Foto: Clas Hall
Foto: Clas Hall
Foto: Clas Hall
Foto: Clas Hall

1 500 följde MFF:s premiärträning

FOTBOLL Malmö FF:s nye tränare Jon Dahl Tomasson fick en rivstart på sitt nya uppdrag.
– Det syns verkligen hur mycket fotbollen betyder för den här stan, säger dansken efter att ha genomfört premiärträningen på Malmö IP.

Drygt 1 500 nyfikna supportrar dök upp i den råkalla och fuktiga måndagskvällen. Fyrverkerier och bengaler lyste upp i mörkret.
– Jag har varit på Stadion många gånger genom åren, och sett Malmös supportrar skapa en god stämning, ler Jon Dahl Tomasson.
På måndagen inledde han arbetet på Stadion med fystester och snack med många av spelarna.
– Vi är 25 spelare just nu, och det är kanske någon för mycket. Men samtidigt ska alla få chansen att visa upp sig för sin nye tränare, förklarar dansken.
– Vi har en lång säsong framför oss, så det gäller att ha alla spelare hela och friska över en lång tid.

Om bara fem veckor väntar sextondelsfinalen i Europa League mot tyska Wolfsburg. Tiden dit är knapp för laget att komma i form.
– Men det var samma läge förra året mot Chelsea, och det lärde sig klubben något av, hoppas Tomasson.
Det är mycket som snabbt ska falla på plats i MFF.
På måndagen blev den förste av de nya assisterande tränarna klar. Den 58-årige Remy Reijnierse fanns redan på plats under träningspasset på Malmö IP.

Reijnierse har tidigare varit akademichef i PSV Eindhoven och andretränare i Sheffield Wednesday och Stuttgart bland mycket annat i en lång karriär.
– Vi stötte på varandra under min tid i Holland, och har samma syn på hur fotboll ska spelas. Det handlar mycket om bollägande och att styra spelet, förklarar Jon Dahl Tomasson sitt val.
Någon ny lagkapten efter Markus Rosenberg kunde han däremot inte bjuda på.

Det kommer säkert att utkristallisera sig under det kommande träningslägret i spanska Marbella dit Di Blåe beger sig den 27:e januari för att inleda förberedelserna inför dubbelmötet med Wolfsburg och även svenska cupen, som är viktig för MFF. Klubbens senaste seger där kom för så länge sedan som 1989.
Ett varmt välkomnande på årets första träning fick hemvändaren Isaac Kiese Thelin. Anfallaren som gjorde jätte- succé 2014, när MFF firade stora triumfer både i Sverige och Europa.
– Kul att vara igång, det är det här som man har längtat efter, säger Thelin.
– Det mesta är sig likt sedan jag var här senast med den skillnaden att allting är lite bättre än då.
Bara Guillermo Molins och Erdal Rakip är kvar i den himmelsblåa truppen sedan han var här senast.
Proffsåren i Belgien, Tyskland och Frankrike har varit upp och ned. Men Isaac Kiese Thelin vill inte ha dem ogjorda även om han aldrig lyckades i Anderlecht.
– Jag fick ingen ärlig chans i Belgien, men har skaffat mig viktig erfarenhet och även blivit mentalt starkare. När jag var här förra gången sprang jag mer fotboll, nu tänker jag mer när jag spelar, tycker han om vad proffs-åren gett honom.
När han till slut bestämde sig för att flytta hem, så var MFF ett givet val.
– Jag hade inte gått till någon annan klubb i Sverige. Nu är det full fokus på MFF, och skulle jag lyckas komma med till EM, så hade det varit en bonus, påpekar han.

Sportresultat

Sport i dag