Svalöv

Nya och nygamla namn in på nya uppdrag

Linn Alenius (FI).
Artikel Svalöv En hel rad nya namn har valts in olika nämnder och styrelser.Så skedde på senaste mötet med kommunfullmäktige före jul.

Beprövade namn byter också uppgifter och här handlar det bland annat om att Torbjörn Ekelund (L) ger sig in på nya jaktmarker och ska sitta som ledamot i vård och omsorgsnämnden.

Vänsterpartiets Ann-Carolin Hansson hoppar av som ersättare i kommunfullmäktige och här ska partiet få fram ett nytt namn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kvinna svårt skadad i kohage

Andra kor och kalvar i en beteshage. Arkivbild.
Andra kor och kalvar i en beteshage. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson / TT
Inrikes
Inrikes

Två kvinnor har skadats i en kohage nära Kinnekulle, skriver Skövde Nyheter. De ska ha blivit attackerade av en ko.

Båda kvinnorna är förda till sjukhus. En av dem har allvarliga skador.

– Exakt hur det har gått till har vi ingen uppfattning om just nu, säger Henrik Carlsson, inre befäl på räddningstjänsten i Skara och Götene, till Skövde Nyheter.

– Det har befunnit sig i kohagen och sen var den en ko som, om man nu kan säga så, gick till attack, säger Henrik Carlsson.

SOS Alarm fick larm om händelsen vid 14.30-tiden.

Den svårast skadade kvinnan är i 70-årsåldern.

Utrikes

Spanien spekulerar om ex-kungens tillflyktsort

Enligt flera spanska medier planerar Juan Carlos att bosätta sig i Dominikanska republiken. Arkivbild.
Enligt flera spanska medier planerar Juan Carlos att bosätta sig i Dominikanska republiken. Arkivbild.
Foto: Esteban Felix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanska medier spekulerade under tisdagen om att den skandalomsusade före detta kungen Juan Carlos har tagit sin tillflykt till Dominikanska republiken. Det spanska hovet vägrar kommentera uppgifterna.

82-åringen, som utreds för korruption, avslöjade på måndagen i ett meddelande på hovets hemsida att han har beslutat att lämna Spanien i syfte att hjälpa sin son, kung Felipe VI, att "utföra sina plikter".

Meddelandet avslöjade inte var Juan Carlos hade tänkt ta vägen, eller när han hade tänkt lämna landet. Dagstidningen ABC rapporterade dock under tisdagen att han hade flugit till Dominikanska republiken via Portugal.

Även tidningarna La Vanguardia och El Mundo uppger att han planerar att uppehålla sig i det karibiska landet med vänner, men onlinetidningen El Confidencial hävdar i stället att ex-monarken ska bo i Portugal, där han tillbringade en del av sin ungdom.

Exilbeskedet har mötts av kritik i det politiskt instabila Spanien, där bland annat vänsterpartiet Podemos ledare Pablo Iglesias kallat Juan Carlos "flykt" ovärdig ett före detta statsöverhuvud.

Men landets premiärminister Pedro Sánchez, ledare för socialistpartiet PSOE, säger att han respekterar kungahusets beslut att stötta Juan Carlos sorti från Spanien. Beslutet passar "en robust demokrati", uppger Sánchez.

Bakom Juan Carlos exil ligger turerna kring den före detta kungens påstådda skattefiffel, som har lett till att Spaniens högsta domstol inlett en utredning om misstänkt skattefusk och pengatvätt.

Anklagelserna har slagit hårt mot landets monarkistiska statsskick. Färska opinionsundersökningar visar att det spanska kungahusets popularitet har sjunkit drastiskt de senaste åren.

FAKTA

Fakta: Juan Carlos I

Juan Carlos föddes 5 januari 1938 i exil i Rom, där hans familj sökt skydd sedan en spansk republik utropats i april 1931. Hans hustru, prinsessan Sofia av Grekland, tillhör också en landsflyktig kungafamilj.

