Jörgen Johansson blev 50 år gammal. Foto: Stefan Sandström

Bakom fotovästen klappade ett varmt hjärta

När man som skrivande reporter på Norra Skåne ryckte ut tillsammans med fotografen Jörgen Johansson, visste man inte alltid, vad som skulle hända.

Vi gjorde många jobb tillsammans under flera år. Jörgen och jag trivdes mycket bra ihop, trots att vi på många sätt var ganska olika som personer.
Varje gång hade vi en speciell samverkan. Hade vi ute på fältet kommit en bit från varandra – Jörgen var ju snabbare än jag – tänkte vi på samma sätt, trots att vi inte kunnat prata med varandra.
”Jörgen. Fick du bilden?”
”Nilsson! Vad tror du?”

I samma ögonblick lyfte han ut kameran en bit från kroppen, liksom för att göra en liten markering, att allt var klart.
”JJ”, som vi ofta sade, var en av Sveriges allra snabbaste pressfotografer, när det gällde att hinna få fram kameran, ta bilden och sedan direkt spana in nästa motiv.
Han lekte med barnen, nojsade med tonåringarna, pratade vardagsliv med de vuxna och tog alla äldre på allvar. Det var inte svårt att älska Jörgen Johansson.
Ibland kunde han verka lite tuff, men bakom fotovästen eller jackan klappade ett varmt hjärta.

Vid millennieskiftet för 20 år sedan jobbade Jörgen och jag. Vi fick en kort instruktion av chefen Yngve Sunesson. Sedan fick vi använda dagen, kvällen och delar av natten till, att efter egna planer, ta fram bilder och texter till flera sidor i Norra Skåne.
Nu under nyårsafton kom dessa minnen från 1999 över mig. Hur vi försökte ”täcka” så mycket som möjligt med bara två man. Så roligt det kunde vara på jobbet.

Det behövdes bara en lätt blinkning med ena ögat för att ”JJ” skulle upptäcka, att det från ett träd gick att fotografera – helt lagligt – in i stora salen vid Lunds tingsrätt. Innanför satt Ulf Olsson, som dömdes för två mord.
Denna bild prisades sedan som Sveriges bästa i sin klass, när Pressfotografernas klubb hade sin stora tävling.

Jörgen Johansson började egentligen som skrivare, innan han blev känd fotograf, musiker med mera. Pennan och gitarren släppte han aldrig.
Vi är många som sörjer vår vän Jörgen Johansson. Han kommer aldrig att bli glömd.

Läs mer: