Sveriges målvakt Andreas Palicka vrålar efter en räddning under fredagens EM-match i handboll grupp F mellan Sverige och Schweiz i Scandinavium. Foto Björn Larsson Rosvall / TT

Svensk storseger mot Schweiz

Handboll Sverige fick en perfekt start på hemma-EM i handboll. Inför fullsatta läktare i Scandinavium i Göteborg besegrades Schweiz med 34-21 (20-13) på fredagskvällen.

Det var en fin lekfull första halvlek från svenskarna som lade grund till segern. Andreas Palicka stod i målet och storspelade. Han blev dessutom tvåmålsskytt när schweizarna spelade anfallsspel sju mot sex med målvakten utanför plan. Det misslyckades för schweizarna och Sverige kunde lätt dra ifrån till en tidig sexmålsledning (11-5) och matchen var i praktiken avgjord.

Alla spelare i truppen utom målvakten Mikael Appelgren fick speltid och gjorde det bra. Kantspelarna Jerry Tollbring (framförallt), Daniel Pettersson och Valter Chrintz lyckades med målskyttet som de haft svårt med tidigare under säsongen. Chrintz brlljerade med ett riktigt konstmål bakom ryggen liggande i luften.

Även niometersskyttarna visade framfötterna. Kim Ekdahl Du Rietz gjorde sex mål på kanonhårda skott utifrån och var dessutom mycket bra i försvaret. Andreas Nilsson fångade bollarna utmärkt på linjen och kom upp i sex fullträffar.

Schweiz var nog inte en riktig värdemätare. Det blir tuffare mot Slovenien på söndag, men det var ändå en lovande premiär för Sverige.

 

Sportresultat

Sport i dag