Utrikes

Kraftig fabriksexplosion i Spanien

Artikel Utrikes En person har omkommit och flera andra skadats efter en explosion i en petrokemisk fabrik i provinsen Tarragona i Spanien.

Explosionen ska ha inträffat under tisdagskvällen, rapporterar flera medier. Till följd ska, enligt spanska tidningen El País, en person ha dött och minst sex personer ha skadats.

Spanska myndigheter har utfärdat en varning efter explosionen och uppmanar människor att hålla sig inomhus. El País skriver dock att den lokala räddningstjänsten säkerställt att röken från fabriken inte är giftig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lukasjenko behåller makten i Belarus

President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperiod.
President Alexandr Lukasjenko har suttit vid makten sedan 1994 och har nu säkrat sin sjätte mandatperiod.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Alexandr Lukasjenko vann återigen presidentvalet i Belarus och säkrade därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994.
Enligt de första officiella siffrorna fick den 65-årige före detta kolchosdirektören 79,7 procent av rösterna i valet.

Det var långa köer utanför vallokalerna i Belarus huvudstad Minsk några timmar innan de stängde, sedan oppositionens kandidat Svetlana Tichanovskaja uppmanat sina anhängare att rösta sent i ett försök att förhindra valfusk. Valkommissionens ordförande chef Lidia Jermoshina beskrev köerna som "ett riktigt sabotage, en organiserad provokation".

Men valresultat blev ändå det förväntade. Lukasjenko vann en storseger med 79,7 procent av rösterna enligt de första officiella siffrorna från vallokalsundersökningar medan Tichanovskaja fick 6,8 procent.

Kandidater gripna

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja de senaste veckorna.

– Jag vill verkligen att det ska vara hederligt val eftersom myndigheterna inte har någonting att frukta. Om folket är för Alexandr Ryhoravitj (Lukasjenko) kommer vi att gå med på det, sade hon när hon lade sin röst i huvudstaden.

Förnekar repression

Lukasjenkos svar på de massiva demonstrationerna inför valet har varit hårt och enligt människorättsorganisationer har omkring 1 300 oppositionella gripits. Men efter att ha lagt sin röst avvisade presidenten alla uppgifter om repressiva åtgärder som "fejkade nyheter och långsökta anklagelser" och sade att han inte betraktade Tichanovskajas valkampanj som något hot.

– De är inte värda tillräckligt mycket för att utöva någon repression mot dem, sade Lukasjenko.

Enligt observatörer har det inte hållits ett fritt och rättvist val i Belarus på årtionden. Till skillnad mot för fem år sedan är inte heller Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) på plats för att övervaka valet. Då levde inte valet upp till demokratikriterierna, enligt organisationen.

Inför valet har dessutom över 40 procent av invånarna förtidsröstat, något som oppositionen kritiserat som ytterligare ett tecken på fusk, enligt nyhetsbyrån EFE.

Varnar för protester

Tichanovskaja hade, trots ett förbud mot att oppositionen räknar röster, uppmanat sina väljare att övervaka valprocessen.

– Vi är i majoritet och vi behöver inte något blod på gatorna. Låt oss försvara vår rätt att rösta tillsammans, sade hon i lördags.

Lukasjenko hade varnat demonstranter för att ge sig ut på gatorna efter söndagens val. Lokala medier rapporterade om att hela kvarter i huvudstaden spärrats av och att soldater befann sig i utkanten av Minsk. Det rapporterades också om störningar på sociala medieplattformar.

Anna Hansson/TT

Krister Zeidler/TT

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja lägger sin röst i en vallokal i Minsk.
Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja lägger sin röst i en vallokal i Minsk.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Människor köar för att lägga sin röst i söndagens presidentval i Belarus. Men många väljare uppges ha poströstat.
Människor köar för att lägga sin röst i söndagens presidentval i Belarus. Men många väljare uppges ha poströstat.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: Belarus

Belarus styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering. Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

Belarus skiljer sig från grannländerna Ukraina och Ryssland då det inte finns lika många oligarker i landet. Det är fortfarande en statsapparat som domineras av gamla kommunister och säkerhetsfolk från forna Sovjetunionen. Landet är inte lika korrumperat som grannarna men samtidigt använder statsapparaten själv hårdhänta metoder.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Den opposition som finns i Belarus verkar under svåra omständigheter och samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: UI/Landguiden m.fl.

