Ministern måste göra något åt medicinbristen. Arkivbild

Allvarlig medicinbrist

Brist på läkemedel blir ett allt allvarligare problem och det verkar också vara brist på ansvarstagande. Hur är det möjligt att till exempel långtidsverkande morfintabletter har saknats i snart ett år? Patienter som behöver smärtlindring får därför sämre alternativ som är krångligare att ta och som dessutom är dyrare. Läkemedelsindustrin skyller på sina leverantörer som troligen skyller på råvaruleverantörer, men det är de sjuka som drabbas. Det borde komma ramaskrin från patienterna, men det är de för sjuka för att orka.
Läkemedelsverket säger att strukturen kring läkemedelstillverkningen och distributionen är komplex och att problemet är globalt. Marginalerna i varje led är små och aktörerna är många och nu för tiden ligger ingen på stora lager.
Problemen gäller alla typer av läkemedel, både för allvarliga sjukdomar och för behandling av till exempel klimakteriebesvär. Plötsligt finns inte läkemedlet man är van vid och då får man hoppas att läkaren och apoteken är flexibla och uppfinningsrika. Ett receptfritt medel mot springmask, en åkomma som är vanlig bland mindre barn, har varit restnoterad länge. Nu har Apoteket AB föreslagit att farmaceuter ska kunna förskriva ett receptbelagt medel mot springmask i stället. Risken är väl att det är ett för smidigt och enkelt sätt att hantera ett problem på, svenska myndigheter brukar inte vara kända för att ta till enkla lösningar.
Frågan är vad ett enskilt litet land kan göra för att minimera problemen. Det kräver minst EU-nivå för att hitta lösningar som är hållbara på sikt. Att Fass nu kommer att införa en tjänst som gör det lättare att se vad som är slut och vilka alternativ som kan finnas är förstås bra, men det löser inte grundproblemet. Socialminister Lena Hallengren har ett stort område att ta tag i och diskutera med sina europeiska kollegor. Det är dags att politiken engagerar sig i detta allvarliga samhällsproblem som kan få stora konsekvenser på sikt.

Dagens fråga

Gick rätt bidrag vidare till final från fjärde Mello-deltävlingen?

Loading ... Loading ...