Foto: Andreas Hillergren / TT

Den lille havfruen har vandaliserats

Köpenhamn Ett av Köpenhamns mest kända landmärken har vandaliserats under natten till måndagen.

På statyn av den lilla sjöjungfrun står det nu med stora röda bokstäver ”Free Hong Kong”, rapporterar bland andra BT.
– Okända gärningsmän har under nattens lopp skrivit grafitti på stenen som havfrun sitter på, säger  Jesper Frandsen, vaktchef vid Köpenhamnspolisen till tidningen.

Polisen ryckte ut till platsen vid sextiden på måndagsmorgonen och har genomsökt platsen med hundar och säkrat spår, bland annat från den färg som använts. Grafittin blev inte gammal och det var sannolikt inte många som hann se den. Redan kvart över nio hade klottersanerare avlägsnat texten med hjälp av varmt vatten och en högtrycksspruta.

Edvard Eriksens staty Den lille havfrue har stått på sin plats sedan 1913 De senaste 60 åren har den dock levt ett hårt liv.
– Det är inte första gången hon har vandaliserats, nej, även om det var två och ett halvt år sedan sist, säger klottersaneraren Flemming Kruse till Danmarks Radio.

Den lille havfrue vandaliserades för första, men långt ifrån sista, gången 1961 då någon målade hennes hårt rött och försåg henne med ditmålade underkläder.

Och värre skulle det bli. Hennes huvud har sågats av två gånger, 1964 och 1998 (plus ett tredje, misslyckat, försök 1990), hennes ena arm sågades av 1984 och 2003 sprängdes hon loss från sin sockel och fick fiskas upp från havsbottnen. För att bara nämna några av de incidenter hon utsatts för.

Men hon har också fått vara ute och resa. 2010 besökte hon under åtta månader världsutställningen i Shanghai, anmärkningsvärt nog med tanke på vad som nu målats på hennes sockel.

 

Dagens fråga

Tror du på ett liv efter detta?

Loading ... Loading ...