Lund

Erkänner mordförsök på Lund C

En 33-årig man har erkänt att han knuffat en 72-årig kvinna framför ett godståg på Lund C den 2 december förra året. Foto: Johan Nilsson / TT
Lund
Lund Den 72-åriga kvinnan puttades först mot spåret på Lund C, men föll på perrongen. Då lyftes hon upp och knuffades ner på järnvägsspåret framför ett godståg.En 33-årig man har erkänt och åtalas nu för försök till mord.

Den 72-åriga kvinnan fick enligt stämningsansökan omfattande och delvis livshotande skador i framför allt huvudet, halsryggen och armarna.

Det var den 2 december som 33-åringen av oklar anledning kastade kvinnan framför det framrusande godståget.

Förutom den misstänkte gärningsmannen, som alltså erkänt handlingarna, har fem vittnen som alla har iakttagelser hörts i fallet.

Mannen greps på platsen för brottet.

Händelsen har fastnat på övervakningsfilm och presenteras av åklagaren som ytterligare bevisning tillsammans med en biljett och rättsintyg som ska bevisa kvinnans skador.

Till en början var det okänt var den misstänkte mannen hörde hemma,Senare har det framkommit att det handlar om en norrman som av oklar anledning vistats i Lund.

Inför åtalet har 33-åringen genomgått en sinnesundersökning.

Lund

Rånad på kod och kort under knivhot

Lund
LUND En man i 50-årsåldern rånades på mobil, bankkort och kod när han skulle ta ut pengar i en bankomat.

Mannen stod vid en bankomat på Vårfrugatan i Lund på torsdagskvällen någon gång mellan klockan 18 och 20.

Fyra män kom fram till honom och ska, enligt polisanmälan, ha hotat honom med en kniv.

Männen tilltvingade sig mannens mobil, hans bankkort och även koden till detta. Den hotade mannen gav dem det de ville ha och sprang sedan därifrån.

Lund

Blev sparkad av avvisad gäst

Lund
LUND Tre män blev avvisade från en hamburgerrestaurang i Lund för att de hade alkohol med sig in. När de tvingades gå sparkade en av dem den restauranganställde i ryggen.

Det var på torsdagskvällen som tre män kom in på Max hamburgerrestaurang i Lund.

Personal i restaurangen upptäckte att de hade alkohol med sig in vilket är förbjudet. De fick tillsägelse att gå därifrån men brydde sig inte om detta. När då en ansvarig på restaurangen avvisade dem blev de sura och när mannen vände sig om sparkade en av männen honom i ryggen. Därefter sprang de tre männen därifrån. Händelsen är polisanmäld och polisen ska kontrollera de övervakningsbilder som finns.

Malmö

Tivoli skjuter upp säsongsöppning

Malmö
Lund
Köpenhamn Tivoli i Köpenhamn skulle haft sin säsongsöppning den 2 april. Nu skjuter de upp öppningen.

Den 2 april skulle nöjesfältet ha öppnat för besökare. Senare försköts öppningen till den 16 april och nu förlängs den ytterligare till den 1 maj, skriver Tivoli i ett pressmedelande.

Senareläggningen sker som en konsekvens av det förbud mot stora församlingar med anledning av covid-19.

Samtidigt meddelar Tivolit att de förlänger säsongen fram till den 4 oktober.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Lund

Köp av golfklubben gick i stöpet

Bilden visar Romeleåsens golfklubbs byggnad.
Golfklubbens medlemmar röstade nej till Elisefarms nedbantade bud.
Fotograf: Romeleåsens golfklubb
Lund
LUND När Elisefarm sänkte sitt bud för köp av Romeleåsens golfklubb sade en majoritet av medlemmarna stopp. Vid en sluten omröstning röstade man nej till det avtal som lagts fram.
Nu måste en ny köpare till golfklubben hittas och hela processen göras om.

Det är inte minst coronavirusets spridning och påverkan på samhället som satt käppar i hjulet för försäljningen av golfklubben.

- Elisefarm drabbas också av coronans följdverkningar och det är en orsak till att man sänkte sitt bud ganska mycket, säger golfklubbens intendent, Stefan Nilsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Tekniken tar läkaren till patienten

Teamet från vårdbolaget Capio ser möjliga tillämpningar för tekniken i framtiden.
Fotograf: Joakim Stierna
Lund
VEBERÖD Med hjälp av ny teknik kan en specialistläkare göra ett virtuellt besök hos en äldre patient på landsbygden, som på så sätt slipper smittorisk och långa restider. Det nya systemet testades på torsdagen hemma hos byentreprenören Jan Malmgren i Veberöd.

- Vår idé är att få ut specialistläkare till landsbygden. En läkare kan sitta var som helst vid en skärm och se och höra vad en sjuksköterska på plats upplever, säger Jan Malmgren.

Läkarna Alex Jaranka och Lidija Jörgensen fick prova den nya tekniken hemma his Jan Malmgren. Fotograf: Joakim Stierna
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Kvinna körde på sig själv med sin egna bil

Lund
Lund Under torsdagseftermiddagen larmades SOS Alarm om en olycka vid Östra Odarslöv utanför Lund.

En kvinna ska enligt räddningstjänsten ha fastnat med benet under sin egna bil.

– På något vis har bilen kommit i rullning och hon har fastnat under med benet, säger Gustaf Sandell, inre befäl räddningstjänsten Syd.

Tre enheter från räddningstjänsten och ambulans larmades strax efter klockan 14.00 till Östra Odarslöv utanför Lund.

Räddningstjänsten fick med hjälp av lyftkuddar upp bilen och loss kvinnan.

– Kvinnan är loss och ambulans är på plats, men om hon blir förd till sjukhuset vet jag inte i nuläget, säger Gustaf Sandell, inre befäl räddningstjänsten Syd.

Lund

Fastkilad buss under bro påverkar tågtrafiken

Regionbussen som kilats fast under bron transporteras därifrån efter en lyckad insats från räddningstjänstens sida.
Fotograf: Privat
Lund
Lund En buss kilades fast under järnvägsbron på Svanegatan, nära centralstationen i Lund, på torsdagseftermiddagen. Till följd ställdes tåg mellan Lund och Malmö in.

Strax efter 13 30 fick SOS Alarm in samtal gällande en olycka med en buss inblandad i centrala Lund.

– Där har vi ett stycke gul buss som kilat fast sig under järnvägsbron på Svanegatan, berättar Torbjörn Krokström, inre befäl räddningstjänsten Syd.

Arbetet med att få loss bussen igen tog cirka en halvtimme.

– Vi var oroliga för gasflaskorna som sitter på bussens tak. Representanter från bussbolaget fick komma och assistera våra styrkor där för att komma på ett sätt att få loss bussen utan att det blev något läckage, säger Torbjörn Krokström.

Operationen lyckades och bussen kunde köra vidare från platsen, utan att någon gas läckte ut.

Under tiden som arbetet pågick försenades tågtrafiken över järnvägsbron, sträckan mellan Lund och Malmö.

Ersättningsbussar har satts in på sträckan. För mer information om din resa kontakta respektive tågoperatör.

Lund

Viva håller flaggan högt

Per Högberg är inte orolig för att det ska komma för många på konserterna.
Fotograf: Lana Högberg
Lund
Lund Den som vill ha livemusik kan fortfarande besöka restaurang Viva. Restaurangen fortsätter att spela musik live för gästerna.
PREMIUM

– Jag vill hålla flaggan högt. De som vill, vågar, orkar och kan får lite blues i dessa dåliga tider, säger Per Högberg som driver restaurang Viva.

Under fredagskvällen blir det after work och bandet Karma Blue ska spela. Det är ingen risk för att det blir för många personer i publiken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL