Flygkraschen måste utredas ordentligt

Tyvärr verkar det ha funnits svenskar med på det ukrainska flygplanet som störtade utanför Teheran, i skrivande stund över det inte fastställt hur många. Ukrainska myndigheter deklarerade snabbt att kraschen berodde på tekniska problem. Det är intressant med tanke på att den svarta lådan ännu inte hittats. Man kan alltså helt enkelt undrar hur de tror sig veta det. Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll säger till Dagens Nyheter att man måste ha signifikant information för att vara säker på det, som till exempel ett nödrop från piloterna. I nuläget tyder inget på att det finns något sådant. Påståendet drogs också tillbaka efter ett antal timmar.
Frågan är om Iran släpper in utredare från amerikanska Boeing under den pågående konflikten. Förhoppningsvis ser de värdet i att ändå ge Boeing tillgång. Detta rör sig inte den olycksdrabbade Boeingmodellen som orsakat tidigare flygolyckor. Detta är ytterligare en Boeingmodell, vilket kommer att bli bekymmersamt för bolaget.
I den konfliktmässiga limbus vi befinner oss i är det lätt att bli paranoid. För att undvika det bör Iran vara transparenta med utredningen och se till att det går att se att ingen extern kraft har påverkat planet eller resan. Det skulle hypotetiskt kunna bli farligt 0m konspirationsteorier spreds om kraschen. Dessutom måste de anhöriga få en förklaring.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...