Mobilt

Välj dina lokala nyheter i mobilen

Artikel Mobilt Eslöv, Sjöbo eller sport?Nu kan du välja vilka av Skånskans nyheter du vill ha pushnotiser om i mobilen.

Skånska Dagbladet bevakar ett stort område i Skåne, men kanske är det främst nyheter inom vissa områden eller orter som du vill få reda på snabbt.

I Skånskans mobilapp kan du lätt välja vilka notiser du vill ha.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Affärsliv

Rusch efter cykelorientering i sommar

Zacarias och Leopold samt pappa Robert Wilson var på plats för att uppmärksamma Cykelns dag på Stortorget. Familjen äger ingen bil. De flesta resor sker med den eldrivna lådcykeln.
Fotograf: Joakim Stierna
Affärsliv
lund På onsdagen firades Cykelns dag på Stortorget. De yngsta är i fokus detta år. Kommunen vill bryta den nedåtgående trenden med att unga cyklar allt mindre. Lunds orienteringsklubb hänger på och släppte en barnversion av Lundarundan.
Astrid Bachs och Helena Runesson från tekniska förvaltningen marknadsförde cykelns fördelar.
Fotograf: Joakim Stierna
Astrid Bachs och Helena Runesson delade ut kartan och gåtorna för Lundarundan, samt barnversionen av den samma.
Fotograf: Joakim Stierna
Olof Ståhl och Tesho Hedberg från Lunds orineteringsklubb berättade att de haft mer tid att marknadsföra Lundarundan i år eftersom tävlingar och evenemang, som annars brukar ta deras tid, är inställda.
Fotograf: Joakim Stierna
Olof Ståhl och Tesho Hedberg från Lunds orineteringsklubb diskuterar Lundarundan.
Fotograf: Joakim Stierna

– Sedan 1990-talet har det skett en 50 procentig nedgång av antalet cykelresor med cykel. Det är en nationell siffra, men även här i kommunen märker vi att barn och unga cyklar allt mindre till skolan, säger Helena Runesson, som arbetar med cykelfrågor på tekniska förvaltningen.

Hon tror att flera faktorer ligger bakom nedgången. Det fria skolvalet har medfört att många har längre till skolan. Föräldrars allt snävare tidsramar medför att det är lättare att sätta barnen i bilen och köra till och från skolan för att få ihop livspusslet.

Lunds kommun vill bryta trenden.

– I år kommer vi att arbeta väldigt aktivt med skolor och barn- och skolförvaltningen för att på olika sätt försöka uppmuntra till cykling, säger Helena Runesson.

En nyhet för föräldrar med barn är barnversionen av Lundarundan. Lunds orienteringsklubb släppte den under firandet på Stortorget.

– Den består av sex kontroller inne i centrum. De unga som blir bitna kan fortsätta med den stora rundan, som har 30 kontroller utspridda över hela staden, säger Tesho Hedberg, som arbetar med marknadsföringen av slingan.

Lundarundan har funnits i 22 år. Varje år är det ett nytt tema. Denna säsong är det det idrott och hälsa som är i fokus. Vid varje kontroll finns en klurig gåta, en detalj som ska hittas.

– De som deltar lär sig mycket om Lunds idrottsföreningar och dess historia hundra år tillbaka när rörelsen startade, säger Tesho Hedberg.

Exempel på tidigare års teman är kärlek, konstverk och innovationer.

– Vi har en grupp med fem personer som lägger ner mycket tid varje vinter med att ta fram nästa års Lundarunda.

Tesho Hedberg berättar att 800 personer brukar ta sig runt rundan varje år. Men i år är antalet redan uppe i 2 000. Han tror att ökningen beror på en ökad marknadsföring från klubbens sida i kombination med att många stannar hemma på grunda av pandemin.

Barnversionen av Lundarundan kan hämtas på Stadsbibliotekets avdelning för barn och unga. Klubben ställer också upp med hemleverans (med cykel naturligtvis) till hushåll i Lund, Lomma och Kävlinge.

