Annika Sörenstam. Foto: Johan Nilsson/TT

Sörenstam tror på nya formatet

GOLF Tävlingen Scandinavian Mixed blir banbrytande i Stockholm i sommar.
– Ett bra initiativ för att få damgolfen att komma tillbaka, säger Annika Sörenstam om att män och kvinnor ska tävla mot varandra samtidigt på Bro Hof.

Den 11–14 juni ska 78 kvinnor att ställas mot 78 män i en Scandinavian Mixed, som bjuder en fet prispott på 1,5 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 16 miljoner kronor.
Dessutom står officiella rankningspoäng på spel för båda tourerna.

För Annika Sörenstam är upplägget det perfekta för att få sporten att växa ytterligare, då allra främst på damsidan.
– Det har varit ett stort problem att vi inte har haft några damtävlingar i Skandinavien eller i Norden på ett antal år med Europatourstatus, förklarade den forna världsettan Annika Sörenstam på en presskonferens i veckan.
Sörenstam vann 89 tävlingar som proffs och blev första kvinna i modern tid att möta herrarna 2003 i PGA Tour-tävlingen The Colonial i Fort Worth.
Tre år i rad utsågs Sörenstam av nyhetsbyrån AP till årets kvinnliga idrottare i världen.
– Nu har jag inte tävlat på elva år och Scandinavian Mixed är något som passar väldigt väl in i vad jag gör i dag, att få junior- och damgolf att växa.
Hon och Henrik Stenson ska vara ambassadörer för den nya tävlingen de närmaste tre åren.
– Om tjejerna spelar bättre än vad jag gör så är det bara att lyfta på hatten. Det är precis som vanligt, i professionell golf får man stryk hela tiden, säger Henrik Stenson.

Några stora amerikanska stjärnor är inte att räkna med, i alla fall inte på herrsidan, tror Stenson.
– Tävlingen ligger veckan innan US Open och att locka över en USA-baserad spelare att flyga över hit en vecka innan en major, det är inget som jag ger så stora chanser.
– Scandinavian Mixed har redan haft stor genomslagskraft i hela golfvärlden och vi hoppas bredda sporten och inspirera både damer och herrar. Jag hoppas och tror på en ny golffest i Stockholm, säger Henrik Stenson.

Sportresultat

Sport i dag