Nya ögon krävs inom primärvården. ARKIVBILD

Åter dessa hyrläkare

Återigen är det rubriker om hyrläkare/stafettläkare/bemanningsläkare (kärt barn har många namn), den här gången genom en enkät som TV4 Nyheterna gjort. Alla sjukvårdshuvudmän utom en svarade att de är beroende av hyrläkare, Stockholm visste inte. Socialminister Lena Hallengren blev oroad och kostnaderna lyfts fram som höga. Frågan är väl i relation till vad.
Systemfelen i sjukvården är många och bristen på allmänläkare i primärvården är ett av dem. Regeringen berättade i somras att den skulle tillsätta en välfärdskommission. Arbetet skulle starta under hösten, men är uppenbarligen försenat då regeringen precis före jul beslutade om vilka som ska vara kommissionens ledamöter. Inom ramen för kommissionens arbete borde man tillsätta en så kallad task force, åtgärdsgrupp, för att lösa problemen med primärvården.
Det går inte att bli av med hyrläkare i närtid och frågan är om det ens är önskvärt på sikt. Systemet vore bra som komplement och borde göra att flexibiliteten inom vården ökar. Men att regionerna är beroende av hyrläkare är förstås inte bra. Sverige har egentligen tillräckligt många utbildade läkare och sjuksköterskor, problemet är att många av dem är på ”fel” ställen. Sjukvården är organiserad på ett stelbent sätt och det underlättar inte när dagens unga läkare ställer andra krav på sin arbetsmiljö och arbetstider än vad läkare gjort förr om åren. Regionerna behöver en bättre personalpolitik med utrymme för mer flexibilitet när det gäller arbetstider. Det ställer också krav på moderniserade fackliga organisationer som kan spana in i framtiden. Det kommer att krävas olika sorters lösningar, men gemensamt är att prestigen måste minska hos alla parter. Hierarkin och den gamla kulturen i väggarna måste bort inom sjukvården. Bort måste också det politiska tassandet för läkarna som yrkesgrupp. En lösningsfokuserad task force kan vara en bra början på ett av svensk sjukvårds största problem. Om det sparar pengar dessutom är det bara en bonus.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...