Affärsliv

Stadshallen blir dyrare än tidigare sagt

Ombyggnaden av Stadshallen beräknas bli 39 miljoner kronor dyrare än vad som tidigare sagts.
Affärsliv
lund Kalkylen på 155 miljoner för ombyggnaden av Stadshallen håller inte. Nya kostnader på totalt 39 miljoner har tillkommit. Det handlar om krav från Räddningstjänst Syd, tidigare okända installationer som behöver åtgärdas samt nya inventarier.

Att uppfylla Räddningstjänsten Syds krav beräknas kosta 12 miljoner kronor, inventarierna 15 miljoner och installationerna 18 miljoner. Dessutom tillkommer extra utgifter för sessionssalen på fem miljoner och ett minskat antal parkeringsplatser, vilket motsvarar en kostnad på fyra miljoner.

Servicenämnden ska behandla de nya förutsättningarna under sitt sammanträde i veckan, och därefter föreslå kommunstyrelsen om att få ökade anslag. Utgiften för inventarierna faller inom kultur- och fritidsnämndens investeringsbudget, som därför behöver förstärkas.

Lite mer i detalj handlar inventariedelen om möbler, fast och lös inredning samt en uppdatering av ljud-, ljus-, bild- och AV-system.

Det ökade brandskydd rör sig om en anpassning till nya regler. Till exempel måste väggbeklädnaden i konsertsalen monteras ner och bytas ut mot material med högre brandklass.

När det gäller installationerna skriver serviceförvaltningen att omfattning och kostnad för att installera och förändra dessa är svår att överblicka tidigt i ett projekt. Arbetet beräknas nu bli svårare än vad som förutspåddes. ”Det är mer komplicerat och kostsamt än vad som ursprungligen bedömdes och lokalerna öppnas upp mer för publika flöden och mötesplatser.”

Opinion

Klicka hem lite judehat

En bild på mördaren Anders Behring Breivik när han gör Hitlerhälsningen.
Anders Behring Breivik i rätten.
Fotograf: Lise Åserud
Opinion
Opinion Det är rimligt att vara kluven till censur, särskilt när det gäller böcker. Det luktar diktatur att förbjuda böcker, som nazisternas ”entartete kunst”. Kanske finns det ändå en gräns för vad som bör säljas.

Det är rimligt att vara kluven till censur, särskilt när det gäller böcker. Det luktar diktatur att förbjuda böcker, som nazisternas ”entartete kunst”. Även osympatiska böcker ska kunna läsas, ingen har dött av att bli lite förbaskad då och då.

Barnamördaren Anders Behring Breiviks ”manifest” kring hur man begår terrordåd ska kanske inte kunna klickas hem på Adlibris, vilket man i omgångar har kunnat, tillsammans med antisemitisk propaganda från samma ”förlag”.

Om man nu bemödar sig om att förvara herr Breivik på ett sådant sätt att han inte når ut med sitt ”budskap” om hur man enklast mördar socialdemokratiska barn, så kanske man inte ska kunna klicka hem tokerierna från en vanlig bokhandel. I den bästa av alla världar hade man kunnat sälja en sådan bok i förvissning om att den som köpte den endast hade ett akademiskt intresse för ämnet. Men tyvärr lever vi inte i den världen, utan i en där mördare som Breivik eller incel-gurun Elliot Rodger har ”fans”. Det vore rejält olyckligt om någon begick ytterligare ett terrordåd och man hittade Breiviks manus med understrykningar i vederbörandes bostad.

Det handlar det inte om något litterärt storverk. Det är varken Virginia Woolf eller Philip Roth man plockar bort från hyllorna. Det har inget egenvärde i att hjälpa narcissistiska massmördare hitta en fanbas. I fallet med förintelseförnekelsen handlar det om lögner och historieförfalskning och lär inte ha värde för någon annan än forskare som studerar rättshaverister.

Adlibris har ett antal ursäkter för att Breivik mer än en gång dykt upp till försäljning på sajten, som vore det vilken bok som helst. Man vill bland annat inte riskera att andra böcker gallras bort om man gör processen automatisk. Nog finns det metoder för bokhandlar att få bort oönskade titlar. Det handlar om extra arbete, som man nog snällt får göra om man ska uppfattas som seriös.

