2020-talet har goda förutsättningar att präglas av fred.

Fredens årtionde

Några kanske minns den klassiska sketchen ur Nöjesmassakern där Sven Melander spelar reporter och frågar lilla Anna vad hon önskar sig mest av allt. Efter att ha svarat en docka, en cykel, mat och pengar så rinner sinnet över på Melander som börjar stormskälla tills hon slutligen säger fred på jorden.
Lilla Annas svar var inte så oväntade eftersom fred på jorden har varit en bristvara i mänsklighetens historia. På grund av att vi vant oss vid krig som något av det normala har vi inte riktigt tagit till oss att vi de senaste åren upplevt vad som troligen är den fredligaste perioden någonsin.
Nog för att det finns ett antal regionala konflikter där människor dör och lider som i Mellan Östern, men i övrigt råder faktiskt fred nästan överallt på jorden. Därför är det minst sagt märkligt att många politiker i dag marknadsför en retorik som går ut på att vi lever i en orolig tid.
2020-talet har förutsättningar att bli en period präglad av världsomspännande fred. När nu Syrienkriget är inne i sin slutfas och IS besegrats så kommer läget att stabiliseras i Mellan Östern, i synnerhet som USA är på väg att upphöra med sitt destruktiva agerande som världspolis. Även om Donald Trump inte blir omvald så är det osannolikt att någon av de demokratiska presidentkandidaterna skulle återfalla i den hökaktiga krigspolitik som rått tidigare under 2000-talet.
Konflikten kring östra Ukraina och Krim verkar också vara på väg att desarmeras efter att Ukraina valt en fredssträvande president i form av Volodymyr Zelenskyj. Fångutväxling och gasavtal med Ryssland är tecken på det. Vi ser också hur Kina och Ryssland stärker sitt militära samarbete. Det skapar ett stabilt skydd mot att konflikter i fd Sovjetrepubliker i södra Asien kan få spridningseffekter i den delen av världen. Det enda riktigt stora kvarvarande frågetecknet utgörs av spänningen mellan Indien och Pakistan. Men sker ingen upptrappning där så kommer 2020 talet att bli Fredens årtionde.

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...