Foto: Johan Nilsson/TT

Överväldigande nej till utförsäljning

Utförsäljning av Öresundskraft eller inte? Det var frågan i folkomröstningen i Helsingborg som hölls i söndags.
Det preliminära valresultatet lämnar inte mycket utrymme till tvekan.

Energiföretaget Öresundskraft ägs av Helsingborgs kommun. Och det lär det fortsätta göra efter söndagens folkomröstning, trots att ett bud på 12,2 miljarder kronor lagts av pensionsbolaget AMF. Det var ett bud som av moderaten Peter Danielsson kallat ett ”drömbud” som lagts av en ”drömöpare”.

112 981 personer var röstberättigade och nästan precis hälften av dem, 50,06 procent gick till valurnorna. 3,34 procent av av de 56 556 röstsedlarna var positiva till en utförsäljning, 0,29 procent var ogiltiga röster och resten, 96,37 procent var negativa.

– Kontrollräkningen av alla röster kommer att vara klar på tisdag den 14 januari. Då har vi ett slutgiltigt resultat att rapportera in till valmyndigheten, säger Cecilia Holm, valsamordnare och utredare vid stadsledningsförvaltningen i Helsingborg i ett pressmeddelande.
Hon kallar folkomröstningen för väl genomförd och säger att valdeltagandet varit högt även när det gäller förtidsröstningen.

Därmed var inte sista ordet sagt. Sverigedemokraterna, som stod på ja-sidan, hade gått ut och sagt att man skulle följa folkomröstningen – om valdeltagandet blev högre än 51 procent, vilket det nu alltså inte blev. Under måndagen gick dock Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ut i ett gemensamt pressmeddelandet och sa att man, trots att folkomröstningar är rådgivande, kommer att respektera resultatet. Därmed stoppas försäljningen.

Till Kvällsposten säger kommunalrådet Lars Thunberg (KD):
– Vi måste självklart respektera folkviljan och vi har lyssnat på helsingborgarna. Men bekymren försvinner inte och vi står inför en rad utmaningar, både när det gäller välfärdens finansiering och hur vi ska hantera och vara en fortsatt bra ägare till Öresundskraft.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Jan Björklund som representerade den vinnande nej-sidan i folkomröstningen menar att valresultatet var väntat.
– Det är en stor glädje att vi kan behålla vårt energibolag. Och det är en seger för demokratin, säger han till Sveriges Radio.

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...