Sluta med nyårsaftonens fyrverkeritradition!

Det är nog fler än jag och många hundar som önskar att det skulle krävas tillstånd och utbildning för fler sorters fyrverkerier än bara raketer. Lagen som kräver kommunens tillstånd och dessutom utbildning började gälla i somras, men det är den första nyårshelgen den ska tillämpas. Eftersom lagen bara gäller raketer finns det anledning att befara fyrverkerier både dagarna före och efter nyår.
I Sverige har det inte talats så mycket om fyrverkeriers påverkan på luften och klimatet, men i Tyskland har flera detaljhandelskedjor slutat sälja fyrverkerier på grund av detta. Miljömyndigheten Umveltbundesamt jämställer nyårsaftonens fyrverkerier med vägtrafik i två månader. Man räknar med 5000 ton finfördelade partiklar i luften på nyårsaftonen. Även om siffrorna förstås blir lägre i Sverige är det idiotiskt att människor frivilligt åstadkommer denna nedsmutsning.
Den svenska lagen kom till i första hand för att minska olyckorna med fyrverkerier. Hittills har ca 100 personer skadats varje år så det återstår att se om lagen når sitt syfte. Det är också en from förhoppning att fler i Sverige, i likhet med Tyskland, ska börja diskutera fyrverkeriernas påverkan på luftkvaliteten. För mig är det närmast obegripligt med folks faiblesse för detta smällande. Vissa kommuner satsar på ljudsvaga fyrverkerier och kanske kan laser vara ett annat alternativ, vad vet jag. Frågan är om kommuner ska uppmuntra denna tradition som för så många problem med sig.
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...