Nyheter

Överväldigande nej till utförsäljning

Foto: Johan Nilsson/TT
Artikel Nyheter Utförsäljning av Öresundskraft eller inte? Det var frågan i folkomröstningen i Helsingborg som hölls i söndags.Det preliminära valresultatet lämnar inte mycket utrymme till tvekan.

Energiföretaget Öresundskraft ägs av Helsingborgs kommun. Och det lär det fortsätta göra efter söndagens folkomröstning, trots att ett bud på 12,2 miljarder kronor lagts av pensionsbolaget AMF. Det var ett bud som av moderaten Peter Danielsson kallat ett ”drömbud” som lagts av en ”drömöpare”.

112 981 personer var röstberättigade och nästan precis hälften av dem, 50,06 procent gick till valurnorna. 3,34 procent av av de 56 556 röstsedlarna var positiva till en utförsäljning, 0,29 procent var ogiltiga röster och resten, 96,37 procent var negativa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Två anhållna för mordförsök utanför Kungsbacka

Två personer har blivit anhållna misstänkta för mordförsök efter att tre personer knivskurits i samband med ett bråk utanför en pizzeria utanför Kungsbacka under fredagskvällen. Arkivbild.
Två personer har blivit anhållna misstänkta för mordförsök efter att tre personer knivskurits i samband med ett bråk utanför en pizzeria utanför Kungsbacka under fredagskvällen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

De två personer som greps under fredagskvällen misstänkta för mordförsök utanför Kungsbacka har nu anhållits. Det var i samband med ett bråk strax utanför Kungsbacka i Halland som tre personer knivskars och fick föras till sjukhus. Efteråt kunde två personer gripas misstänkta för mordförsök i tre fall.

– Det har nu anhållits och ska förhöras i dag, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisregion Väst.

Två av de knivskurna bedömdes som allvarligt skadade under fredagskvällen, men alla tre har under lördagen kunnat lämna sjukhuset.

Inrikes

En person till sjukhus efter brand i Luleå

En person har förts till sjukhus i samband med branden. Arkivbild.
En person har förts till sjukhus i samband med branden. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En person har fått föras till sjukhus i samband med en brand strax utanför Luleå.

Branden brand bröt ut under förmiddagen. Polis och räddningstjänst kallades till platsen och fann att det var en fullt utvecklad brand i ett hus.

– Jag har inga uppgifter om hur skadad personen som fick föras till sjukhus är, säger Åsa Mjörndal kommunikatör vid polisens ledningscentral i polisregion Nord.

Branden ska ha börjat i en bil för att sedan ha spridit sig till huset.

Utrikes

Straffbart att klappa aporna på Gibraltar

Gibraltars klippa, sedd från den spanska staden La Línea. Arkivbild från oktober 2019.
Gibraltars klippa, sedd från den spanska staden La Línea. Arkivbild från oktober 2019.
Fotograf: Javier Fergo
Utrikes
Utrikes Myndigheter i den brittiska klippenklaven Gibraltar har förbjudit turister från att klappa de världskända berbaraporna av rädsla för att djuren ska smittas av coronaviruset.

Aporna på Gibraltar är en världskänd turistattraktion och Europas enda vilda population av apor. Att mata makakerna har redan tidigare varit förbjudet och belagt med kraftiga böter, men med spridningen av coronaviruset i världen vill regeringen i Gibraltar "vidta strikta åtgärder för att förhindra kontakt med makakerna", enligt ett uttalande.

För att undvika att aporna smittas och blir sjuka eller dör, då man vet att andra primater är mottagliga för viruset, blir det nu straffbart att röra dem.

Gibraltar med sina 30 000 invånare har med 161 bekräftade fall av covid-19 varit relativt skonat från viruset, särskilt i jämförelse med grannen Spanien som är ett av världens hårdast drabbade länder.

"Med anledning av den låga nivån på virusspridningen i Gibraltar och nedstängningen av turistplatser är det praktiskt taget säkert att makakerna inte har fått covid-19. Vi måste säkerställa att det fortsätter vara så", säger regeringen i ett uttalande.

Ekonomi

Nu ökar resorna med tåg och tunnelbana igen

SJ går från 'mycket lågt' till 'lågt' resande. Arkivbild
SJ går från "mycket lågt" till "lågt" resande. Arkivbild
Fotograf: NTB Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi När Folkhälsomyndigheten uppmanade svenska folket att undvika kollektivtrafik och allmänna färdmedel föll antalet resor hos både SL och SJ. Men uthålligheten verkar begränsad – nu ökar resandet igen.

De senaste veckorna har antalet spärrpassager hos SL och antalet resenärer hos SJ ökat, enligt bolagen.

“Vi kan inte följa hur folk reser, eftersom vi inte vet var de kliver av. Vi kan dock konstatera att resandet med kollektivtrafiken ökat något under de senaste veckorna, efter att ha varit nere på cirka 40 procent av den normala resenärsvolymen”, skriver Claes Keisu, pressansvarig på SL, till TT.

SL kan räkna antalet spärrpassager för tunnelbana och pendeltåg. Vecka 15, som i år sammanföll med påsklovsveckan, registrerade SL en minskning av antalet spärrpassager med 70 procent jämfört med samma vecka förra året. Några veckor senare, från vecka 18, syns en uppåtgående trend.

"Kan inte öka utbudet mer"

“Vi ser att antalet resenärer varierar mellan olika platser. Trängsel har fått en ny innebörd under coronapandemin och med dessa nya mått mätt finns det tillfällen när det blir svårt för resenärer att hålla avstånd ombord på våra fordon och på vissa platser", skriver Claes Keisu.

Det gäller framför allt knutpunkter som till exempel Gullmarsplan. Vissa linjer är också högre belastade än andra under vissa tider.

“Vi kör så mycket trafik som är möjligt, vi kan inte öka utbudet mer, utan har i stället uppmanat stockholmarna att i möjligaste mån undvika att resa med kollektivtrafiken.”

För vecka 21 syns åter en minskning av trafiken: 64 procent färre spärrpassager registrerades jämfört med samma vecka förra året, men detta har enligt SL till stor del med Kristihimmelfärdshelgen att göra.

Från "mycket lågt" till "lågt"

SL är inte ensamma om att se svenskarna återvända till kollektivtrafiken.

SJ kör i dag med begränsad trafik. Sett till hela verksamheten har SJ knappt 50 procent av det planerade trafikutbudet.

“Men på det hela så kan man säga att av det begränsade utbud som finns gällande fjärrtåg så blir allt fler avgångar som vanligen är attraktiva slutsålda. Så vi går från mycket lågt resande till lågt resande. Vad gäller regionaltågstrafiken så har det skett en gradvis ökning på vissa linjer i rusningstrafik också”, skriver Tobbe Lundell.

Åsa Johansson/TT

FAKTA

Fakta: Så pendlar SL:s passagerarsiffror

Minskning av antalet registrerade spärrpassager för tunnelbana samt pendeltåg jämfört med samma vecka förra året.

Källa: SL.

Ekonomi

Stort tapp för svensk export i coronakrisen

Sveriges varuexport har minskat med 17 procent under april, visar ny statistik från Stockholms handelskammare. Arkivbild.
Sveriges varuexport har minskat med 17 procent under april, visar ny statistik från Stockholms handelskammare. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi

Coronakrisen har slagit hårt mot Sveriges varuexport. Under april minskade utrikeshandeln med varor med 17 procent jämfört med samma period i fjol, visar statistik från Stockholms handelskammare.

Det är ett abrupt trendbrott. Siffrorna har sedan tredje kvartalet 2016 redovisat positiv utveckling för alla månader utom två, då resultatet varit oförändrat. Men med pandemin kom ett stort tapp.

