Stillbild från Babylon Berlin. Pressbild
Unbelievable. Pressbild
Stillbild från His dark materials. Pressbild
Stillbild från Succession. Pressbild HBO
Stillbild från Chernobyl. Foto: Liam Daniel HBO

Årets bästa tv-serier

tv-serier 2019 går mot sitt slut och det är dags att sammanfatta. Kultur- och nöjesredaktionens medarbetare har listat sina bästa upplevelser och idag är det dags för årets bästa tv-serier.

Matilda Arborelius:

1. Succession, HBO Nordic
Otippat spännande om multirika familjen som driver multiföretaget Waystar Royco. Vad väger tyngst – familj eller pengar? Och vem kan man lita på i familjen då alla jagar arvet? En serie som är omöjlig att sluta titta på.

2. Babylon Berlin, SVT och HBO Nordic
Den tyska kriminalserien utspelar sig i Berlin under sena 20-talet, under Weymarrepublikens sista år. Den mest påkostade icke-engelskspråkiga tv-serien är både dekadent och spännande.

3. Störst av allt, Netflix
Netflix tv-serie baserad på Malin Giolito Perssons prisvinnande kriminalroman är en mycket lyckad filmatisering av en likaledes bra roman. Om överklassungdomar, knark och psykisk ohälsa. En serie som aldrig tappar fart eller karaktär.

Ralph Bretzer:

1. Chernobyl, HBO Nordic
Med en utsökt känsla för detaljer, tidsanda och såväl det politiska spelet som det mänskliga priset av det samma skapade Johan Renck ett storverk av en av de värsta händelserna i vårt närområde under min livstid. Skrämmande på många plan, inte minst på grund av bilden av hur livsfarlig teknik hanterades sådär lite på en höft och misstanken om att det kanske inte var så bara på andra sidan järnridån …

2. Unbelievable, Netflix
Verklighetsbaserat och djupt obehagligt, framförallt inledningsvis, om en våldtäktsutredning där det är offret och själva utredningen som står i fokus istället för gärningsmannen. Strålande skådespeleri, inte minst av Kaitlyn Dever som den våldtagna unga kvinnan som inte blir trodd. För henne borde serien vara en riktig star maker.

3. Babylon Berlin, SVT och HBO Nordic
Egentligen är Tom Tykwers ruskigt snygga serie från den intressanta historiska parentes som var Weimarrepubliken från 2017 men det var först i år som den blev på officiell väg sebar för en svensk publik. Förutom en välspelad och spännande kriminalhistoria och flerdimensionella karaktärer bjuder den på en fördjupning i ett, inte minst idag, viktigt historiskt skeende.

Anton Wedding:

1. Succession, HBO Nordic
Ett uråldrigt dramatiskt tema – en mäktig familjs oidipalt laddade slitningar – står i centrum för en berättelse som på ett skickligt sätt behandlar den moderna finansvärldens tyranniska världsherravälde. Första säsongen var ett nöje att följa. Efter andra säsongen är jag övertygad om att Succession är ett mästerverk.

2. Chernobyl, HBO Nordic
Miniserien om Tjernobylolyckan frammanar lika starka känslor av obehag som de bästa postapokalyptiska berättelserna. Stellan Skarsgård och Jared Harris är fantastiska i hur de gestalter det omaka antihjältepar som står i berättelsens centrum.

3. His Dark Materials, HBO Nordic
När Philip Pullmans mästerliga fantasytrilogi filmatiserades för ett drygt årtionde sen räckte inte ens Nicole Kidmans insats i rollen som Mrs. Coulter för att ge liv åt Lyra Belacquas märkliga universum. TV-serie-formatet ger mer rättvisa åt det episka berättandet och den första säsongen som precis avslutats lovar mycket gott inför nästa.

Pernilla Ekdahl

1. Chernobyl, HBO Nordic
Oerhört välgjord serie om Tjernobylkatastrofen, som samtidigt förklarar rent tekniskt hur olyckan gick till, det politiska spelet kring den och låter oss komma nära både drabbade och hjältar. Allt från detaljer i scenografin till rollbesättning är lysande.

2. The Marvelous Mrs Maisel, Amazon Prime
Dramakomedin om Miriam Maisel, den judiska överklasshemmafrun som går från att göra allt för att maken ska slå igenom som ståuppkomiker till att själv ställa sig på scenen, är inne på sin tredje säsong. Dialogen studsar som pingpongbollar, tidsmarkörerna är fantastiska och humorn alldeles underbar.

3. The Loudest Voice, HBO Nordic
Är man det minsta intresserad av amerikansk politik, eller funderar på vilken världsbild alla de som röstade fram Donald Trump till president har, är den här serien ett måste. Russell Crowe porträtterar den sextrakasserande mediamogulen Roger Ailes och berättar historien om hur han formade Fox News. En hisnande historia, minst sagt.

Maria Zandihn:

1. Euphoria, HBO Nordic
Den är brutal och den duckar inte för något ämne. Sam Levinsons mörka tv-serie Euphoria, där vi får följa ett gäng amerikanska high school-studenter och deras vardag, kantas av allt annat än rosa skimmer och klämkäcka kommentarer. Det är en serie som inte förskönar den värld många tonåringar dagligen lever i utan brutalt slevar upp allt på en tallrik till tittaren direkt. Omskakande och hjärtskärrande med fantastiska rollprestationer, inte minst av Zendaya som gör huvudrollskaraktären Rue.

2. Unbelievable, Netflix
En extremt välgjord och spännande kriminalserie som ändrade mycket i tv-rutan det här året är Unbelievable. Serien som handlar om flera våldtäktsfall tar upp ämnet på ett respektfullt och verklighetstroget sätt där kvinnornas berättande får stå i fokus. De två kriminalarna som spelas av Merritt Wever och Toni Collette är briljanta i sina roller även om Kaitlyn Dever som gör rollen som den misstrodde tonåringen Marie Adler som serien utgår från, är allra bäst och rent ut sagt fenomenal.

3. Gösta, HBO Nordic
Lukas Moodyssons tv-serie Gösta bjuder verkligen på allt man förväntar sig av Moodysson och lite till i detta roliga och knasiga komedidrama. Som en studie i dumsnällhet, livliga och underbara karaktärer och mycket mänsklighet. Vilhelm Blomberg som gör huvudrollen som den extremt snälle psykologen Gösta (som såklart utnyttjas för det av alla) är fantastisk.