Public service sköter inte sitt uppdrag

Public service betyder en tv och radio i allmänhetens tjänst. Dess allra viktigaste uppgift är att svara för en neutral och kunskapsbaserad nyhetsförmedling. Men det är ett uppdrag som det alltmer slarvas med.
En av de stora fördelarna med att bo i Sydsverige är att det är lätt se på de danska TV-kanalerna. Om man som jag och många med mig vill följa nyhetshändelser så är det lätt se att svensk och dansk public service spelar i skilda divisioner, detta trots att man i Danmark skurit hårt i budgeten för public service.
Ett par rätt färska exempel. När det brittiska parlamentet för cirka en månad sedan hade en avgörande debatt i Brexitfrågan som skulle följas av en omröstning om regeringens förslag till tidpunkt för utträde ur EU direktsände dansk TV debatten. Så skedde inte i vare sig SVT 1 eller SVT 2.
När sedan britterna gick till val för att rösta om ny regering så kom valresultatet strax efter klockan 23. Två danska TV-kanaler sände direkt i timmar från händelsernas centrum. Så icke SVT som körde helt andra program trots att det var ett dramatiskt skede i den Europeiska historien.
För närvarande brinner det mycket i Australien. Rapporteringen i Sveriges Radio sker från Thailand, inget som i och för sig förvånar eftersom korrespondentnätet är för uttunnat. Men man kan lika gärna bevaka från Vinslöv eller var som helst i världen om man inte är fysiskt närvarande på plats. Håller public service på att avveckla sig själv?
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...