Kultur

Vårens höjdpunkter

Sarah Klang kommer till Lilla Vega i Köpenhamn. Foto: Janerik Henriksson / TT
Artikel Kultur och Nöje Nytt år och nya evenemang. Pernilla Ekdahl (PE), Maria Zandihn (MZ) och Gunilla Wedding (GW) på kultur- och nöjesredaktionen har valt ut några av sina personliga favoriter bland vårens alla spännande programpunkter.

En handelsresandes död

Intiman, Malmö

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Fågelinfluensa hotar påskbordet

Utbudet av ägg till påsk hotas av ett omfattande utbrott av fågelinfluensa på en gård i Mönsterås. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Inrikes
Inrikes 1,3 miljoner värphöns måste avlivas och destrueras efter att fågelinfluensan satt sina klor i Sveriges största äggproducent.
Äggtillgången i påsk är hotad, befarar Jan-Olof Bohlin, ordförande för Svenska ägg.

Den omfattande spridningen av fågelinfluensavirusen H5N8 och H5N5 som har konstaterats på gården i Mönsterås kommun tros ha kommit från vilda fåglar via ventilationen.

– De sätter sig på takåsen och så suger ventilationen in viruset, säger Jan-Olof Bohlin, ordförande för branschorganisationen Svenska ägg.

Nu befarar han att utbrottet kommer att orsaka äggbrist till påsk.

– Min uppfattning är att det kommer att bli ont om ägg till påsk.

Störst i Sverige

Det drabbade företaget är Sveriges största producent av ägg med cirka 1,4 miljoner värphöns. Efter att viruset tog sig in vandrade det snabbt. Därför måste svindlande 1,3 miljoner fåglar avlivas och destrueras.

För att genomföra sanerings- och desinficeringsarbetet tar Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hjälp av djurorganisationen Blå stjärnan och Försvarsmakten.

– Det är ett väldigt tufft arbete. Man måste få ut hönsen från stallarna, de avlivas där inne, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

Sverige har sedan november haft fem konstaterade fall av fågelinfluensa i tamfjäderfäbesättningar. Utöver Kalmar län är Skåne hårt drabbat med en spridning på fyra gårdar.

– Det är tråkigt. Jag tror att det är tre, fyra år sedan vi hade det sist. Sjukdomen går på allt som heter fjäderfä. Just nu har hela Europa stora problem.

"Går inte att trolla"

Det krävs lång framförhållning för att andra producenter ska öka sin produktion. Hönorna flyttas från ett uppfödnings- till ett produktionshus först när de är 16 veckor gamla – därefter tar det ytterligare ett par till fyra veckor innan de börjar värpa, berättar Bohlin.

– Innan de flyttas till äggproduktionshuset måste föregående grupp vara uppslaktad. Dessutom måste huset tömmas och rengöras emellan.

TT: Så det är för sent för att rädda påsken?

– Ja. Det går ju inte att trolla fram djur som inte finns. Och om man hade lyckats med det så ska det finnas hus att sätta dem i, säger han.

Jesper Karlsson/TT

FAKTA

Fågelinfluensavirus

Vilda fåglar (främst andfåglar) anses utgöra den naturliga reservoaren för influensavirus.

Hos vilda fåglar i hela världen cirkulerar en stor mängd olika influensa A-virus utan att orsaka påtaglig sjukdom hos fåglarna. Utbrott orsakade av influensavirus från vilda fåglar förekommer framför allt hos fjäderfä. Andra djurarter kan också smittas av vissa typer av influensa A-virus från fåglar ─ antingen direkt, via fjäderfä ─ eller via andra djurarter.

Det är mycket ovanligt att människor smittas. I en del fall kan viruset också genom mutation anpassas till fortsatt spridning hos dessa arter. Så har till exempel gris, häst och människa utvecklat egna linjer av influensavirus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Skurup

Internatmoduler dinglar över folkhögskolan i Skurup

Fastighetsansvarig på Kunskapsporten, Rasmus Van der Crussen, och Behar Krasniqi, ägare av Nuva Elteknik AB väntar på husmodulerna vid Folkhögskolan i Skurup.
Foto: Catharina Nilsson
Skurup
Skurup En mobil kran sträcker sig upp i skyn och in rullar ett tiotal långtradare med lägenheter i lasten. Scenariot utspelar sig på folkhögskolan i Skurup där skolans nya internat tar form under veckan.

