Turismen i Australien riskerar brinna inne

Många svenskar reser till Australien över jul och nyår, vilket passar bra då det är sommar där. I år är det säkert en del som ångrar sig på grund av de omfattande bränderna och den enorma hettan på över fyrtio grader. Det är den sydöstra delen av den stora kontinenten som är drabbad och det är den mest tätbefolkade. Hittills har 1300 hem brunnit ner och omkring tjugo personer har dött. Tusentals familjer är omringade av elden och kommer ingenstans.
Till helgen väntas nya värmerekord och hårda vindar, vilket gör att mardrömmen fortsätter. Delstaten New South Wales har utlyst ett nödläge inför helgen. Då får myndigheterna möjlighet att tvinga människor att evakuera, något som vissa hittills vägrat hur konstigt det än kan låta. Man får möjlighet att stänga vägar och annat som behöver göras för att få bukt med de framryckande bränderna.
Turister får uppmaningar att ta sig från området och bilköerna är långa av både bofasta och turister. Det egendomliga är att människor reser till Australien och till området trots att bränderna har pågått länge vid det här laget. Australien har ”säsongsbränder” under sommaren, men den här gången är det värre än tidigare och kopplas till klimatförändringarna. Politikerna får kritik för att inte ta problemen på allvar, bränderna drabbar ju så hårt, både mänskligt och ekonomiskt. Turismen riskerar att bokstavligt talat gå upp i rök.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...