Australienbranden är inte mordbrand

Ryktet om att bränderna i Australien medvetet ska ha gjorts värre av ett större antal mordbrännare har spridits i sociala medier, samt i några Rupert Murdoch-ägda publikationer. Teorin var att man startat bränder för att medvetet överdriva faran med klimatförändringarna.
Det har förekommit mordbränder i samband med de naturligt förekommande skogsbränderna, men långt ifrån så många som det påståtts i sociala medier. Kontona som påstått detta och spridit informationen har i stor utsträckning visat sig vara trollkonton och botar som är missnöjda med klimatdebatten och menar att den är alarmistisk.
Kritik har riktats mot Rupert Murdochs The Australian för att man skrivit att det förekommit över 183 fall av mordbrand. För att få den siffran (som varit svårkontrollerad) har man räknat med förseelser som att slänga en fimp på marken, vilket inte är tillåtet när det är brandrisk. Det är provocerande slarvigt, men mordbrand är det inte, lika lite som det var mordbrand att tända en engångsgrill under rekordsommaren 2018.
Bränderna i Australien är så pass dramatiska och omfattande att det kan vara svårt att få en översikt och kontrollera vad som är sant. Detta visar att man som vanligt bör vara försiktig med information som sprids i sociala medier utan källor – särskilt om den är sensationell. Det är illa nog att förekommer mordbrand, man behöver inte uppfinna konspirationer.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...