Roligt att skämta om döda invandrare

Flygkraschen i närheten av Teheran är djupt tragisk, inte minst för att mycket nu tyder på att planet kan ha blivit offer för omständigheterna, snarare än råkat ut för ett tekniskt fel. Ombord på planet fanns personer med svenskt pass, vilket har gjort att händelsen har väckt uppmärksamhet på hemmaplan. Offren är identifierade och sörjs på flera ställen i Sverige. Bland de avlidna finns en sjuåring och en nioåring. Politiker har på flera ställen i landet engagerat sig i sorgearbetet.
Sverigedemokraten Kent Ekeroth valde istället att skratta åt att de avlidna kallades smålänningar, vilket han inte tyckte att de var. ”Sverigevännerna” i internetfora hakade på som vanligt: Sverigevän är tyvärr ingen synonym för medmänsklighet.
Ekeroth har alltid varit synnerligen empatilös i sociala medier: går det att håna invandrare går det före medmänsklighet. Det är tydligen fortfarande inget problem att bete sig som Ekeroth och vara aktiv i Sverigedemokraterna.
Det kan vara värt att minnas om man överväger en SD-röst. SD omfattar alla dessa åsikter, inte bara Åkessons uppstädade integrationskritik och alltmer försonliga ton i takt med att partiet växer i opinionen. Det finns en varudeklaration på SD-paketet, läs den.
Sociala medier och diskussionsfora belönar svinaktigt beteende genom att man blir påhejad av likasinnade. Att skratta åt döda barn borde dock vara för snaskigt även för ”Sverigevänner”.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...