog till. Johannes Schmid och Johannes Wanselow är överens om att Cyrano känns som en väldigt bra pjäs att komma tillbaka med.

- Alla är så törstiga efter kultur och bildning nu och det är också vad det handlar om här, menar Johannes Schmid.

- Ja, och det är också som att man i tider som dessa fått syn på någon slags längtan efter de stora känslorna, säger Johannes Wanselow. Allt det här med att sitta hemma i soffan och att jobba hemifrån – jag har känt en enorm längtan efter att få försvinna i väg i fantasin och tanken. Men det är lite skakiga ben nu inför premiären, som en landskamp för en fotbollsspelare, man brukar säga att det tar några matcher att komma igång.

Johannes Wanselow och Karin Lithman i Cyrano de Bergerac.
Foto: Emmalisa Pauly

Lyxigt för publiken

Att premiären blir för en liten publik, max femtio personer i Hipps salong som har drygt 400 platser, väljer Johannes Wanselow och Johannes Schmid att se positivt på.

- Vi vet så klart inte hur det är att spela för bara femtio men jag tänker så här - publiken precis som vi på scenen är med om något unikt. I vanliga fall är publiken en folkmassa men nu kommer man att känna och verkligen se just de här femtio, säger Johannes Wanselow.

- Det blir väldigt lyxigt för dem, konstaterar Johannes Schmid. Och de får en berörande, känslosam, känslointensiv pjäs där de kommer att följa de här tio personerna i läsecirkeln och göra samma emotionella resa som de gör.

- Just den här formen gör att publiken kommer att känna att det här gjorde vi ihop, det är mäktigt, säger Johannes Wanselow.

FAKTA

Fakta

Johannes Schmid

Född: 1973 i Vilsbiburg i Tyskland

Bakgrund: Tysk regissör, numera är bosatt i Stockholm. Har regisserat över 45 produktioner över hela Europa, bland annat på Bayerisches Staatsschauspiel München, Deutsche Oper am Rhein och Teatro alla Scala Milano, samt gjort tre prisbelönade spelfilmer. I Sverige har han bland annat iscensatt Vampyren på Läckö Slotts Opera. Regisserade ungdomspjäsen Paranoid Park för Unga Malmö Stadsteater. Översätter också svensk dramatik till tyska

Aktuell: Som regissör för Cyrano de Bergerac som har premiär på Hipp i malmö 19 september.

Johannes Wanselow:

Född: 1982 i Umeå

Bakgrund: Skådespelare utbildad på Teaterhögskolan i Malmö 2002–2006. Har arbetat på Malmö stadsteater sedan 2015 och bland annat medverkat i Trettondagsafton, Folkets fiende, Livläkarens besök, Karl Bertil Johnssons julafton, Monicas vals och Jag mig själv och ... Har även medverkat i föreställningar på Malmö opera, nu senast Skönheten och odjuret.

Aktuell: Som Cyrano i Cyrano de Bergerac som har premiär på Hipp 19 september.

Utrikes

Kvinna dog efter cyberattack – misstänkt dråp

En ambulans utanför Düsseldorfs universitetssjukhus som tidigare i veckan utsattes för en cyberattack. Arkivbild.
Foto: Roland Weihrauch/dpa via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tyska åklagare har inlett en utredning om misstänkt dråp efter att en patient på ett sjukhus som utsattes för en hackerattack avlidigt.

It-systemet på Düsseldorfs universitetssjukhus utsattes förra veckan för ett cyberangrepp.

Sjukhuset förlorade under angreppet kontakten med sina ambulanser och en kritiskt sjuk kvinna skickades, som en följd av de okontaktbara ambulanserna, till ett sjukhus beläget en timmes bilfärd längre bort. Kvinnan dog kort efter ankomsten till sjukhuset.

Nu utreder åklagarna om de som stod bakom cyberattacken gjort sig skyldiga till dråp. Skulle de ännu oidentifierade gärningsmännen dömas för dråp så vore det en unik dom i landet.

Det finns misstankar om att cyberattacken var riktad mot Heinrich Heine-universitetet i samma stad. Tyskland har under de senaste månaderna upplevt flertalet cyberattacker riktade mot universitet och forskningsinstitut. Bland annat har universiteten i städerna Giessen, Köln och Bochum utsatts.

NÄSTA ARTIKEL