FAKTA

Fakta: Oppositionen

Oppositionskandidaten som seglat upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som greps i maj då han bestämde sig för att kandidera i presidentvalet. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Utöver den oppositionsrörelse hon oväntat kommit att företräda har Tichanovskaja också två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

Lund

113-årigt lok assisterade nykomlingen

Arbetslok 9236.
Arbetsloket har en dieselmotor som generator för sina elmotorer.
Foto: Axel Hilleskog
Lund
LUND Arbetsloket 9236 föddes i Arlöv 1907 och har nyligen bytt en tillvaro på museum till att vara berett att assistera Lunds nya spårvagnar in i depån. Och visa att gammal ändå är äldst.

Debuten skedde på fredagen vid 11-tiden, då den andra spårvagn som levererats till Lund, Sfinxen, puttades in i depån av arbetslok 9236.

– Loket gjorde det med bravur. Det är inte alla 113-åringar som fortfarande kan jobba så bra, säger Rolf Skoog, driftchef på Vy.

När den första spårvagnen Åsa-Hanna kom till Lund den 29 juli behövdes inte arbetsloket eftersom Skånetrafiken strömsatte kontaktledningarna så att Åsa-Hanna kunde köra för egen maskin. Men eftersom förberedelserna som krävdes för den manövern tog flera timmar i anspråk, valde Skånetrafiken denna gång spara tid genom att helt enkelt låta arbetsloket putta nykomlingen.

Tanken framöver är att de två nya spårvagnarna ska assistera varandra om behovet uppstår.

Med det futuristiska Max IV i närheten och omkringliggande vindkraftverk så sticker onekligen arbetsloket ut där det står vid depån på Brunnshög vid sidan av de blänkande nya spårvagnarna.

– Det nya är väldigt snyggt och det gamla är väldigt fint och charmigt, säger Maria Asterhed, trafikledare på Vy som har åkt med loket som lots och skött radiokommunikationen.

Köra det får hon dock inte, för det krävs det rätt utbildning vilket spårvagnsföraren Björn Sjöberg från Svenska spårvägssällskapet har.

– Båda får sin kraft från elmotorer men Åsa-Hanna får sin kraft från ovan medan den här har en dieselmotor som generator för sina elmotorer. Sen är det i princip samma framdrivningsprincip bara att utvecklingen har gått framåt under 100 år, det är mer datorer i den där, garanterat, säger Björn Sjöberg i en jämförelse mellan arbetsloket och Åsa-Hanna.

Björn Sjöberg från Svenska spårvägssällskapet.
Björn Sjöberg från Svenska spårvägssällskapet har haft uppgiften att köra loket.
Foto: Axel Hilleskog

Bakgrunden till att arbetsloket 9236 åter hamnade i Skåne är att spanska CAF som levererar spårvagnarna till Lund behövde hjälp med att säkra transporten av de två första spårvagnarna in till depån. Utbudet var inte digert så valet föll på nämnda lok som stått hos Museispårvägen i Malmköping sedan 2015 efter att ha pensionerats två år dessförinnan.

9236 byggdes av Waggonfabriken i Arlöv 1907 och gick i persontrafik i Stockholm fram tills 1950-talet.

– Då blev den ihop med en annan vagn ombyggd för att få nytt liv och användas till andra syften med dieselmotor för att generera ström, strömmottagare och strömsko för att kunna gå i tunnelbana och i spårvägsnätet, säger Michael Gustafsson, teknisk chef på museet.

Förarhytten i arbetsloket.
Den stora nyckeln till vänster styr hastigheten, den i mitten fram och bak och nyckeln till höger har hand om luftbromsen. Från kontaktledningen kommer 600-700 volt.
Foto: Axel Hilleskog

Efter att spårvägsnätet avvecklades i Stockholm 1967 blev det ett liv som framförallt dragfordon i tunnelbanan för olika arbetsprojekt fram tills pensionen 2013.

Hur är skicket på loket?

– Det som är i sämst skick är taket som har fått ta lite stryk eftersom den stod utomhus mycket på slutet. Men innan vi skickade ner det till Lund gjorde vi en snabb, enkel renovering av taket så att det ska hålla tätt.

Vad är det som gör att det fortfarande kan funka efter 113 år?

– Enkelheten, eftersom det är mekaniska delar så går allt mer eller mindre att nytillverka. Dieselmotorn är i ganska ungt skick och det spårvagnselektriska går inte sönder så lätt.