Kultur och nöje

Tv-recension: Modigt och roligt om övergrepp

Michaela Coel spelar Arabella och har också skapat serien. Pressbild.
Michaela Coel spelar Arabella och har också skapat serien. Pressbild.
Fotograf: HBO
Kultur och nöje
Kultur och nöje Serien "I may destroy you" tar sig an svåra ämnen som sexuella övergrepp och samtycke med radikalt mod och oväntat mycket befriande humor.

Våldtäkt. Finns det något ämne som väcker så mycket starka känslor? Bara ordet väcker obehag. Så när man får en tv-serie framför sig och får höra att den handlar om just våldtäkt är det lätt att man drar en djup suck innan man trycker på play: "Okej, det här kommer att bli tungt och jobbigt".

Och "I may destroy you" är både tung och jobbig, men inte enbart, och kanske inte som man har väntat sig. Handlingen kretsar kring Londonbon Arabella. Hon är ung och cool och har precis slagit igenom som författare och sociala medier-profil. Hon har dessutom ett gäng roliga kompisar och en kille i Italien. Livet är helt enkelt ganska bra.

Men dagen efter en riktigt stökig utekväll känns något fel. Hon har minnesluckor, ett jack i pannan och fragmentariska minnesbilder av något obehagligt. Undan för undan går det upp för henne att hon antagligen har blivit drogad och våldtagen.

Hennes jakt efter upprättelse och sanningen om vad som egentligen har hänt bildar ramen för den här berättelsen, men seriens skapare och huvudrollsinnehavare Michaela Coel har större ambitioner än så. Det här är främst en historia om hur händelsen får henne att ompröva sitt författarskap, sin familjebakgrund och hela sin identitet. Om hur hon för första gången börjar tänka på sig själv som kvinna. Innan var hon mest upptagen med att vara ung, svart och fattig.

Michaela Coel har verkliga erfarenheter av ett övergrepp liknande det hon skildrar i serien, och hon väver in många svåra frågor i berättelsen. Som hur man egentligen bearbetar ett trauma som man inte kommer ihåg. Arabella och hennes kompisar hamnar också i flera gränsfallssituationer. Som när en kille drar av kondomen halvvägs in i ett samlag utan att säga något. Eller när hennes kompis har en trekant med två snubbar som påstår att de inte känner varandra, men som efteråt visar sig vara kompisar. Räknas sådant som övergrepp? Som åskådare brottas man med frågorna lika mycket som rollfigurerna gör.

Samtidigt finns det en befriande dråplighet och galghumor över alltihopa. Visst, det handlar om sexuella övergrepp, eller i alla fall situationer i något slags gråzon, men Coel låter scenerna vara både absurda och fåniga, ibland till och med punchlines i skämt. Och hon har modet och fingertoppskänslan för att få det att funka. Paradoxalt nog gör humorn att scenerna känns både lättare att ta till sig och mer obehagligt verklighetstrogna än hur övergrepp annars brukar skildras i film och tv-serier.

Björn Berglund/TT

Michaela Coel i 'I may destroy you'. Pressbild.
Michaela Coel i "I may destroy you". Pressbild.
Fotograf: HBO

FAKTA

Fakta: "I may destroy you"

Fakta: "I may destroy you"

Genre: Dramakomedi

Premiär: 8 juni på HBO Nordic

I rollerna: Michaela Coel, Weruche Opia, Paapa Essiedu med flera

Regi: Sam Miller

Betyg: + + + +

Malmö

Kvarter med mångfald och hållbarhet

Fyrtornet ska verka som en trygg möteplats samt en plats för företag.
Fotograf: Midroc
Malmö
Malmö The Embassy of Sharing är ett nytt kvarter i Malmö som ska bestå av sju fastigheter intill Emporia. Tillsammans med samarbetspartners ska Midroc AB utöka området för att mångfald och social hållbarhet ska stå i centrum.

För tre år sedan skapade Midroc med samarbetspartners ett tävlingsförslag byggd på en utredning av Malmökommissionen. Det upptäcktes att det fanns stora olikheter i hälsa och livslängd och att dessa skillnader är svåra att komma åt med generella råd om hälsosam kost och träning. Området i Hyllie består nu av bostäder, kontor och restauranger men förhoppningen är att expandera. Nu planeras Fyrtornet att byggas. Den ska verka som en trygg mötesplats samt en plats för företag.