Skeppet från Estland med lägenhetsmodulerna anlade i Malmö hamn under tisdagsmorgonen. Lasten omlastades och över kullarna söder om Skurup kom långtradare på rad med skolans blivande elevhem.

Husmodulerna vid Folkhögskolan i Skurup kommer på plats med hjälp av en kran.
Foto: Catharina Nilsson

Folkhögskolan i Skurup började planera för att bygga ut campus redan 2014. Två år senare köpte Kunskapsporten folkhögskolans alla fastigheter och sedan dess har skolstyrelsen och fastighetsbolaget samarbetat för att ta fram det nya internatet, 96 enrumslägenheter med små kök. Det var viktigt att priset inte blev för högt på studentbostäderna och ritningarna fick göras om under resans gång. Enligt planeringen, som ännu inte är helt fastställd, kommer prislappen för boendena att hamna ungefär i häradet fyra fem tusen kronor.

– Lösningen var när vi kom på att studenterna kan hyra direkt av oss. Skolan slapp att ta risken för outhyrda lägenheter, berättar Rasmus Van der Crussen, fastighetsansvarig på Kunskapsporten AB.

Nyckeln var att låta två företag samarbeta och ta fram ett system där Kunskapsporten hyr ut lägenheterna direkt till studenterna via en app. Via appen hanteras frågor som creditvärdighet, nyckelutlämning och hyreskontraktering. Studenternas mobiltelefon blir deras nyckel till deras boende.

– Jag tror att vi är först i Sverige med det, berättar Van der Crussen.

Närbild på ett av fönsterna till modulerna.
Foto: Catharina Nilsson

Sorlet på arbetsplatsen klingar liknande finska språket. Det är ett 20-tal man från estniska företaget Kodumaja som diskuterar åt vilket håll de ska placera modulen. Företaget har varit verksamt i 25 år i Estland och Norden. Projektledare Arvi Luts har jobbat 15 år på företaget och är van vid dagens jobb. Men det är ändå en liten anspänning som inte syns utåt, men känns:

– Första dagen är ingen vanlig dag på jobbet, det är mycket att ta hand om, konstaterar Luts.

Modul efter modul dinglar i den mobila kranen och någon hänger i styrlinan under som för att flyga den mest kraftfulla drake. Sex minuter tar det att med precision lyfta och sänka ner den 15 meter breda modulen med två lägenheter i.

Under dagen ska bottenvåningen i ett av de två huskropparna ta form. Under veckan kommer våning två och tre att byggas på.

Innan nästa terminsstart ska två internat stå färdiga på ängsliknande, svagt kuperad mark, med en damm mellan sig.

Det tar sex minuter tar det att med precision lyfta och sänka ner den 15 meter breda modulen med två lägenheter i.
Foto: Catharina Nilsson

Sport

Succétränaren missar VM: "Det känns jobbigt"

Skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas missar VM i Slovenien. Arkivbild.
Foto: Nisse Schmidt/TT
Sport
Sport Svenske succétränaren Johannes Lukas missar skidskytte-VM i Slovenien.
Han är axelskadad och måste opereras.
– Det är en väldigt tråkig situation men man kan inte ändra så mycket just nu, säger han.

Johannes Lukas ramlade i en trappa under världscupen i Antholz nyligen och slog då upp en sedan tidigare opererad axelskada.

Vid en läkarundersökning i München konstaterades att han måste opereras – vilket kommer att ske under onsdagen.

Det leder också till att 27-åringen missar skidskytte-VM i Slovenien som startar den 10 februari.

– Det känns jobbigt just nu, inte bara att missa VM utan också att man vet vad som väntar de närmsta veckorna (med rehabilitering efter operationen). Det är en väldigt tråkig situation men man kan inte ändra så mycket just nu, säger Johannes Lukas.

Med på distans

Lukas tycker att det är tråkigt att inte kunna vara med på mästerskapet själv, men är inte orolig för att det ska påverka lagets prestation.

