Filmen Gökboet blev verklighet i Malmö

Tänk dig att du får en diagnos som gör att du tvångsvårdas. Du försöker förklara men ingen lyssnar, i stället får du sprutor som gör dig orkeslös. Det är som en scen ur filmen Gökboet eller ur en roman av Franz Kafka. Men det har hänt, i Sverige, i Malmö. Tack och lov började Sydsvenskan nysta i detta och kvinnan som tvångsvårdades har nu friskrivits från sin absurda tvångsvård.
Historien har sin grund i debaclet med den gode man som överförmyndarnämnden i Malmö gett alldeles för många uppdrag och som de trodde på helt urskillningslöst men som visade sig vara en allt annat än en ”god” man.
Kvinnan som fick diagnosen vanföreställningar försökte bara rädda sin gravt autistiske son från ett pengalystet assistansföretag och en god man som lierade sig med företaget.
Att det kunnat bli så här vansinnigt för enskilda personer är skrämmande. Myndigheter som inte tar ansvar, som skyddar sina egna och som vägrar erkänna fel. Läkarna skyller på sekretess och framhärdar i den satta diagnosen, som med facit i hand borde varit självklar att ta bort.
På överförmyndarnämnden i Malmö är det business as usual och den gode mannen har fortfarande kvar uppdrag. Hur detta kan få fortsätta är en gåta.
De rättspsykiatriker som satte den felaktiga diagnosen på kvinnan och som sen inte ville ta bort den trots att nya fakta framkommit måste anmälas och utredas, allt annat är otillständigt!
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Har du en smarttelefon?

Loading ... Loading ...