För 9236 väntar i sinom tid åter en tillvaro på museet i Malmköping.

Arbetsloket och Åsa-Hanna i depån på Brunnshög.
113-åringen och Åsa-Hanna har varit tillfälliga grannar.
Foto: Axel Hilleskog

Fakta:

SL A288 9236

Tillverkades 1907 i Arlöv av Waggonfabriken. Byggdes om 1951 till arbetslok och fick då en dieselmotor.

Längd: 9,4 meter

Vikt: 20 ton

Motortyp: ASEA LJ 32

Motorstyrka (kilowatt): 2x60

Dieselmotor Scania Vabis DS-11, 145 hk

Maxhastighet: 40 kilometer i timmen

Trafikledaren Maria Asterhed får inte själv köra loket men har följt med som lots.
Foto: Axel Hilleskog
Arbetsloket tillsammans med Åsa-Hanna i depån.
Gammalt möter nytt i depån på Brunnshög.
Foto: Axel Hilleskog
Arbetsloket 9236.
Loket är snart tillbaka på museet i Malmköping.
Foto: Axel Hilleskog

Hörby

Invigde äntligen drömsatsning

Bandklippning under festen. En mångårig dröm har blivit verklighet, konstaterade verksamhetschefen Cissel Eliasson som äger Häggenäs sjukhem.
Foto: Toomas Laagus
Hörby
LUDVIGSBORG En mångårig dröm har äntligen blivit verklighet för ägaren till Häggenäs sjukhem. En ny spaanläggning står äntligen klar och invigdes med en rejäl fest och lite underhållning av musikkändisar.

Partytälten stod redo på gräsmattan och Pommacflaskor av modellen som dricks på nyåsafton stod framställda på borden.

I ett av tälten satt bland andra musikerna Hasse Andersson och Danne Stråhed redo för att underhålla de boende på Häggenäs och de inbjudna gästerna.

Två boende på Häggenäs, Leif Nilsson och Catharina Rundholm, som verkligen gladdes åt den nya spaanläggningen.
Foto: Toomas Laagus

Ja, i fredags var det verkligen partystämning på Häggenäs sjukhem. Då invigdes nämligen en nybyggd spaavdelning som ska sätta lite guldkant på tillvaron för de boende.

Hasse Andersson var en av flera musiker som var på plats. Han och hustrun är goda vänner med Häggenäs ägare.
Foto: Toomas Laagus

Nysatsningen har kostat närmare sju miljoner kronor att förverkliga. Den innehåller bland annat ett spabad, en massageavdelning med en frisersalong, där man också kan få fotvård. Dessutom finns ett ljusrum med sand på golvet och palmmotiv på väggarna, samt en träningsavdelning.

I den nybyggda spadelen kan gästerna sätta lite guldkant på tillvaron. Bland annat genom att gå till frisören.
Foto: Toomas Laagus

På det privata sjukhemmet bor 53 personer med olika sjukdomsdiagnoser och alla de boende har passerat pensionsåldern.

Leif Nilsson är en av de boende och han var riktigt upprymd över festen och invigningen.

– Jag har varit runt en runda där inne och tycker det ser väldigt trevligt ut, sa han.

Hans bordsdam var lika entusiastisk.

– Jag tycker det här blir fantastiskt, sa Catharina Rundholm som bott här i åtta år.

Ett ljusrum med palmmotiv och riktig sand finns i den nya anläggningen.
Foto: Toomas Laagus

Verksamhetschefen Cisell Eliasson, som driver sjukhemmet, var överväldigad av känslor under invigningsdagen.

– Det här är en glädjens dag, sa hon när hon klippte invigningsbandet och förklarade att hon drömt om detta ögonblick i fem år.

Inrikes

Fortkörare fälldes – av sitt skägg

Mannens plan var att skylla på en kvinna när han anklagades för fortkörning. Men han blev avslöjad – av sin egen ansiktsbehåring. Arkivbild.
Mannens plan var att skylla på en kvinna när han anklagades för fortkörning. Men han blev avslöjad – av sin egen ansiktsbehåring. Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Inrikes
Inrikes

En man som tycks haft bråttom på en väg i Robertsfors kommun lär ångra att han inte hade rakat sig innan han fångades på bild av en fartkamera. Bilen körde nämligen i 130 kilometer i timmen på en 90-väg, rapporterar VK. När han sedan ställdes till svar för trafikbrottet skyllde han ifrån sig på en kvinna. Problemet var bara att mannens skägg syntes på fartkamerans bilder.

