Rasmus Jönsson har skrivit på ett tvåårskontrakt med Helsingborgs IF. Foto: Andreas Hillergren/TT

HIF-profilen redan tillbaka på Olympia

Utflykten till thailändska Buriram United blev inte lång för Rasmus Jönsson.
– Det känns skönt att vara hemma igen, säger 29-åringen, som fanns med på Helsingborgs IF:s fredagsträning.

Det var i somras som Rasmus Jönsson lämnade HIF och allsvenskan för att prova lyckan som proffs i den thailändska toppklubben Buriam United.
Hösten blev dock inte så lyckosam som han hade hoppats på av olika skäl. Han noterades för bara ett mål på sina 13 matcher.
– Det har varit speciellt och intressant. Ett äventyr både på och utanför planen med väldigt annorlunda fotboll, en stor omställning med spelsätt plus att värmen gjorde det svårt att prestera som man ville göra, säger Rasmus Jönsson.

När det inte såg ut att bli någon fortsättning i Buriam United, så låg Helsingborgs IF nära till hands.
Efter att ha varit proffs i i Tyskland och Danmark i flera år, vände Rasmus Jönsson hem till Skåne sommaren 2018 och hjälpte HIF tillbaka upp i allsvenskan.
– Jag har alltid tänkt att om jag får välja så vill jag helst spela i HIF. Det är här jag trivs bäst och det är här man brinner lite mer för att spela fotboll än på andra ställen, säger han.

Nu har Vikensonen skrivit på ett rykande färskt tvåårskontrakt med HIF.
Rasmus Jönsson kom till HIF redan 2002 och fick sex år senare krita på ett a-lagskontrakt. Efter att ha vunnit SM-guld, supercupguld och cupguld, så lämnade han klubben och inledde sin utlandskarriär i tyska VfL Wolfsburg.
Nu kan han vara hemma för gott. Det kommande samarbetet med den nye tränaren Olof Mellberg gör honom full av förväntan.
– Även om jag alltid vill komma hem, så är det viktigt för mig som spelare att ha en tränare som tror på mig och som vill ha mig för just mina kvalitéer.
– Jag kände att jag hade ett bra snack med Olof, och ser verkligen fram emot att få börja jobba med honom.

Redan i torsdags kväll läckte nyheten om Rasmus Jönsson ut via nya fotbollssajten Fotboll Skåne, och detta fick många supportrar att gå igång på sociala medier. Rasmus Jönsson är en välkommen hemvändare i HIF-leden:
– Även om det inte var officiellt igår, så fick jag många bra, sköna besked från supportrarna. Jag tror också att de vet att jag brinner lika mycket för klubben som de gör. Det är väl sånt som betyder lite extra.

Huvudtränaren i HIF, Olof Mellberg, är också glad över nytillskottet:
– Jag har haft en bra dialog med Rasmus under en längre tid och det känns väldigt roligt att få välkomna honom hem till HIF, säger Mellberg.
Helsingborgs IF har sedan tidigare värvat Ravy Tsouka (Västerås, back), Egzon Bejtulai (Shkendija, back), Joseph Ceesay (Djurgården/Dalkurd, kantspelare), Brandur Hendriksson (FH, central mittfältare), Assad Al-Hamlawi (Ängelholms FF, anfallare), och Alexander Nilsson (IFK Hässleholm, målvakt).
HIF har därmed 19 utespelare och tre målvakter i a-truppen. Fast Andreas Landgren, Kalle Joelsson, och Assad Al Hamlawi återhämtar sig från skador.

Sportresultat

Sport i dag