"Krisen påverkar hela vår ekonomi och har tydligt bromsat den varuexport som är något av en pulsåder för svensk ekonomi och i förlängningen jobben i landet. Eftersom vi är starkt beroende av kontakterna med vår omvärld, som just nu är kringskurna, så kommer det vara viktigt att förlänga och utveckla exempelvis omställningsstödet för ytterligare några månader", säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Utrikes

Två döda i protesterna mot polisvåld i USA

Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Poliser och demonstranter i Los Angeles på fredagen.
Fotograf: Ringo H.W. Chiu/AP/TT
Utrikes
Utrikes Demonstrationerna, som bröt ut sedan den svarte amerikanen George Floyd dött under ett polisingripande, fortsätter att skaka USA. Protesterna har spridit sig till flera städer och fredagsnatten var en av de oroligaste i USA på åratal.
Två människor har dött i samband med oroligheterna.

Efter tre nätter av våldsamma protester utlyste Minneapolis borgmästare Jacob Frey utegångsförbud för Minneapolis och Saint Paul på fredagskvällen. Men gatorna i de centrala delarna av båda städerna var vid 22-tiden på fredagen lokal tid fortsatt fyllda av demonstranter som krävde rättvis behandling av svarta amerikaner.

Att en av de poliser som misstänks för inblandning i George Floyds död har åtalats var inte nog för att stävja demonstranternas ilska, som kräver att samtliga fyra vita polismän som var inblandade i Floyds död grips.

En av demonstranterna, Naeema Jakes, säger att hon behöver vara ute på gatorna för att kunna möta poliserna på riktigt.

– De måste se in i mina ögon och känna hur jag känner. Det här är smärta, det här är sorg, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Utegångsförbudet gäller fram till klockan 6 på lördagsmorgonen och ska också gälla under natten till söndagen. Brott mot förbudet straffas med 90 dagars fängelse eller 1 000 dollar (närmare 9 500 kronor) i böter.

Händelsen filmades

Våldsamheterna i städerna bröt ut sedan George Floyd dog under ett polisingripande i måndags. Den polis som filmades då han under nästan nio minuter pressade sitt knä mot Floyds nacke greps i fredags och har åtalats för dråp alternativt vållande till annans död.

De andra tre poliserna som syns i filmen har inte gripits, men enligt åklagaren Mike Freeman utreds även deras roll i Floyds död. Samtliga fyra har fått sparken.

Tv-bilder visar bland annat hur flera bilar och sophögar har satts i brand på flera ställen i Minneapolis och utanför den polisstation som under natten till fredagen brann ner hördes hundratals demonstranter ropa "de kan inte gripa oss alla". Det ska även ha förekommit omfattande plundring i staden.

USA:s president Donald Trump har beordrat soldater att göra sig redo att gå in i staden. Trots oroligheterna uppges det dock ha varit lugnare i Minneapolis än föregående kvällar.

19-åring ihjälskjuten

Men ilskan och våldet har spridit sig till flera andra städer i USA.

I bland annat Chicago och Memphis har stora demonstrationer anordnats. Även i Detroit har det varit protester och i samband med det sköts en 19-årig man ihjäl under oklara omständigheter. Enligt polisen ska någon ha skjutit från en bil mot folkmassan där mannen befann sig, skriver The Detroit News.

I Oakland gick minst 7 500 personer ut på gatorna för att demonstrera, och i samband med oroligheterna blev två federala väktare skjutna. En av dem dog, skriver CNN. Gripanden ska ha genomförts men polisen är i övrigt förtegen om händelsen.

I Atlanta samlades demonstranter utanför CNN:s huvudkontor där flera rutor förstördes. Där ska även polisbilar ha attackerats och satts i brand i samband med att protesterna urartade, enligt AFP.

I New York har minst en polis skadats i en mindre sammandrabbning med demonstranter och minst fem personer gripits.

Protester i Washington

I Indianapolis samlades ett demonstrationståg för att protestera mot dödandet av en annan svart man, 21-årige Dreasjon Reed, som sköts till döds av polis i staden i början av maj, rapporterar tidningen Indystar.

Likaså har Washingtons gatubild dominerats av demonstrationer. Där stängde särskilda polisen Secret service som en säkerhetsåtgärd av Vita huset. Under en timmes tid fick ingen komma in eller lämna området. Stängningen ska ha föranletts av att hundratals personer samlats utanför Vita huset och polis ingripit mot minst en demonstrant.