Skägget stämde väl överens med hans bild på körkortet vilket gjorde att tingsrätten kom fram till att mannen for med osanning.

Trafikförseelsen ägde rum 2018 och mannen döms till att betala 4 000 kronor i böter för brott mot trafikförordningen.

Eslöv

Skördetröska brinner i Öslöv

Eslöv
Öslöv En skördetröska brinner i Öslöv, sydväst om Stehag.

Larmet inkom 20.12 och räddningstjänst har åkt till platsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Fullt utvecklad brand i lägenhet i Svenstavik

Räddningstjänsten har fått rycka ut till en lägenhetsbrand i Bergs kommun i Jämtland. Arkivbild.
Räddningstjänsten har fått rycka ut till en lägenhetsbrand i Bergs kommun i Jämtland. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Svenstavik i Bergs kommun i Jämtland. Larmet kom strax efter klockan åtta på söndagskvällen och räddningstjänst, polis, ambulans och ambulanshelikopter har kallats till platsen.

– Det brinner rejält och har spridit sig till vinden, säger Lars Nyman, räddningschef vid Räddningstjänsten Jämtland.

Totalt finns det tolv lägenheter i huset och boende ska vara evakuerade.

– Just nu kontrollerar vi så att ingen är kvar i huset, säger Lars Nyman.

Branden är ännu inte under kontroll och det finns spridningsrisk till närliggande byggnader. Det är oklart om någon har skadats i samband med branden.

Sport

Stekhet Moses Ogbu sänkte krislaget AIK

AIK:s nya tränare Bartosz Grzelak har fortfarande mycket att fundera på efter 1–3-förlusten borta mot Mjällby.
AIK:s nya tränare Bartosz Grzelak har fortfarande mycket att fundera på efter 1–3-förlusten borta mot Mjällby.
Foto: Rickard Nilsson/TT
Sport
Sport Mjällbys anfallare Moses Ogbu är hetare än sensommarvärmen.
Ogbu satte två nya mål när Mjällby besegrade ett fortsatt ökenvandrande AIK med 3–1.
– De som inte pallar trycket får vi vägleda, säger Stockholmslagets lagkapten Henok Goitom.

Sommarvärmen vid Strandvallen var påtaglig, men Mjällbys Moses Ogbu är just nu ännu hetare. På söndagskvällen kom Ogbu till spel som målskytt i tre raka allsvenska matcher och ökade takten ytterligare när ett segertörstande AIK gästade Hällevik.

När första halvlek var över hade anfallaren, som inledde allsvenskan utanför Mjällbys startelva, hunnit med att göra två mål vilket betydde fem mål på sju halvlekar.

– Mitt självförtroende är så klart på topp just nu, säger Moses Ogbu till TT och fortsätter:

– Jag vet vad jag kan om jag får chansen.

En spelvändning i matchens inledning avslutades med ackuratess av Moses Ogbu – 1–0 till Mjällby redan i den tionde matchminuten.

– Ett fint mål, konstaterar Ogbu.

AIK-mål på straff

AIK blev laget som först tilldömdes en straffspark som dök upp lite från ingenstans. Enock Kofi Adu förvaltade den på bästa sätt – 1–1 efter en ängslig halvlek lättade bördan på AIK-axlarna.

Men säg den arbetsro som varar.

– Vi fick inte ens andas, säger AIK:s lagkapten Henok Goitom.

Tre minuter efter AIK:s straff tilldömdes Mjällby en spark från elvameterspunkten. Straffläggare samt målskytt? Moses Ogbu, även om lagkapten David Löfquist vanligtvis är Mjällbys förste straffskytt.

– Jag vill hylla David som släppte straffen till mig, säger Ogbu.

Efter paus skapade AIK målchanser och kämpade tappert.

– Vi kämpade oss in i matchen, säger Goitom.

Mjällbys målvakt Carljohan Eriksson tappade en boll som, av tv-bilderna att döma, möjligen var över mållinjen och vände.

– Jag vet inte, det känns som att bollen är inne, säger Henok Goitom.

Blickar framåt

Men Adus straffmål före paus blev enda AIK-målet denna afton. I stället avgjorde Mjällbys inhoppare Taylor Silverholt definitivt med sitt 3–1-mål när en kvart återstod att spela.

