Gör som i Frankrike – förbjud matsvinn

Varje år är det med njutningsfull förväntan jag ser fram emot julbordets frestelser. Inför denna mathögtid är det lätt att förköpa sig eftersom man gärna dukar upp ett dignande bord. Men lika säkert är att efter några dagar blir man ganska trött på julskinkan, sillen, janssons frestelsen och annat som åker fram och tillbaka från kylskåpet. Så i måndags morse åkte resterna ner i matåtervinningspapperspåsen. (oj, det här är nog det längsta ord jag någonsin skrivit).
Som vanligt är det stora mängder som slängs. Jag som många andra är osäker på hållbarhetstiden för olika livsmedel och vill inte ta några risker.
På radion hörde jag för några dagar sedan ett program om matsvinn. I Frankrike har man stiftat en lag som förbjuder restauranger och affärer att slänga mat. I stället måste de skänka den till behövande.
Enligt programmet slänger den genomsnittlige fransmannen 30 kg mat per år. Vi i Sverige slänger drygt 90 kg Möjligen beräknas svinnet olika där och här. Men ändå är det ofattbara mängder. Det är dessutom mängder som driver på klimatproblemen.
Även vi i Sverige behöver bli mer matsmarta. En lag liknande den franska tycker jag skulle vara ett klart framsteg. Men dessutom borde bäst-före-märkningen slopas. Varför har en burk salt ett utgångsdatum som ligger två år bort när saltet håller i hundra år eller mer? I stället borde vi ha ett datum som anger hur länge matvaror kan ätas riskfritt.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...