– Träningsplanen är redan skriven, så det blir ingen skillnad för de aktiva. Jag känner mig väldigt trygg med de tränare som är på plats, säger han.

Han kommer att finnas med på distans under hela mästerskapet.

– Vi håller en tajt dialog hela tiden, och det är att hålla möten som gäller. Det har vi gjort i coronatider också och det spelar inte så stor roll om jag sitter hemma i min lägenhet eller i ett hotellrum, säger han.

Stor succé

Anna Maria Uusitalo kommer att vara ansvarig för landslagsorganisation under förlägret i Obertilliach, Österrike. Även hon är positiv trots Johannes Lukas skada.

– Vi tror och hoppas att laget känner sig trygga med oss runt omkring som de också träffar mycket, så det blir nog ingen negativ påverkan, säger hon.

Under VM kommer Mattias Nilsson att vara ansvarig ledare tillsammans med skyttetränarna Jean-Marc Chabloz och Johan Hagström.

Tysken Johannes Lukas tog över som tränare efter Wolfgang Pichler 2019, efter att tidigare har varit hans assistent. 27-åringen har gjort succé med det svenska laget som hittills, sett till pallplatser, gör den bästa säsongen i världscupen sedan 2009–2010.

Rättad: En tidigare version hade fel uppgifter om när Sverige senast tog så många pallplatser i världscupen. Rätt är att det hände senast säsongen 2009–2010.

Ola Palmström/TT

Anders Wallin/TT

Sjöbo

Ljus över grus fanns redan

Fotbollsplan, grusplan, med belysningsstolpe i förgrunden och skog i bakgrunden.
Foto: Lennart Larsson
Sjöbo
SJÖBO Politikerna i fullmäktige hoppades kunna lysa upp mörkret över kommunala grusplaner. Men det finns redan belysning uppsatt över de två grusplaner som finns. Fast ingen av planerna används.
Entré till idrottsplats, med skylt Åvallen ovanpå gul tegelbyggnad med blåa detaljer.
... intill Åvallen används inte.
Foto: Lennart Larsson

Fullmäktigepolitikerna famlade möjligen i mörkret efter en snabb lösning när man i december beslöt om uppdraget – att snabbutreda om det går att öka möjligheten att träna fotboll genom att sätta upp belysning "på kommunens grusplaner.”

Svaret från tekniska nämnden är att det bara finns två grusplaner i kommunen, båda med belysning.

Malpåse

Men belysningen över grusplanen vid Salsbjers idrottsplats i Sövde fungerar inte. Det gör kanske inte så mycket, eftersom den inte används för fotbollsträning sedan Sövde IF flyttade till Veberöd.

”Salsbjer är sedan några år i malpåse, därför att det inte finns någon verksamhet där, delar av planen är dessutom upplåten till Friluftsfrämjandet”, påpekar nämnden i sitt svar.

Skridskobana

Belysningen vid grusplanen i Vollsjö fungerar däremot. Men sjumannaplanen intill Åvallen används ändå inte.

Den är dåligt gjord, men framför allt fryser planen till en hård och glatt isbana när det är snö och minusgrader, motiverar Wollsjö AIF:s ordförande Hans-Erik Åkerblom.

– Det låg en ishockeyrink där tidigare, påminner han.

Han hade hellre sett en konstgräsplan i Vollsjö.

Det var just politikernas diskussioner om konstgräs som ledde fram till utredningsbeslutet i kommunfullmäktige.

V ville utreda

Det hela började med att vänsterpartisten Lucas Lennartsson skickade in en motion. Han ville dels tidigarelägga upprustningen av kommunens enda konstgräsplan, som finns i Sjöbo tätort, dels utreda om det finns behov av att anlägga en till.

Hans motion fick dock inte tillräckligt med stöd. I fullmäktige röstade M, SD, L, C och KD för avslag.

Efter förslag från SD:s Staffan Olenskjöld, med bifall från Magnus Weberg (M) och Charlotte Ramel-Andersson (L), la man till utredningsuppdraget om grusplanerna.

