Malmö betalar mer. Foto: TT

Fusket ska bekämpas

Malmö har ovanligt generösa socialbidrag. Så generösa att socialsekreterare i staden inte bara är mer benägna att betala ut försörjningsstöd från början, utan också godkänner högre summor. Det förklarar varför staden år efter år spräcker budgeten för försörjningsstöd – om någon nu mot förmodan förfarande undrade hur det kunde hända. Malmö står enligt Sydsvenska Dagbladet för en tiondel av Sverige samlade socialbidragsbelopp. Eftersom staden dessutom är en stor bidragstagare är borde alla svenska skattebetalare vända sig mot att det går till så.
Tyvärr är Malmös oproportionerliga generositet välkänd och har kritiserats av oppositionen, som inte fått gehör för sina förslag på att göra en översyn. Nu får de dessutom hård kritik av Stadsrevisionen, som har tittat på det ekonomiska biståndet från juni till december 2019. Man kan konstatera att bidragsberoendet har ökat.
Malmö stad har tidigare skjutit ifrån sig kritik kring det skenande socialbidragssystemet, vilket som man kan se inte är rimligt.
Det som är mest provocerande är inte ens generositeten, utan att man inte alltid polisanmäler bidragsfusk. Det finns inget strukturerat förebyggande arbete mot fusk och det genomförs inte regelbundna kontroller i de fall där fusk kan misstänkas.
Malmö stad underlättar helt enkelt för den som vill fuska. Det är obegripligt och det finns inget som helst att vinna på en slappheten. Försörjningsstöd ska gå till den som inte kan klara sig på annat sätt, inte till den som tycker det är praktiskt att kunna lura till sig extra fickpengar ovanpå en svartjobbslön.
Om Malmö stad medvetet väljer att lägga sig på högsta möjliga nivå för försörjningsstödet borde man i ännu högre grad vilja bekämpa fusket, så pengarna räcker åt dem som behöver dem.
Det är obegripligt att Socialdemokraterna och Liberalerna tycker att det är acceptabelt. Malmö stad och dess politiska ledning borde ha mer stolthet än så här.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...