En 19-årig man förlorade sin arm när han apterade en bomb vid en lägenhetsdörr på Söderkulla i december 2018. Nu döms han till två års fängelse för dådet. Foto: Johan Nilsson/TT

Fleråriga fängelsestraff för bombdåd – misstänkt anstiftare frias

Malmö Två män döms till fyra år och två månaders fängelse, en annan till tre år och tio månader, för sin inblandning i explosioner i Malmö i december 2018.
En person som förlorade sin arm när en sprängladdning detonerade i förtid döms till två års fängelse. Däremot frias en 28-årig man som pekats ut som anstiftare till bombdåden.

Under december 2018 inträffade flera explosioner med termosar fyllda med sprängdeg i Malmö. Tre av dem placerades utanför en jourbutik, vid en fastighet i ett industriområde och utanför en lägenhetsdörr på Söderkulla.
Sex personer, som alla misstänks tillhöra samma liga, åtalades för inblandning i de olika sprängdåden. Ingen av dem döms för bomben utanför livsmedelsbutiken. Däremot anses en man skyldig till explosionen i industriområdet.
En 19-årig springpojke döms till två års fängelse för att ha utfört sprängdådet mot en lägenhet i ett flerfamiljshus på Söderkulla. Han hade placerat en sprängdeg i en termos utanför dörren och sedan tänt på stubinen. Något gick dock fel. 19-åringen fick svåra skador och förlorade bland annat en arm.

Ingen person i lägenheten skadades. Innehavaren hade bytt ut originaldörren mot en säkerhetssdörr, som stod emot den kraftiga smällen.
-Sprängladdningen har lett till förhållandevis omfattande materiell förstörelse. Att det har varit fråga om en kraftig sprängladdning tydliggörs inte minst genom de allvarliga och bestående kroppsskador som personen som placerade och antände sprängladdningen själv fick vid explosionstillfället, säger rättens ordförande Håkan Olaussen i en kommentar till domen
– För en person över 21 år motsvarar straffvärdet fängelse i tre och ett halvt år. Med beaktande av att mannen som döms för brottet snart skulle fylla 19 år när han begick brottet och att han åsamkades allvarliga och bestående kroppsskador döms han till två års fängelse.

Ytterligare två män döms för att ha varit involverade i explosionen.
Två män döms till längre fängelsestraff, den ene till fyra år och två månader och den andre till tre år och tio månader, för bland annat grovt vapenbrott och hantering av ammunition och sprängdeg. Polisen hade under en längre tid bedrivit spaning mot ett större gäng som misstänktes hantera vapen. Vid ett tillslag i ett vindsutrymme på Lönngatan i januari i fjor hittades bland annat två kulsprutepistoler, stora mängder ammunition och sprängdeg.

Fynden kopplades till en 28-årig man som misstänks ha varit gängledaren, och till flera i hans närhet.
28-åringen stod åtalad för att ha beställt sprängdåden, som bland annat riktades mot anhöriga till honom. Han frias dock på alla punkter. Tingsrätten anser inte att det bevisat att han låg bakom. 28-åringen frias därför från anstiftan av allmänfarlig vårdslöshet, och även för två fall av grova vapenbrott som han stod åtalad för.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...