Till Spanien kom Juan Carlos i tioårsåldern och utsågs 1969 till tronföljare av general Franco. Han utropades till kung efter Francos död 1975.

Som statsöverhuvud utan formell makt hjälpte Juan Carlos till att avveckla diktaturen och lotsa landet fram till fria val 1977.

Juan Carlos höll sig officiellt utanför politiken och agerade i stället garant för den gryende demokratin i Spanien, vilket snabbt gjorde honom populär bland folket.

Eldprovet kom vid ett kuppförsök 1981, där hans resoluta agerande bidrog till att kuppen misslyckades. En av historierna som berättas om den dagen är att Juan Carlos kallade till sig sin son och tronföljare, den då 13-årige Felipe, och sade till honom: "Se vad du har att göra när du blir kung".

Juan Carlos abdikerade 2014 och lämnade då över tronen till sonen Felipe VI.

Kävlinge

Värmepumpar för 327 000 stals

Kävlinge
Kävlinge/Lödde Under kort tid har tre värmepumpar till ett värde av 327 000 kronor stulits.

Någon gång mellan den 31 juli och 3 augusti stals två värmepumpar på Kontorsvägen på Center Syd i Löddeköpinge. Enligt polisanmälan var de tillsammans värda 140 000 kronor.

Ytterligare en stöld av värmepump har inkommit till Kävlingepolisen. Det rör sig om ett hyreshus på Kansligatan där någon under måndagen, mellan klockan 10 och 19, tog en värmepump värd 187 000 kronor.

Kultur och nöje

De gör huvudrollerna i nya "Eva och Adam"

Filmens regissör Caroline Cowan, manusförfattarna Johan Unenge och Måns Gahrton samt producent Francy Suntinger. Pressbild.
Filmens regissör Caroline Cowan, manusförfattarna Johan Unenge och Måns Gahrton samt producent Francy Suntinger. Pressbild.
Foto: Johan Bergmark
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelarna Sonja Holm och Olle Cardell spelar huvudrollerna i den nya långfilmen "Eva och Adam – att vara eller inte vara ihop", som just nu spelas in i Göteborg.

Adams bästa vän Alexander spelas i sin tur av Lukas Wetterberg och Evas bästa kompis Annika av Stella Klintberg. Övriga skådespelare som medverkar i filmen är bland andra Liv Mjönes, Ulla Skoog och Jonatan Rodriguez.

Måns Gahrton och Johan Unenges serie "Eva och Adam", med Ellen Fjæstad och Carl-Robert Holmer-Kårell i huvudrollerna, gjorde succé när den sändes i SVT 1999–2000 och följdes 2001 upp med filmen "Eva och Adam – fyra födelsedagar och ett fiasko".

Duon har skrivit manus till den kommande långfilmen och Caroline Cowan regisserar.

"Vi vill göra 2000-talets hittills mest hjärtknipande och träffsäkra romantiska komedi för unga, på tröskeln till puberteten. Vi vill göra det med ett tilltal som skapar igenkänning långt utöver målgruppen så det blir en riktigt bred familjefilm där det finns något för alla att älska", säger Måns Gahrton i ett pressmeddelande.

Inrikes

Positiv virustrend håller i sig i Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
Inrikes
Inrikes Den positiva trenden i Sverige håller i sig, trots ett mörkt omvärldsläge. Det senaste dygnet har tre nya dödsfall i covid-19 rapporterats. För intensivvården innebär det fortsatt andrum.
– Sedan flera veckor tillbaka är vi nere på enstaka inläggningar på iva, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt har 81 181 personer bekräftats smittade i Sverige, varav 5 747 avlidit, enligt Folkhälsomyndigheten.

Just nu vårdas 38 covid-patienter i respirator, men utvecklingen för Sverige gällande antalet patienter som läggs in är fortsatt positiv, säger Anders Tegnell på tisdagens pressträff.

– Sedan flera veckor tillbaka är vi nere på enstaka inläggningar på iva.

I nuläget görs vissa dagar inga nya inläggningar alls.