– Snytingarna vi får, man klarar det x antal gånger per match men det blir alldeles för många i dag, säger Henok Goitom.

Stockholmslagets nya tränaren Bartosz Grzelak har inlett som företrädaren Rikard Norling avslutade – med tre matcher utan seger.

TT: Vad blir viktigast för er i nästa match?

– Att vara enade. Just nu där vi är, det är där man ser vilka som pallar trycket. Dom som inte pallar trycket får vi vägleda, svarar Henok Goitom.

Mjällby vann igen efter sex segerlösa matcher i allsvenskan.

– Skönt att vi tog tre poäng, det ger oss självförtroende, säger Moses Ogbu.

Ola Karlman/TT

Mjällbys Moses Ogbu firade sitt 1–0-mål i 3–1-segern hemma mot AIK med ett akrobatiskt nummer.
Mjällbys Moses Ogbu firade sitt 1–0-mål i 3–1-segern hemma mot AIK med ett akrobatiskt nummer.
Foto: Rickard Nilsson/TT

Sport

Hammarbys taktiska drag sänkte Djurgården

Imad Khalili var en av målskyttarna när Hammarby besegrade Djurgården med 2–1.
Imad Khalili var en av målskyttarna när Hammarby besegrade Djurgården med 2–1.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Hammarby chockade favorittippade Djurgården och vann Stockholmsderbyt.
Efter 2–1-segern krymper avståndet till topplagen i herrarnas allsvenska.
– Ibland spelar man inte derbyn, man vinner derbyn, säger målskytten Imad Khalili.

Det var två lag med vitt skilda formkurvor som ställdes mot varandra i Stockholmsderbyt på Tele2 arena.

Djurgården med tre raka segrar i ryggen tog emot ett nästintill krisstämplat Hammarby.

Om det speglade matchbilden? Inte det minsta.

Hammarby vann med 2–1 och förlängde derbysviten mot Djurgården till tre raka segrar.

En framgångsrik faktor var Hammarbys nya 5–3–2-uppställning, men den tänker inte Stefan Billborn hålla fast vid.

– Man kan inte ha hemligheter så länge, man får tio minuter kanske. Det finns större potential i det andra spelsystemet, säger Hammarbytränaren.

David Fällman, som var en av tre mittbackar i uppställningen, håller inte med.

– Det här var första matchen jag inte var helt slut. Man kan ha med sig det som ett andra alternativ till andra matcher. Det vet man generellt, i livet, en förändring kan ge positiva utslag. Vi är trygga i vår 4–2–3–1, men den har inte klickat och då kan det vara bra att bryta av med någonting, säger han.

Hammarby fick en drömstart och tog ledningen redan efter tre minuter. Vladimir Rodics låga inspel hittade Aron Jóhannsson som enkelt kunde raka in bollen.

Glädjen blev kortvarig för målskytten som tvingades utgå skadad i den 20:e minuten efter en kollision med Djurgårdens Jacob Une Larsson.

Hammarby fortsatte att rada upp chanser, men Djurgården höll sig kvar i matchen tack vare målvakten Per Kristian Bråtveit som stod för ett flertal jätteräddningar.

Krismöte i Djurgården

Men i den 33:e minuten tvingades norrmannen däremot att kapitulera ännu en gång. Hammarbys Gustav Ludvigsson trampade loss på vänsterkanten och frispelade inhopparen Imad Khalili som satte 2–0.

Djurgården höll ett krismöte på egen planhalva och samlade kraft för den resterande timmen, men "Bajen" fortsatte att ha kontroll på matchen.

Djurgården kom ut starkare i den andra halvleken och det var inte långt ifrån att Hammarbys mittfältare Junior orsakade en straff när han snubblade och fällde Djurgårdens Kevin Walker i straffområdet.

Hammarby närmar sig

I den 74:e minuten kom sedan reduceringen. Norrmannen Aslak Fonn Witry skickade in en hörna som målvakten Davor Blazevic missbedömde fullständigt. Bollen träffade sedan en intet ont anande Mads Fenger och studsade in i eget mål till 1–2.

Men närmare än så kom inte det regerande svenska mästarlaget.

I och med segern krympte Hammarby avståndet till topplagen och gick upp på sjätte plats i tabellen med 20 poäng. Djurgården är fortsatt fyra med 23 poäng.

Emil Forsberg/TT

NÄSTA ARTIKEL