Niklas Holtne, Jennie Rosengren, Karin Thorell och Claes Malmberg i full fart på scenen i Arlövsrevyn 2020. Foto: Johan Löfquist
Arlövsrevyn 2020 hade premiär på söndagen. Foto: Johan Löfquist
Arlövsrevyn 2020. Foto: Johan Löfquist

En revyfinal med flaggan i topp

Recension

SCEN
Arlövsrevyn 2020
Medverkande: Kent Nilsson, Jennie Rosengren, Claes Malmberg, Lotta Thorell, Niklas Holtne
Orkester: Magnus Rosengren, piano, Johan Folker, trummor, Anders Lorentzi, bas
Kostym: Per Enarsson
Peruk och mask: Gun Dahlskog
Scenografi: Erik Skansholm
Ljus: Palle Palmé
Regi: Adde Malmberg
Premiär den 5 januari på Arlövs teater, spelas till och med 8 mars

Det heter att man ska sluta när man är på topp, vilket inte är det lättaste oavsett vilken verksamhet man sysslar med. Vem vill stanna upp och hoppa av när allt är som roligast?
Kent Nilsson och hans gäng vill tydligen, för när Arlövsrevyn nu presenterar sin sista föreställning är det en av de bästa som spelats i hundramannasalen.
Energisprakande, välskrivet, välsjunget och välspelat, elegant presenterat, men framför allt enormt skrattframkallande. 26:e premiären för Arlövsrevyn markerar starten på en säsong där revykapten Kent Nilsson seglar sitt projekt i hamn med flaggan i topp.

Kvällen försvinner i ilfart, ett betyg så gott som något på att revymakarna hittat rätt.
Regissören Adde Malmberg har satt en galen fart på karusellen och det är mycket nyskrivet som framförs av ett laddat gäng på scenen, där två i sammanhanget nya ansikten gör sitt till vid sidan av de trogna medarbetarna för att få taket att lyfta.

Claes Malmberg, en av Sveriges roligaste människor, får publiken att skratta vilt både solo på scen och som medspelare i sketcherna. När ordsprutan Malmberg ska förklara hur språket uppkom hinner publiken nästan inte dra efter andan.
Han kan också konsten att rida på skrattvågen när han jobbat upp den och det blir några helt underbara ögonblick under premiärkvällen då Malmberg med bara en liten min eller gest får hela salen att vibrera.

Niklas Holtne, skådespelare från Blekinge, är en ny bekantskap på Arlövsscenen. En skicklig och skarp kille med fokus i blick, med en energi som drar in publiken, en artist som är ute efter att både bevara och förnya revykonsten. Holtne är flitigt i elden under kvällen och står också för några av texterna.
En kuplett om en servett, skriven och framförd av Niklas, blir underhållande fjantig, klassisk humor med Monty Pyton-känsla.

Att Arlövsrevyns egen primadonna Jennie Rosengren och komikeresset Lotta Thorell inte bara sjunger vackert på egen hand utan också har röster som gifter sig ovanligt fint påminns man om i flera nummer. De båda gör också en sketch av BBC-komikerna Fry och Laurie, översatt av Adde Malmberg.
Mer engelskt blir det i det oundvikliga Brexit-numret där Robin Hood, Harry Potter, Mary Poppins, James Bond och Sherlock Holmes beklagar att det nu blir ett ensamt ö-liv.
En idé av danske komikern Jan Svarrer med text av Adde Malmberg.
Kent Nilsson får man bland annat se som en av Arlövsflickorna, som Robin Hood och förstås som sitt alter ego Svea i ful frihet, också här på högsta nivå, dansande ut till publikens allsång.

Årskavalkaden 2020 är vass och fyndig och får kvällens längsta applåd. Allt roligt har ett slut, men när ridån går ner medan publiken står upp och applåderar hoppas man om det här året inte blir slutpunkten för Arlövsrevyn, utan att någon tar över Nilssons stafettpinne.

SCEN
Arlövsrevyn 2020
Medverkande: Kent Nilsson, Jennie Rosengren, Claes Malmberg, Lotta Thorell, Niklas Holtne
Orkester: Magnus Rosengren, piano, Johan Folker, trummor, Anders Lorentzi, bas
Kostym: Per Enarsson
Peruk och mask: Gun Dahlskog
Scenografi: Erik Skansholm
Ljus: Palle Palmé
Regi: Adde Malmberg
Premiär den 5 januari på Arlövs teater, spelas till och med 8 mars