Ökning tidigare än trott

Den positiva utvecklingen i Sverige kontrasterar mot den på många håll mörka utvecklingen i delar av världen. Den globala kurvan pekar fortsatt uppåt.

– Tyvärr har vi lite samma trend i Europa även om det är på en annan nivå, säger Tegnell och nämner Tyskland, Nederländerna och Danmark som länder som börjar få fler fall.

Den här utvecklingen var väntad men har kommit tidigare än väntat, säger han.

– De flesta av oss hade nog trott att vi skulle se en ökning under hösten när vi börjar träffas mer, vädret blir sämre och vi är mer inomhus. Nu har den ökningen kommit betydligt tidigare i många länder och verkar vara mer kopplat till att de släppt på sina restriktioner, säger Anders Tegnell, och tillägger:

– För Sverige är det en lärdom om att hålla i och inte släppa för mycket på olika restriktioner.

"Kan finnas åtgärder"

Debatten om folksamlingar vid offentliga sammankomster har varit på tapeten, inte minst senaste dagarna. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) har meddelat att ett besked om vad som gäller för just begränsningarna för publiken kommer att komma från regeringen inom några veckor.

Enligt Anders Tegnell har regeringen inte rådfrågat Folkhälsohyndigheten i frågan ännu.

– Nej, vi har ingen sådan diskussion just nu, utan det är i första hand regeringskansliet som får stämma av det här och sedan kommer vi säkert in i diskussionen så småningom, säger Tegnell.

TT: Vilken är er ståndpunkt i nuläget?

– Jag tror det är väldigt viktigt att man ligger kvar vid en ganska låg nivå på antal som kan delta vid olika event och eftersom alla event hamnar under samma lagstiftning så är det nog den här nivån som bör ligga kvar ett tag tills vi ser lite bättre utvecklingen under hösten.

Samtidigt öppnar han för att det kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i sådana miljöer.

– Jag tror säkert att det ur smittskyddssynpunkt kan finnas åtgärder för att minska smittspridningen i lite större sammanhang, om det finns ett regelverk för det.

Koppling till immunitet

På frågan om vilken typ av siffror man väntar på för att ge besked om hur vi ska leva framöver och när samhället kan återgå till det normala säger Tegnell att det inte finns några enkla mätpunkter.

– Det här är en sjukdom som vi kommer behöva ha omkring oss under en lång tid. Det som kan förändra det är vaccin. Att tro att vi är säkra för att vi har haft få fall under två veckor är en farlig illusion.

Tillfrågad av Financial Times om huruvida immunitet kan ha att göra med det faktum att Sverige till skillnad från större delen av Europa ser ett minskat antal nya fall svarar Tegnell:

– Vi tror att det finns ett samband mellan immunitet och en minskad spridning i samhället.

Den positiva trenden i Sverige håller i sig, trots ett mörkt omvärldsläge, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff. Till höger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid MSB.
Den positiva trenden i Sverige håller i sig, trots ett mörkt omvärldsläge, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten på tisdagens pressträff. Till höger Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid MSB.
Foto: Naina Hel n Jåma/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Utrikes

Energidepartementet stormat i krisens Libanon

Beirutförorten Ouzai i mörker. Arkivbild.
Beirutförorten Ouzai i mörker. Arkivbild.
Foto: Grace Kassab/AP/TT
Utrikes
Utrikes Libanesiska demonstranter har drabbat samman med säkerhetsstyrkor i Beirut efter upprepade strömavbrott i staden.
I sommar har vissa områden varit utan ström i 20 timmar om dygnet.

Demonstranterna lyckades ta sig igenom ett taggtrådsstängsel framför Libanons energidepartement innan de möttes av säkerhetsstyrkor försedda med batonger. Men folkmassan ger sig inte, utan har lovat att blockera entrén till departementet under 24 timmar.

– Din fortsatta närvaro kommer att kasta ned Libanon i totalt mörker, säger en demonstrant som riktar sig direkt till energiminister Raymond Ghajar, som gruppen med demonstranter uppmanar att avgå.

