Komplicerat skeende efter raketdådet

Det finns många bottnar i dådet mot den iranske generalen Qassem Soleimani, som dödades av amerikansk militär i en raketattack i Irak häromdagen. Irans ledare fördömde dådet och USA och tusentals iranier visar sin sorg på Teherans gator. Genast spreds oron för ett krig mellan USA och Iran, och med Trumps oberäkneliga agerande vore det inte osannolikt.
Samtidigt påstår terrorforskaren Magnus Norell att Iran i själva verket kan vara glada över att bli av med sin general, som börjat bli ett problem för de styrande eller åtminstone delar av Irans ledning. Norell menar att det är sällsynt att endast ett fordon i en hel konvoj slås ut och det tyder på att det fanns säkra uppgifter om i vilken bil Soleimani åkte vilket pekar på interna underrättelser. Man kan hoppas att det ligger en hel del sanning i dessa uppgifter och ju fler dagar som går utan vedergällning från iranskt håll desto troligare att det ligger något i det Norell för fram.
I USA får Trump allvarlig kritik för att inte ha informerat kongressen om attacken förrän två dygn efteråt. Talmannen Nancy Pelosi vill nu reglera Trumps makt kring militära aktioner i Iran vilket kommer att gå igenom i representanthuset, men knappast i senaten.
Dessutom är det irakiska parlamentet arga eftersom attacken utfördes i Irak och man vill därför att USA:s militär lämnar landet. Det finns anledning att oroa sig över situationen i området, den saken är säker.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...