Mörkt i Blentarp

Tekniska förvaltningen/nämnden har i sitt svar för säkerhets skull också utrett belysningen över gräs- och konstgräsplanerna och konstaterar att B-planerna i Lövestad och Vollsjö är belysta liksom konstgräsplanen i Sjöbo. Den enda idrottsplats som saknar belysning är Blentarps idrottsplats.

Bara en månad

Några pengar för att lysa upp även den finns inte avsatta i nästa års budget. Fotbollssäsongen skulle dessutom bara förlängas cirka en månad, påpekar nämnden.

”Därefter blir gräsytan förstörd och alltför kostsam att renovera inför nästa säsong.”

Hörby

Utpressare med med yxa döms till fängelse

Hörby
HÖRBY Det blev fängelsestraff för de två män med kopplingar till den kriminella grupperingen La Familia som misshandlade en 27-åring i Hörby i höstas.

Det var den 14 november som ett gäng på minst 8-10 personer letade efter 27-åringen i vad som förefaller vara ett utpressningsärende där de menar att han är skyldig pengar.

Gänget begav sig till hans mammas lägenhet i Hörby och trängde sig in där för att vänta på honom.

När 27-åringen dök upp utanför lägenheten efter att ha tagit en promenad i Karnas backe blev han överfallen av gänget. Han fick motta flera slag med knuten hand i ansikte, huvud och kropp. Han blev även sparkad och slagen med diverse tillhyggen, bland annat en yxa.

Kastade yxa

Någon i gänget kastade dessutom yxan mot honom när han flydde från platsen, dessbättre träffade den inte utan svischade förbi i axel- eller huvudhöjd.

27-åringen fick många men inga allvarliga skador av misshandeln, bland annat en skada i ena ögat.

Polisen kunde gripa 21-åringen redan samma kväll och han hade då blodfläckar på sina byxor.

Efter händelsen lämnade 27-åringen rikligt med uppgifter om vad som hänt och pekade ut de nu dömda för misshandeln och ytterligare personer som var med på platsen. Polisen höll tre förhör med honom och uppgifterna var samstämmiga och detaljerade varje gång.

Tog tillbaka allt

Några veckor senare tog han tillbaka allt och under rättegången påstod han att det han berättat i polisförhören bara var en historia som han hittat på.

Men domstolen går på vad 27-åringen sagt i förhören, uppgifter som får stöd även av vad två andra personer berättat. Tingsrätten menar att något måste ha hänt som gjort att han tagit tillbaka sin berättelse.

Även om man beaktar uppgifterna med en viss försiktighet utgör de stark bevisning, resonerar domstolen.

Vad gäller de dömda har 25-åringen medgett att han befann sig i Hörby men inte att han deltog i misshandeln. Han döms mot sitt nekande till två års fängelse.

Tar på sig skulden

21-åringen har erkänt misshandel och döms till ett års fängelse. Han nekade i förhören men under rättegången tog han plötsligt på sig hela skulden och hävdade att han ensam utförde misshandeln. Men domstolen anser det alltså bevisat att han gjorde det tillsammans med 25-åringen.

Dock anser domstolen inte att misshandeln var att betrakta som grov, utan av normalgraden. Yxan som 25-åringen kastade och som aldrig träffade klassas som försök till grov misshandel.

I sin bevisning hade åklagaren även övervakningsfilmer där man bland annat ser en del av bråket och hur 25-åringen och ytterligare ett par personer sprang utanför Coop.

21-åringen är tidigare dömd för misshandel, 25-åringen har däremot inte dömts för något allvarligt brott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Malmö

Poppeludden ska bli plats för vigslar

Ombyggnad av Poppeludden beräknas kosta 6 miljoner kronor.
Foto: Tekniska nämnden
Malmö
Malmö Poppeludden i Pildammsparken ska rustas upp med bland annat ett nytt konstverk. Tekniska nämnden beslutade under tisdagen att godkänna ombyggnationen.

Enligt tjänsteskrivningen är Syftet med projektet att utveckla och tillgängliggöra Poppeludden som ett attraktivt parkrum och mötesplats.

Tekniska nämndens ordförande Andréas Schönström (S) ser framför sig hur människor kommer vallfärda till platsen vid alldeles speciella tillfällen:

– Min förhoppning är att Poppeludden efter ombyggnationen ska kunna användas för vigslar. Läget i Pildammsparken är perfekt för det, säger han.