Sedan början av sommaren har vissa områden plågats av strömavbrott i upp till 20 timmar om dagen. I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos. Sedan dess har pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden, och galopperande inflation och en fallande valuta har kastat in nästan halva Libanons befolkning i fattigdom.

En stor del av landets budget går dock fortfarande till energisektorn, vilket har spätt på befolkningens ökande missnöje med strömavbrotten.

– Vi har samlats framför energidepartementet eftersom det är det främsta korruptionsnästet, säger en demonstrant.

Premiärminister Hassan Diab varnade nyligen för akut livsmedelsbrist i samband med stegrande priser och ökad smittspridning av covid-19 i landet.

FAKTA

Fakta: Månader av protester

Sedan oktober 2019 har Libanon skakats av protester mot regeringen och de ekonomiska svårigheterna.

Startskottet kom den 17 oktober då den dåvarande regeringen aviserade nya besparingar och att man ville införa en skatt på samtal som sker via meddelandeappar. Spontana protester utbröt. Regeringen drog snabbt tillbaka skatteförslaget, men demonstrationerna växte och kom att gälla också allmänna levnadsförhållanden, den omfattande korruptionen och religiösa motsättningar.

Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna.

Den 19 december tillkännagav president Michel Aoun att den relativa doldisen Hassan Diab skulle bli ny premiärminister. Han backas av den inflytelserika och Iranstödda shiarörelsen Hizbollah, vars allierade har stöd i parlamentet.

I januari 2020 eskalerade protesterna och många skadades i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter. Den 21 januari tillkännagav Hassan Diab sin nya regering.

Den 17 april deltog hundratals människor i en protest i Tripoli som markerade att det gått ett halvår sedan starten på demonstrationerna. 27–28 april blev protesterna i staden särskilt våldsamma och en demonstrant dog.

Den 30 april godkände regeringen en ekonomisk räddningsplan.

Lund

Många ville se skivaffär i miniatyr

Anonymouse skivaffär Ricotta på Nygatan
Foto: Joakim Stierna
Lund
lund På tisdagsförmiddagen var det en folksamling på Nygatan i närheten av entrén till Stadsparken. Många hade kommit för att se det senaste av miniatyrmakarna Anonymouse senaste verk - en skivaffär infälld i en källarglugg.

– Jag tycker det här är fantastiskt. Jag har alltid fascinerats av miniatyrer. Jag pysslade mycket med barnen när de var små. Ja, det gör vi fortfarande i familjen, säger Simone Höckner, som var på plats med dottern Nicole Höckner och barnbarnet Nathalie.

Hon studerade den lilla lilla skivaffären noga. Hon älskar miniatyrerna och har tidigare tittat både på Apoteket Cikadan som finns på Winstrupsgatan sedan tidigare i somras och en tidigare miniatyr i Malmö.

Av de tre hon sett gillar Nathalie Höckner Apoteket Cikadan mest. Särskilt plåstren i affären imponerade på henne.

Familjen Höckner är imponerad av de hemliga konstnärerna bakom Anonymouse.

– De är svenskar men miniatyrerna kan dyka upp var som helst i världen, säger Simone Höckner.

Skivaffären, som fått namnet Ricotta Records, kom till Nygatan någon gång under måndagskvällen. I skyltfönstret finns många små, små skivor, bland annat Veronica Formaggios Katten också. Andra skivor är Mus Li och Destiny’s Cheese.

På det sociala mediet Instagram skiver Anonymouse: ”Hej musikälskare! Vi fortsätter vår vistelse i Lund genom att öppna en skivaffär. Kom in och spisa jazz med de andra jazzmössen, smyglyssna på veronica formaggios nya, eller köp en minidisc. Vi vill även passa å och tacka lunds kommun för inbjudan och tiltron till små-småföretagare.”

Källargluggen på Nygatan passar perfekt för miniatyren.
Foto: Joakim Stierna
I skyltfönstret finns små, små plattor med autentiska skivomslag.
Foto: Joakim Stierna
Familjen Höckner gillade Anonymouse skivaffär på Nygatan.
Foto: Joakim Stierna
Nathalie Höckner och mamma Nicole Höckner studerade minitatyren noga.
Foto: Joakim Stierna
Anonymouse andra skapelse, Apoteket Cikadan, finns fortfarande kvar på Winstrupsgatan.
Foto: Joakim Stierna

Debatt

Regeringens bredbandspolitik splittrar stad och land

En man rullar ut fiber för installation.
Installation av fiber för bredband.
Foto: Helena Landstedt/TT
Debatt
Debatt I Skåne är åtta av 10 hushåll anslutna till fibernät. Trots det saknar sex av 10 av landsbygdsborna i länet en anslutning. Regeringens kraftlösa bredbandspolitik splittrar stad och landsbygd på ett oroväckande sätt.

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Situationen ser inte ut att förbättras framöver. Statistik som nyligen presenterades av ansvarig myndighet, Post- och telestyrelsen, visar att takten i bredbandsutbyggnaden fortsätter att bromsa. Under förra året flaggade därför myndigheten för att det nationella bredbandsmålet, som lovar snabbt bredband till alla senast 2025, är i farozonen.

Vi som undertecknar den här debattartikeln representerar invånare, företagare och bredbandsaktörer. Våra medlemmar är beroende av att Skåne och resten av Sverige ges möjlighet till en snabb bredbandsuppkoppling. Detta har blivit extra tydligt under de senaste månaderna där rådande pandemi snabbt tvingat offentlig sektor, företag och allmänhet att ställa om sig till en ny vardag. Vi har dragit nya lärdomar och blivit bättre än någonsin på att nyttja digitaliseringens möjligheter. Men för många har lärdomen i stället handlat om hur påtagligt det digitala utanförskapet är för alla som saknar en tillräcklig bredbandsuppkoppling.

Frågan brådskar och vi upplever en oroväckande tystnad och brist på handlingskraft i bredbandsfrågan från regeringens sida. Vi har därför startat Bredbandsuppropet i syfte att skapa ökad förståelse för behovet att fiberutbyggnaden också når landsbygden och sluter det digitala gapet mellan stad och land. Att tro att landsbygdens behov av att nyttja digitaliseringens möjligheter skiljer sig åt från stadens är fel. Digitaliseringen kan istället hjälpa till att kompensera för långa avstånd och avlägsna marknader.

Den avstannade fiberutbyggnaden får också konsekvenser för framtidens mobilnät. En förutsättning för den 5G-utbyggnad, som just nu befinner sig i startgroparna, är just ett väl utbyggt fibernät – även på landsbygden. Med andra ord innebär avsaknaden av fiber att nästa generations mobillösningar, som väntas medföra en mängd möjligheter för framförallt näringslivet, inte blir tillgänglig för företag utanför tätorterna alternativt att de får avsevärt sämre prestanda.

Även civilsamhället påverkas negativt av avsaknaden av fiberbredband. I takt med att en bredbandsuppkoppling blir en nödvändighet både för att studera eller arbeta så riskerar områden som inte är anslutna att få allt svårare att behålla och locka till sig nya invånare. Om regeringen står fast vid sitt bredbandsmål krävs skyndsamma beslut. Därför efterfrågar vi:

• Ytterligare stödmedel

• Likvärdig uppkoppling på landsbygd som i tätort

• Rättvist regelverk vid utdelning av stödmedel

• Enklare tillståndsgivning

• Regelverk som möjliggör effektiv utbyggnad

Sverige har råd att säkerställa likvärdig tillgång till bredband. Efterfrågan och behovet finns. Nu vill vi se höjda röster och kraftfulla åtgärder.

Thomas S Nilsson, ledare, Byanätsforum

Magnus Engelbäck, regionchef, Företagarna Syd

Connie Asterman, ordförande, Hela Sverige ska leva Skåne

Anders Rolfsson, ledamot regionstyrelsen, LRF Skåne

Mikael Ek, vd, Svenska Stadsnätsföreningen

NÄSTA ARTIKEL