Australian and Dutch investigators examine a piece of the Malaysia Airlines Flight 17 plane, near the village of Hrabove, Donetsk region, eastern Ukraine. The crash of a Ukrainian jetliner near Tehran this week that killed all 176 on board comes as a test for Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy, who took office less than eight months ago with no prior political experience. (AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

”Vi sköt ner planet av misstag”

Iran Iran erkänner nu att det var landets militär som sköt ner det ukrainska passagerarplanet, som störtade strax efter start utanför Teheran i veckan.
Ett mänskligt misstag uppges ha legat bakom nedskjutningen.

Enligt iransk statlig tv ska planet ha flugit nära en känslig militärbas och då skjutits ned av misstag, rapporterar AP.

Irans president Hassan Rouhani meddelar via Twitter att de skyldiga kommer att hållas ansvariga och åtalas. Presidenten skriver att det är en ”stor tragedi och ett oförlåtligt misstag” och ber samtidigt om ursäkt för det som hänt.

Iran har tidigare pekats ut som skyldiga till kraschen av bland annat USA och Kanada, men de har hävdat att det inte finns några bevis för att flygplanet blivit beskjutet.

– Vi måste invänta resultatet av utredningen men vi kan med säkerhet redan nu säga att planet absolut inte sköts ned av en robot, sa Ali Abedzadeh, Irans chef för trafikflyg, på en presskonferens i iransk tv under fredagen, uppger SVT.

Samtliga 176 dog i flygplanskraschen. Utrikesdepartementet bekräftade under fredagen att 17 personer var hemmahörande i Sverige. Av dem var sju svenska medborgare.

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

  • Nej (72%, 453 Röster)
  • Ja (28%, 179 Röster)

Antal röster: 632

Loading ... Loading ...