– Vi använder projektet för att lösa utmaningar som Malmö har, säger Sten Lindquist, arbetsstrateg på Midroc. Fyrtornet, med sina vinterträdgårdar för odling och återhämtning, ska symbolisera vägen mot framtidens hållbara samhälle. På första våningen ska vi erbjuda nybakat bröd, ett take-away-café och en tapasbar för after-worken. Byggnaden ska bestå utav trä för att vara ekologiskt hållbar.

Hur ska ni bygga ett nytt och centralt kvarter och samtidigt inte ekonomiskt begränsa människor från att bo och vistas där?

– Idén bygger på social inkludering och delningsekonomiska principer, på så sätt kan alla dela produkter, tjänster och ytor. Vi kan tillsammans förbruka mindre. Vi planerar även att utveckla en kollektivbostad som ska möjliggöra för både unga och seniorer att bo i området.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Sport

Rosengård först i Sverige med "pappskallar"

FC Rosengård kommer i inledningen av damallsvenskan att få måljubla inför publikläktarskyltar. Arkivbild.
FC Rosengård kommer i inledningen av damallsvenskan att få måljubla inför publikläktarskyltar. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport

När damallsvenskan startar om i slutet av juni är det tomma läktare som gäller. Därför har Rosengård tagit initiativet att införa publikläktarskyltar, så kallade "pappskallar", på Malmö IP. Planen är att supportrarna ska kunna ta en bild på sig själva som ett företag sedan kommer trycka upp och sätta ut på läktaren.

– Jag tycker det är ett väldigt kreativt alternativ från när satsningen började och det är ett sätt att skapa närvaro trots att man inte är där, säger klubbchefen Jenny Damgaard till Fotbollskanalen.

De regerande mästarna blir därmed först i Sverige med att köra med fiktiv publik.

Tyska Bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach lanserade för några veckor sedan en supporterkampanj där de placerade ut drygt 12 000 pappfigurer på sin hemmaarena.

Sport

Tysklandsflytten närmar sig för Henningsson

Hörbysonen Philip Henningsson flyger fram i IFK Kristianstad, som han nu lämnar för ett proffsäventyr i Tyskland.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
HANDBOLL Dagarna på svensk handbollsmark börjar så smått bli räknade för Hörbysonen Philip Henningsson.

Snart går flyttlasset från Kristianstad till Wetzlar i den tyska delstaten Hessen.

– Wetzlar ligger ganska nära Frankfurt am Main, förklarar den 25-årige IK Lågan-produkten.

– Smidigt om man ska flyga dit.

Handbollsligan byts mot Bundesliga.

IFK Kristianstad mot HSG Wetzlar.

– Den 16 juli är det samling med laget. Tanken är att åka ner till Tyskland lite innan dess, upplyser Philip Henningsson.

Klart med lägenhet

I Wetzlar väntar en inflyttningsklar lägenhet.

– Skönt att boendet är fixat och klart. Jag tar över den lägenhet som Emil Frend Öfors hade. Jag kommer att flytta ner själv, berättar Philip.

Samtidigt som Henningsson flyttar till Tyskland vänder Emil Frend Öfors hem - till IFK Kristianstad.

Henningsson gjorde klart med Wetzlar redan i december i fjor.

– Då var jag där på läkarundersökning och tittade runt lite. Så visst har jag lite koll på staden. Lite åt Kristianstad-hållet, uppger Philip.

Han hade sett fram emot att få göra ett snyggt avslut i IFK Kristianstad, men coronapandemin kom emellan och stängde ner säsongen innan slutspelet skulle ta fart.

– Tråkigt att min sista säsong i Sverige på ett tag skulle sluta så där. Jag var extra motiverad för att ta ett snyggt farväl. Vi hade chansen att vinna SM-guld.

OS 2020 sprack

Det var mer än ”bara” slutspelet som ställdes in. Alla landslagsuppdrag sköts på framtiden. Drömmen om ett OS 2020 sprack.

I stället har Philip Henningsson tillbringat den mesta av den senaste tiden hemma i Kristianstad, där han tränat såväl på egen hand som kollektivt med laget.

Han kommer till ett Wetzlar som låg nia i tabellen när Bundesligan stängdes ner på grund av coronautbrottet och de tuffa tyska restriktionerna.

– De gjorde en bra säsong. Ett stabilt lag med en tysk tränare som ska göra sin sista säsong, berättar Philip.

Många skandinaver

Han blir den kommande säsongen en av totalt sex skandinaver, fyra av dem från Sverige, i laget. Olle Forsell Schefvert och den tidigare IFK Kristianstad-spelaren Anton Lindskog finns redan i Wetzlar. Samtidigt med Henningsson ansluter Redbergslids IK:s Emil Mellegård.

Philip Henningsson har skrivit ett tvåårskontrakt med HSG Wetzlar.

Ekonomi

Lantmännen vill se ökad självhushållning

Lantmännen redovisar tertialrapport. Arkivbild.
Lantmännen redovisar tertialrapport. Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud NTB/Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi Covid-19-pandemin har blivit ett stort avbräck för lantbrukskooperativet Lantmännen.
Men mat behövs alltid, konstaterar vd Per Olof Nyman. Och han hoppas nu att beredskapsdebatten ska leda till åtgärder för ökad svensk självhushållning.

Bunkringen som tömde butiker på många baslivsmedel i mars hanterades bra efter omständigheterna, anser Per Olof Nyman.

– Vi hade dagliga möten med våra kunder, som Ica, Axfood och Coop, för att detaljplanera leveranser. Det var en ganska kort period som det var en brist, säger han.

En väckarklocka

Men problematiken blev en väckarklocka i beredskapsdebatten.

– Vad händer vid en längre avspärrning eller om en pandemi får ännu större påverkan? frågar Nyman retoriskt.

Han vet inte om det krävs nya statliga subventioner. Men en slutsats är klar:

– Vi bör öka självhushållningen. Vi bör öka andelen svenskproducerad mat i Sverige. Vi tror att det är rätt väg att gå.

MSB, försvaret och regeringen väntas nu tillsammans med livsmedelsindustrin ta tag i frågan, enligt Nyman.

Coronakrisen slog till bara något drygt halvår efter det att Lantmännen återhämtat sig från den stora torkan 2018.

– Det ändrar sig ganska radikalt inom vissa delar av verksamheten, i andra delen av mars och i april, säger Nyman.

Han tror det värsta är över. Botten nåddes nog i april–maj.

– Vi har framför allt drabbats i vår internationella bageriaffär, där vi har mycket försäljning till restauranger och snabbmatskedjor. Den är väldigt påverkad, då vi har haft nästan totala nedstängningar i många länder, inklusive i USA och Ryssland, där vi har stor verksamhet.

Framtiden oviss

Framtiden är oviss och horisonten kort i coronakrisen. Men fram till september väntas det gå i rätt riktning, enligt Nyman.

Lantmännen har varit förskonade från större utbrott av covid-19 och Nyman ger tummen upp för regeringens stödåtgärder – särskilt att staten tagit över sjuklöneansvaret.

Lantmännen har även utnyttjat permitteringsstöd, men främst i andra EU-länder som Belgien, Storbritannien och Tyskland.

Risken för stora nedskrivningar eller större omstruktureringar till följd av krisen ser Nyman som liten.

– Vi har en väldigt stark affär som vi tror långsiktigt kommer att komma tillbaka.

Rättad: I en tidigare version användes ett felaktigt ord för att beteckna livsmedelsindustrin, som nu väntas delta i diskussionen om Sveriges självhushållning med regering och berörda myndigheter.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Vinstlyft för Lantmännen

Lantbrukskooperativet Lantmännen, med varumärken som Axa och Kungsörnen i portföljen, redovisar ett vinstlyft till 447 miljoner kronor för årets första fyra månader. Det kan jämföras med 335 miljoner kronor under samma period i fjol.

Vinsten lyfter trots att resultatet påverkats negativt med cirka 150 miljoner kronor av nedstängningar och lägre ekonomisk aktivitet till följd av covid-19.

En del av resultatförbättringen hittills i år förklaras av att lantbruksdivisionen under 2019 års första fyra månader fortfarande påverkades negativt av den stora torkan 2018.

Nettoomsättningen under årets första tertial ökade till 15,7 miljarder kronor, upp från 15,3 miljarder ett år tidigare.

NÄSTA ARTIKEL