Oförsiktigt Trump-hot om krigsbrott

Donald Trump menade i en diskussion med journalister ombord på presidentplanet Airforce One att USA hade sett ut 52 möjliga måltavlor i Iran, varav en del var kulturminnesmärken. Det är oklart om han var medveten om att det skulle räknas som krigsbrott. Det är inte första gången Trump hävdar att USA kan tänka sig att begå krigsbrott i konflikten med Iran: även på Twitter har han kommit med ett liknande budskap.
Donald Trumps kaotiska ledarstil gör det i princip omöjligt att avgöra vilka avsikter han har med utspelet. Det finns en möjlighet att han inte visste att man inte kan välja antika måltavlor utan att begå krigsbrott. Enligt uppgifter inifrån Vita huset är Donald Trump inte intresserad av långa utrikesbriefings, utan nöjer sig med korta sammanfattningar. Som entreprenör i hotellbranschen har Trump liten politisk utrikeserfarenhet och i kombination med ett eventuellt ointresse för att ta in komplicerad information i utrikesärenden är det ett stort bekymmer. En president som omvärlden har svårt att bedöma är en farlig president.
Trumps försvarsminister Mark Esper förnekar att USA har planer på att bomba kulturminnesmärken, vilket ger följdfrågan om varför landets president menar att de är utsedda måltavlor. Trump har en tendens att sparka medarbetare från sitt kabinett, så tyvärr kan man inte lita på att detta förblir administrationens policy långsiktigt.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...