Vit streckad linje visar avgränsning för projekt.
Foto: Tekniska nämnden

Tanken är bland annat att nuvarande pelarpopplar ska ersättas med nya. Dessutom ska avståndet mellan träden bli större i syfte att förbättra ljusinsläppet i parkrummet.

För att förstärka rumsligheten ska markytan skålas svagt och ramas in med klippta avenbokhäckar med flera öppningar ut mot vattnet.

Runt om den centrala platsen är planen att det ska anläggas ett gångstråk i stenmjöl, med flertalet sittplatser. Och ner mot vattnet ska ett trädäck med tillhörande trappor och ramp byggas.

Konstverk tas fram genom tävlingsprocess

Gestaltningsförslaget utgår dessutom från att ett konstverk kommer att uppföras på platsen. Konstverket kommer att tas fram genom en tävlingsprocess som pågår under hösten 2020 – våren 2021. Därefter är planen att uppföra konstverket i samband med ombyggnaden av platsen.

Genomförande av entreprenaden är planerad till hösten 2021. Bruttoutgift för projektet beräknas ligga på sex miljoner. Utöver detta beräknas driftkostnaderna ligga på 490 tusen kronor (brutto).

Malmö

Rektor köpte golfklubbor för friskolans pengar

Kvitto på golfutrustning, som rektorn hävdade skulle användas i skolidrotten.
Foto: Polisens förundersökning
Malmö
Malmö Under flera år misstänks rektorn på en friskola i Malmö ha köpt in kläder, hushållsartiklar och golfutrustning för närmare 200 000 kronor. Nu åtalas rektorn för grov huvudlös mot huvudman.

Bedrägerierna uppdagades när en revisionsbyrå gick igenom friskolans räkenskaper i den årlig revisionen. Då uppdagades att rektorn attesterat en rad inköp och kontantuttag som inte bedömdes ha med verksamheten att göra.

Revisionsbyrån hade bara gjort stickprovskontroller inledningsvis, men påtalade ändå för styrelsen vad den upptäckt. Utifrån dem beslutade styrelsen att en djupare granskning skulle genomföras.

Revisionsbyrån igenom drygt tre års räkenskaper, från 2015 och framåt. Totalt uppdagades omkring tusen misstänkta poster. Ett av kvittona var ett inköp i en lyxklädbutik. På det stod antecknat att inköpet gällde två små fåtöljer och ett bord. I själva verket hade rektorn handlat modekläder.

Köpte tvättmaskin

Kvitton hittades också på golfutrustning och tillhörande kläder, samt på en resa till Miami där rektorn ska ha bott på en golfresort. Även inköp av torktumlare, tvättmaskin, kakel och annan badrumsutrustning fanns det kvitton på, saker som levererats till rektorns bostad.

Redan innan granskningen var genomförd polisanmäldes rektorn. Hen fick lämna skolan, men med bibehållen lön.

Även efter att rektorn fått gå hem fortsatte det att levereras prylar till skolan, bland annat teveapparater och dito spel.

Förnekar brott

Nu åtalas rektorn misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Totalt omfattar åtalet 43 olika inköp och uttag, motsvarande totalt drygt 180 000 kronor.

Rektorn förnekar brott. Hen hävdar att alla inköp, tjänster och kontantuttag har använts till skolverksamheten.

Inrikes

Polis sköt mot man med kniv

Polis sköt verkanseld mot en knivbeväpnad man. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i tjugoårsåldern hotade vid 17-tiden en polispatrull med kniv i samband med ett ingripande vid ett bråk på norr i Örebro.

– Polisen beordrade mannen att släppa kniven men det gjorde han inte, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till SVT Örebro.

Polisens försökte då att hindra mannens framfart med så kallad OC-sprej. Men det stoppade inte mannen som vägrade att släppa kniven.

– Polisen var då tvungen att skjuta, men som tur är träffade man inte. Däremot kunde man gripa honom i samband med det, säger Hedelin.

Mannen, som är i 20-årsåldern, är gripen misstänkt för hot och/eller våld mot tjänsteman.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL