Danmark är mycket illa ute i EM efter att bara ha klarat oavgjort mot Ungern i Malmö arena. Foto: Andreas Hillergren/TT

Danmark nära att åka ur EM

handboll Danmark är mycket illa ute i EM-handbollen efter ännu en oväntat blek insats mot Ungern i Malmö. Efter oavgjort, 24-24, har Ungern avancemanget i egna händer.

En arena full med danskar hjälpte inte. Det danska stjärnlaget lyckades inte vinna sin andra EM-match heller. Efter förlusten mot Island i EM-premiären blev det bara en poäng mot Ungern i den sena måndagsmatchen i gruppen.
– Vi levererade inte som vi ska. i stort sett alla gjorde fel och det kostade segern i dag, sa Magnus Bramming till danska TV2.
Då var han ändå själv en av få som fick godkänt betyg av de danska experterna.

Ungern tog tidigt kommandot i matchen och i den första halvleken var det i princip bara storspel från målvakten Niclas Landin som höll de rödvita kvar i matchen. Det danska anfallsspelet var blekt samtidigt som motståndarnas försvarsspel var riktigt effektivt och när chanserna väl kom sköts det över eller utanför.
Som mest ledde Ungern med tre mål, men till slut stannade halvtidsresultatet vid 11-13.
Den andra halvleken började dock illa, när Ungern genast gjorde mål och tog en tremålsledning igen.
Niclas Landin fortsatte dock att storspela och var med några minuter kvar av matchen uppe i 45 procent räddade skott. Det gav hans utespelare chansen att skapa spänning igen – och kvittera den ungerska ledningen ett par gånger.

Med nio minuter kvar hade emellertid Ungern en ny tvåmålsledning och dessutom chansen att göra 24-21 på straff. Men inhoppande målvakten Jannick Green räddade.
Det utvecklade sig till en veritabel rysare i slutminuterna. Danmark lyckades kvittera och hade chansen att avgöra i slutsekunderna men symptomatiskt nog missade världsstjärnan Mikkel Hansen, som bara mäktade med ett enda spelmål på 60 minuter.
Därmed slutade matchen 24-24.
Resultatet innebär att Danmark visserligen fortfarande lever i turneringen, men måste vinna mot Ryssland i den sista gruppspelsmatchen samtidigt som Ungern förlorar mot Island.

För Ungern räcker det med ett poäng mot island, då spelar det ingen roll om Danmark vinner eller inte.
Danmarks förbundskapten medgav att det danska lagets prestation kan ha påverkats av risken att förlora och åka ur:
– Det tycker jag att man kunde se. Det var matchens betydelse och det var mycket nervöst, sa Nicolaj Jacobsen till danska TV2.
Han fick själv ett av de lägsta betygen i danska BT, en trea på en tiogradig skala.

Sportresultat

Sport i dag