Kravallutrustad polis syntes under natten i flera andra städer, men trots det tog protester även fart i bland annat Los Angeles, Boston, Dallas, Las Vegas, Houston och Portland.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om var dödsskjutningen av den federala väktaren hade ägt rum.

Martin Yngve/TT

Marc Skogelin/TT

Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Poliser drabbade samman med protestanter utanför CNN:s huvudkontor i Atlanta på fredagen.
Fotograf: Mike Stewart/AP/TT
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Demonstrationer i Minneapolis under fredagen.
Fotograf: Julio Cortez/AP/TT
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Demonstrationerna mot polisövervåld spred sig till Detroit under fredagen.
Fotograf: Nicole Hester
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fregaskvällen.
Bilar sattes i brand i Atlanta i samband med de stora protesterna under fregaskvällen.
Fotograf: Ben Gray

FAKTA

Bakgrund: Uppmärksammade fall av polisvåld mot svarta i USA

George Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall i USA där polis använt övervåld mot svarta. Här är några av fallen de senaste åren.

Juli 2014: Eric Garner avlider i Staten Island i New York när polis griper honom och kopplar strypgrepp runt hans hals.

Augusti 2014: tonåringen Michael Brown skjuts ihjäl i Ferguson i Missouri, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter.

April 2015: Walter Scott stoppas för ett trasigt bromsljus i staden North Charleston i South Carolina. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

Juli 2015: polisens dödskjutning av Sam DuBose i Cincinnati i Ohio får stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA.

Juli 2016: Alton Sterling skjuts till döds av polis utanför en närbutik i Baton Rouge i Louisiana. En video visar hur två poliser trycker ner Sterling på marken innan en av dem skjuter honom fyra gånger, från nära håll.

Några dagar senare skjuts 32-årige Philando Castile ihjäl när han under en poliskontroll i Minneapolis i Minnesota sträcker sig efter sitt körkort.

September 2016: i staden Tulsa, Oklahoma filmas en dödsskjutning från en polishelikopter. I videon syns en 40-årig svart man med händerna i luften luta sig mot sin bil innan han skjuts av polis.

Mars 2018: Stephon Clark befinner sig i en äldre släktings trädgård i Sacramento i Kalifornien när han skjuts med 20 skott av polis, som tror att mannen bär ett vapen. Inget vapen hittas på platsen, bara en mobiltelefon.

April 2018: Polis i New York skjuter ihjäl en man i stadsdelen Brooklyn. I handen håller mannen ett rör som polisen misstänker kan vara ett skjutvapen. Fyra poliser avfyrar sammanlagt tio skott.

Under våren 2020 har flera fall där svarta far illa av vita polisers behandling väckt uppmärksamhet. I Kentucky tog sig exempelvis tre poliser i mars in i en svart kvinnas hem och sköt henne. I Georgia utredde polis och åklagare till en början inte det omskrivna fallet i februari, då en svart man sköts till döds under en joggingtur.

Inrikes

45 nya rapporterade dödsfall i covid-19

Dödssiffran i covid-19 i Sverige är nu 4 395 personer. Arkivbild
Dödssiffran i covid-19 i Sverige är nu 4 395 personer. Arkivbild
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 45 personer som smittats av coronaviruset har rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Dödssiffran stiger därmed till 4 395 personer.

Sedan utbrottet startade har totalt 37 113 personer bekräftats smittade i Sverige, och 2 055 personer har fått eller får intensivvård, enligt de senaste siffrorna.

Lund

Barn påkört i Revinge

Lund
Revinge

Polis och räddningstjänst larmades vid 13.30 till en trafikolycka på Kyrkvägen i Revinge där ett barn blivit påkört.

– Vi är inte framme än, men det man nämner i själva larmet är att barnet bland annat har blivit skadat i benet. Men jag får inga indikationer på att det skulle vara jätteilla, säger Kim Hild, presstalesperson på Skånepolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL