Hundraåring lurad av falska poliser

Malmö Bedrägerierna mot mycket gamla kvinnor som blir kontaktade av falska poliser fortsätter. På lördagen blev en kvinna i hundraårsåldern och två som är i 95-årsåldern lurade att lämna ifrån sig värdesaker efter samtal från personer som uppgav sig från att komma från polisen.
– Vi vill fortsätta att vädja om att vi måste tala med våra släktingar och grannar om att det som pågår, säger Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.

Lördag eftermiddag fram till sen kväll var äldrebedragarna väldigt aktiva. Från 16-tiden fram till midnatt blev fler än tio kvinnor runt om i Malmö, i stort sett alla 95 år eller äldre, uppringda av personer som uppgav sig för att vara poliser. I flertalet av fallen bor kvinnorna i de västra delarna av staden, Slottsstaden och Limhamn, men också Mobilia och vid Caroli.
– Det följer samma mönster som tidigare. Tyvärr har vi inte sett slutet på vågen. Vi har inga gripanden i Malmö, men vi har personal som enbart arbetar med detta, säger Nils Norling.
Tre kvinnor, varav två är i hundraårsåldern och den tredje runt 95 år, lyckades falska poliserna förmå att lämna över värdesaker. Nils Norling vill i nuläget inte gå in på vad stulits och hur mycket.
– Men det rör sig om saker som inte tar så mycket plats, som smycken och plånböcker.
De drabbade bor i Slottsstaden, Ärtholmen och på Caroli. Tillvägagångssättet är likartat. De falska poliserna ringer och säger att det förekommit inbrott i området. För att också den uppringda ska drabbas så ombeds de att lägga sina värdesaker i en påse och lägga den utanför dörren så att ”polisen” kan komma och hämta dem.
– De som ringer är väldigt vältaliga, säger Nils Norling.
En fjärde kvinna kan också ha varit nära att drabbas. Kvinnan, som är i 95-årsåldern och bosatt på Ribersborg, hade hemtjänsten på besök i lördags kväll när det knackade på dörren. Hemtjänstpersonalen öppnade. Utanför stod en man som inte kunde förklara varför han var där, utan gick därifrån.
– De kan ha avstyrt en stöld. Hemtjänsten är nyckelpersoner i det här, både att avstyra och att tala med de äldre, säger Nils Norling.
Sedan bedrägerierna startade före jul har långt över hundra gamla personer blivit uppringda av personer som utgett sig för att vara poliser. Samtidigt finns det gamla som blivit uppringda av falska mäklare, bankpersonal eller liknande. Under helgen anmäldes sju sådana fall. Här handlar det ofta om att få de äldre att lämna ifrån sig bankid eller kortkoder.
Polisen har i nuläget inga misstänkta för bedrägerierna.
– Vi försöker kartlägga detta, se mönster med platser, tider och signalement på både personer och eventuella fordon. Vi har personal som vi kan styra om till ett speciellt område om vi får uppgifter att något händer. Vi har också Rimfrost igång, vilket är en jättefördel. Vi kollar också på personer som begått liknande brott tidigare, och på liknande äldre ärenden, säger Nils Norling.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...